U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

уторак, 5. децембар 2023.

MEKANE GALETE

 

- 4 jaja

- 13 kašika šećera

- prstohvat soli

- 1 limun (izrendana kora i isceđen sok)

- 2 dl ulja

- 1 vanil šećer

- 1 prašak za pecivo

- 450 gr brašna

- 3 dl mleka

Jaja umutiti sa šećerom, pa dodati sve ostale sastojke, i dobro ih sjediniti mikserom.

Uključiti aparat za galete, pa kada ploče budu dobro zagrejane, isprskati ih uljem u spreju, ili premazati četkicom. Premazivanje ploča više neće biti potrebno, premazuju se samo za prvu turu.

Kutlačom izlivati smesu i peći galete.

понедељак, 6. новембар 2023.

MEDENO SRCE

Testo:
- 300 gr brašna
- 10 gr sode bikarbone
- 10 gr kakaoa
- prstohvat soli
- 5 gr začina za medenjake
- malo cimeta
- 180 gr šećera

- 75 gr džema od šljiva, ili kajsija
- 30 ml vode
- 3 dl mleka
- 100 ml ulja

Fil:
- 170 gr džema
- 50 ml vode
- 100 gr čokolade (izrendane, ili istopljene)

Glazura:
- 100 gr čokolade
- 4 kašike ulja

Za testo je potrebno najpre izmešati suve sastojke u jednoj posudi, a vlažne u drugoj, redom kako su navedeni, pa ih tek onda izmešati zajedno. Za ovo nije potreban mikser. Polovinu smese izliti u pleh, podmazan i posut brašnom, i peći 10 minuta na 180 stepeni.
Za to vreme napraviti fil, tako što se čokolada sa malo vode istopi u mikrotalasnoj, pa se doda džem (ili se čokolada jednostavno izrenda).
Nakon deset minuta pečenja, premazati koru filom, pa izliti drugu polovinu testa, i vratiti u rernu, na 170 stepeni još oko 30 minuta.
Prohlađen kolač preliti glazurom od čokolade.
Glazura je najlepša kada se usitnjena čokolada i ulje zajedno otope u šerpici, na pari.

Recept je odličan, tačan kao sat, i preuzet sa sajta Recepttura.


четвртак, 5. октобар 2023.

KUGLOF SA KONDENZOVANIM MLEKOM

 

- 1 konzerva kondenzovanog mleka (zaslađenog)

- 4 jaja

- 180 gr brašna

- 1/3 kesice praška za pecivo

- 50 gr otopljenog putera

- šoljica svežih borovnica

Kolač se pravi vrlo jednostavno: umutiti jaja sa šećerom, pa dodati kondenzovano mleko i otopljeni puter, i dobro izmešati. Zatim dodati brašno, prosejano sa praškom za pecivo, promešati, dodati borovnice i izliti u podmazan i brašnom posut kalup za kuglof.

Peći na 170 stepeni oko 40 minuta. Po želji, posuti prah šećerom. Ja sam ga poslužila prelivenog karamel sosom.

Kolač se može peći i u posudi prečnika 26 cm.


Izvor - Coolinarika, Montenegro Girl

среда, 4. октобар 2023.

ŠTRUDLA S MAKOM I ORASIMA

Odličan recept za dve fine i sočne štrudle, jedna je sa makom, a druga sa orasima! 



Za testo je potrebno:

- oko 600 gr brašna

- 2,5 dl toplog mleka

- 1 jaje

- 1 žumance

- 2 kašike šećera

- prstohvat soli

- kesica suvog kvasca, od 10 gr

- 1 dl ulja

U toplo mleko staviti šećer i suvi kvasac, pa ostaviti desetak minuta da se kvasac aktivira. Nakon toga ga dodati u posudu, u kojoj su svi ostali sastojci, pa umesiti glatko testo, formirati ga u kuglu, ovlaš namazati uljem, pokriti krpom, i ostaviti da naraste.

Dok testo raste, spremiti filove.

Fil od maka:

- 300 gr mlevenog maka

- 2 kašike griza

- 130 gr šećera

- 1 vanil šećer

- po želji suve brusnice

- oko 1,5 dl mleka

Mleko zagrejati do vrenja, pa preliti sve ostale sastojke, i dobro izmešati. 

Fil od oraha:

- 300 gr mlevenih oraha

- 120 gr šećera

- 1 vanil šećer

- malo ruma ili limunovog soka

- malo suvog grožđa

- 120 ml mleka

Vrelim mlekom preliti sve sastojke, dobro izmešati, i ostaviti sa strane, da se dobro ohladi.

Kada testo naraste, podeliti ga na dva dela, pa svaki oklagijom razvući što tanje, u oblik pravougaonika, premazati filom, i urolati u štrudlu. Staviti je na peki papir, pa u tepsiju. Isto uraditi i sa drugom polovinom testa. Za pečenje koristim duguljaste kalupe sa slike, jer tako štrudle zadržavaju oblik, i rastu podjednako.

Ostaviti štrudle da u plehu rastu još dvadesetak minuta, a pred pečenje ih premazati jajetom, razmućenim sa malo mleka. Štrudle se peku 35 do 40 minuta na 180 stepeni.

Recept je sa IG, sa profila ''Kuvajte sa Stašom''


уторак, 26. септембар 2023.

KNEDLA KOLAČ

 Savršen kolač, ukusan kao knedle sa šljivama!

Sloj od prezli:

- 400 gr prezli

- 130 gr šećera

- 100 ml ulja 

Fil od griza:

- 1 litar mleka

- 180 gr šećera

- 1 vanil šećer

- 150 gr griza

- 1 jaje

- 80 gr maslaca

Fil od šljiva:

- 1,2 kg očišćenih i usitnjenih šljiva

- 100 gr šećera

- 1 vanil šećer

- 60 gr gustina

- 6 kašika vode


- kalup za tortu, prečnika 26 ili 28 cm


Najpre treba napraviti fil od šljiva, da bi se prohladio pre slaganja u kalup. U šerpu staviti šljive, šećer i vanilu, pa ih ukuvati da ispari tečnost, i šljive omekšaju, 10 do 15minuta. Zatim dodati gustin razmućen sa vodom, vratiti na ringlu, i kuvati još par minuta. 

Prezle propržiti na ulju, da malo potamne, i na kraju dodati šećer. Polovinu ove količine prezli odmah rasorediti u kalup za tortu.

Sad treba skuvati fil od griza. 7 dl mleka staviti da provri sa šećerom, a u ostalih 3 dl razmutiti griz i jaje. Kad mleko provri, dodati griz, i sve kuvati par minuta, dok se ne zgusne, Na samom kraju dodati maslac, i sve lepo izmešati, da se otopi i sjedini. 

Na sloj prezli u kalupu izliti polovinu fila od griza. Na taj sloj ide ceo fil od šljiva, pa opet fil od griza. Poravnati i istresti odozgo drugu polovinu prezli. Sve dobro utapkati, ohladiti, pa tek onda staviti u frižider da se dobro ohladi i stegne.

Recept je sa IG, sa profila Ivanina kuhinja.

TART SA PLAZMA KEKSOM I MALINAMA


Podloga:
- 300 gr mlevenog plazma keksa
- oko 100 ml soka od narandže
- 125 gr omekšalog putera

Fil od malina:
- 300 gr malina (svežih, ili smrznutih)
- 50 ml vode
- 60 gr šećera
- 1 kesica želatina (rastopljena sa 4 kašike vode)

Ganaš od čokolade:
- 250 gr čokolade (stavila sam 100 gr mlečne i 150 gr čokolade ta kuvanje)
- 250 ml mlečne slatke pavlake
- 160 gr vajkrema (ili nekog krem sira)

- malo malina za ukrašavanje
- kalup za tart, prečnika 26 ili 28 cm

Sastojke za podlogu izmešati rukom, i utisnuti u kalup za tart, prečnika 26 ili 28 cm (najbolje bi bilo da ima odvojivo dno). Ostaviti u frižider, na pola sata, da se lepo stegne.

Maline, vodu i šećer staviti na ringlu da proključaju, i prokuvaju se par minuta, pa dodati želatin rastvoren u vodi, dobro promešati, i skloniti sa ringle. Kada se fil malo prohladi, izliti ga na stegnutu koru od plazma keksa, i opet vratiti u frižider.

Kada se fil potpuno stegne, preliti ga ganašom od čokolade. 

Ganaš - čokoladu izlomiti na kockice, pa je preliti slatkom pavlakom ugrejanom do vrenja. Dobro izmešati nakon par minuta. Prohladiti, pa umešati vajkrem. Izliti na fil od malina.
Ukrasiti po želji.
Recept je sa IG, sa profila Jelene Dosković.

DOMAĆI RAŽENO - HELJDIN HLEB

 



Potrebno je:

- 600 gr mekog belog brašna
- 100 gr mešavine brašna za raženi hleb
- 100 gr mešavine brašna za heljdin hleb
- 1 suvi kvasac
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 1/2 litra vruće vode 

- pekač ili šerpa koji imaju poklopac, i mogu u rernu

Brašno prosejati sa kvascem, šećerom i solju, pa dodati pola litra vruće vode, i sve dobro izmešati varjačom. Pokriti krpom, i ostaviti na toplom, da naraste, oko sat vremena.
Zatim dobro pobrašniti podlogu, i na nju prebaciti testo (koje će biti lepljivo i retko, ali, tako treba da bude), pa ga nekoliko puta prebaciti lopaticom, formirajući veknu. Po želji posuti semenkama.
Staviti testo u sud za pečenje, zagrejan, sa malo ulja u njemu.
Ostaviti testo da raste još 20 minuta u posudi za pečenje.
Zatim posudu poklopiti, i ubaciti u rernu, zagrejanu na 200 stepeni, i peći poklopljeno pola sata.
Nakon toga skinuti poklopac, smanjiti temperaturu na 180 stepeni, i peći otklopljeno još 15 minuta.
Ispečen hleb težak je oko 1,3 kg.






Recept je sa IG, sa profila Jelene Dosković.

петак, 4. август 2023.

ROLAT SA SPANAĆEM

Ovaj recept mi se dopao, jer se za koru koriste briketi spanaća, što prilično olakšava i ubrzava njegovo spremanje.

Za koru je potrebno:

- 4 jaja

- 300 gr spanaća u briketima

- 1/3 kašičice soli

- 3 supene kašike brašna

- malo praška za pecivo

Fil:

- 300 gr mladog belog sira

- 200 - 300 gr kisele pavlake

- dvadesetak šnita pečenice 


Spanać staviti u cediljku, da se odmrzne, i otpusti višak vode, pa ga još malo kašikom pritisnuti da otkaplje.

Belanca ulupati sa malo soli u čvrst sneg, i ostaviti sa strane. U činiji pomešati spanać sa žumancima, brašnom i pzp, pa sve lagano špatulom sjediniti sa snegom od belanaca. Smesu izliti na veliki pleh iz rerne, na koji je stavljen peki papir, poravnati, i staviti da se peče. Kora je vrlo brzo gotova, za 10 - 15 min.

Kada se ispeče i malo prohladi, odmah je zarolati, zajedno sa papirom, i ostaviti da se potpuno ohladi.

Za fil je porebno samo izgnječiti sir, i lagano ga izmešati sa pavlakom. 

Koru odmotati, pa premazati polovinom fila, na fil poređati pečenicu, pa premazati ostatkom fila. Opet zarolati, (bilo bi dobro što čvršće), i ostaviti na par sati u frižider, da se dobro poveže i ohladi, a zatim seći na šnite.

недеља, 21. мај 2023.

PROJICE

Za 12 komada je potrebno:

- 3 jaja

- 1/2 kašičice soli

- 1 čaša belog brašna

- 1 čaša kukuruznog brašna (ili palente)

- 1 čaša mleka (ili jogurta)

- 1/2 čaše ulja

- 1/2 kesice pzp

- malo belog sira, usitnjenog

- malo susama za posipanje projica

Projice se prave brzo, rernu odmah uključiti na 180 stepeni, u kalup ubaciti papirnate korpice.

Najpre belanca umutiti mikserom u čvrst sneg, a zatim polako dodati sve ostale sastojke, mešajući špatulom. Sir se dodaje na kraju. Smesu sipati u korpice, posuti susamom i peći.

Peku se petnaestak minuta.
 

уторак, 16. мај 2023.

JOGURT PITA

 

U neka bolja, stara vremena, odlične recepte nalazila sam na Coolinarici, a jedan od onih koje sam usvojila je i ovaj, Mariov recept za Jogurt pitu. 

Mario, gde god da si, a, verujem da si još uvek negde u Spitu, ili okolini, hvala ti na receptu!

Testo:

- 350 gr oštrog brašna

- 1/2 kesice pzp

- prstohvat soli

- 170 gr putera

- 5 kašika šećera

- 3 žumanca

- 2 kašike mleka

- izrendana kora jednog limuna

Fil:

- čvrsto ulupan sneg od 3 belanca

- malo soli

- 6 dl grčkog jogurta

- 8 dl kisele pavlake

- 12 kašika šećera

- 4 kesice vanil šećera

- izrendana kora jednog limuna

- 4 kašike brašna

Testo se priprema tako da se svi sastojci u činiji umese rukama, dok se ne dobije fina glatka kugla, koju odmah treba podeliti na dva dela. Jedan deo staviti u kesicu, pa u frižider, a drugu oklagijom rastanjiti na veličinu pleha, kod mene je to otprilike 34 x 22 cm. Testo pomoću oklagije preneti na podmazan, i brašnom posut pleh, pa ga viljuškom izbockati, da ujednačeno raste. Staviti testo da se peče na oko 170 stepeni, desetak minuta.

Za to vreme spremiti fil, najpre umutiti čvrst sneg od 3 belanca, sa trunom soli, a u drugoj činiji pomešati jogurt, piselu pavlaku, šećer, vanilu, i limunovu koru, pa sve lagano izmešati špatulom. Na kraju lagano dodati brašno, i polako sve sjediniti. Ovu smesu izliti na polupečenu koru. 

Sada treba uzeti rende, i po filu izrendati onu drugu polovinu testa, pa vratiti u rernu, da se ispeče do kraja. Ukupno pečenje trebalo bi da traje 45 do 50 minuta, ali, najbolje je pratiti svoju rernu. Pita treba da bude blago rumene boje, ia srednji deo izdignut.

Ostaviti pitu da se dobro ohladi, pa pred služenje posuti prah šećerom.

среда, 12. април 2023.

AJVAR KOCKE

Odličan recept za slanu tortu! Pravila sam ove kocke (šnite) mnogo puta, a recept preuzela od Svetlane, sa bloga Vikend kuvarica

Kora:
- 5 jaja
- 200 gr kisele pavlake (sa 20 % mm)
- 100 gr ajvara
- prstohvat soli
- 9 kašika brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo

Fil:
- 200 gr kisele pavlake (sa 20 % mm)
- 100 gr ajvara
- 150 gr izrendane gaude, ili kačkavalja
- prstohvat soli

Za ukrašavanje:
- 50 gr sitno rendane gaude, ili kačkavalja
- malo kiselih krastavčića, ili maslina
- crvena paprika, sitno isečena, peršunov list

Za koru je potrebno pripremiti pleh veličine oko 25 x 35 cm, i u njega staviti peki papir. Najpre se belanca čvrsto umute mikserom, a ostali sastojci dodaju nakon toga, i sve se lepo izmeša špatulom. Ispeći koru, ostaviti je da se ohladi, i nakon toga, preseći po dužini na dva dela.
Za fil se svi sastojci promešaju, pa se njime premaže prva kora, preko nje stavi druga, blago se pritisne da se fil izjednači i poveže, i ostatkom fila premaže odozgo. Ostaviti u frižider, da se sve lepo poveže, pa sutradan posuti rendanim sirom, iseći na kocke, ili šnite, i ukrasiti po želji. 
Za veća slavlja, praviti duplu meru!




петак, 7. април 2023.

JAFA KOLAČ

 

Za biskvit (peku se dva ovakva):

- 3 jaja

- 120 gr šećera

- 80 gr ulja

- 80 gr mleka

- 150 gr oštrog brašna

- 1/2 kesice praška za pecivo

Fil:

- 2 smrznute narandže

- 2 dl vode 

- 200 gr šećera

- 150 gr pekmeza od kajsija

Glazura od čokolade:

- 200 gr čokolade

- 4 kašike ulja

Za ovaj kolač volim da ispečem dva ovakva biskvita, od po 3 jaja, u plehu veličine oko 22 x 30 cm, mada neko peče jedan, od 6 jaja, u najvećem plehu iz rerne, pa ga preseče na pola.

Za biskvit se umute jaja sa šećerom, pa se dodaju ostali sastojci, i dalje izmešaju lagano špatulom. Ispeći, na peki papiru, pa sve ponoviti još jednom, i sa drugim biskvitom.

Nakon hlađenja, jedan biskvit vratiti u tepsiju, premazati ga pekmezom od kajsija, pa će na njega ići fil, a drugi iseći na kockice, ili ga usitniti rukama.

Fil: smrznute narandže izrendati, na najsitnije rende. Vodu i šećer prokuvati, pa tako vruće naliti na izrendane narandže, promešati, i dodati usitnjeni biskvit. Sve lepo izmešati, pa premazati prvi biskvit. Poravnati, i ceo kolač preliti glazurom od čokolade. 

Glazura: u šerpici, na pari otopiti usitnjenu čokoladu, sa par kašika ulja, pa kad provri, preliti kolač. 

Pre služenja, kolač obavezno izvaditi iz frižidera bar petnaestak minuta ranije, radi lakšeg sečenja, i da čokolada ne puca.



POGAČICE SA SIROM

 

Ne postoji jednostavniji recept za pogačice, od ovog... Za njih je potrebno samo vreme...

- 500 gr sira (fete, ili mladog belog)

- 500 gr margarina

- 500 gr brašna

- kašičica soli

- jaje i susam, za posipanje

Sir iznječiti viljuškom, pa dodati mikserom umućen margarin, brašno i so. Testo umesiti u finu, ujednačenu kuglu, pokriti ga folijom, i staviti u frižider, da odmori 24 sata. Ovo je jako važno!

Sutradan testo izvaditi iz frižidera, razvaljati ga oklagijom na debljinu 2 do 3 cm, pa seći željene oblike, ili vaditi modlom valjčiće. Složiti ih na pleh, na peki papir, premazati umućenim jajetom, posuti susamom i peći do zlatno žute boje.

петак, 31. март 2023.

GRČKI PASTIRSKI NAMAZ


 - 200 gr feta sira

- 100 gr krem sira

- 10 iseckanih crnih maslina

- 2 čena usitnjenog belog luka

- 2 kašike paradajz pirea

- 2 kašike maslinovog ulja

- so, biber, origano

Feta sir izgnječiti viljuškom, pa dodati ostale sastojke. Začiniti po ukusu, i dobro rashladiti pre služenja.



Recept je Draganin, sa Coolinarike.


PROVANSALSKA SALATA

 

Salata:

- 1 konzerva crvenog pasulja

- 3 - 4  glavice ljubičastog luka

- 300 gr paradajza 

- 50 gr crnih maslina

Preliv:

- 4 kašike sirćeta

- 3 kašike maslinovog ulja

- so, biber, trun šećera

- peršunov list i par listića nane, ili prstohvat mešavine provansalskih začina

Za salatu je najbolje prvo napraviti preliv, i to tako što se svi sastojci sipaju u bočicu sa dobrim zatvaračem, i, snažno protrese nekoliko puta.

Pasulj ocediti od tečnosti, pa mu dodati preliv, i izmešati. Dodati luk, isečen na rebarca i usitnjene masline. 

Paradajz se dodaje na kraju, ali ga prethodno treba očistiti od ljuske, odstraniti semenke i iseći na kockice. Dodati peršunov list i par listića nane.

Lagano promešati sa pasuljem, i dobro rashladiti pre služenja.

Recept je Draganin, sa Coolinarike.


уторак, 28. март 2023.

GAGIN ZELJANIK

Čim dođe proleće, i s njim mlado zeleno povrće, vreme je da se pravi zeljanik! I ovo je jedan od recepata koji sam usvojila od Gage, izuzetne kuvarice!

Fil:

- 6 kašika ulja

- 2 veze mladog crnog luka

- 500 gr mladog livadskog zelja (blitve, spanaća, koprive), blanširanog, i oceđenog od viška vode - meriti posle blanširanja!

- 1/2 kašičice soli

- malo bibera 

Testo:

- 400 gr kukuruznog brašna (ili palente i brašna, pola-pola)

- 200 gr belog pšeničnog brašna

- 1 prašak za pecivo

- 2 jaja

- 60 gr ulja

- 1/2 kašičice soli

- 200 gr izgnječenog belog sira

- oko 2,5 dl vode

- po želji susam za posipanje zeljanika 

Najpre se sprema fil: luk oprati, osušiti, iseckati na kolutiće, i propržiti na ulju, pa dodati zeleniš koji je opran, blanširan, iseckan i oceđen od viška vode. Kad se sve lepo proprži, i uvri voda, ostaviti sa strane, da se sve lepo prohladi. Začiniti po ukusu.

Testo se pravi tako što se svi sastojci lepo sjedine mikserom, a vodu dodavati postepeno.

Ovo su mere za zeljanik koji se peče u tepsiji prečnika 26 ili 28 cm, a za posudu prečnika 20 cm dovoljna je polovina mere.

Tepsiju ovlaš podmazati, i posuti brašnom, pa u nju rasporediti polovinu testa. Po testu rsporediti fil, ali, ne do ivica posude. Zatim odozgo staviti i drugu polovinu testa, razmazujući ga nožem, da se lepo rasporedi. Po želji posuti zeljanik susamom, i ispeći ga do zlatno žute boje.






петак, 24. март 2023.

PORTUGALSKA TORTICA S NARANDŽAMA

Biskvit:

- 4 jaja

- 125 gr šećera

- 1 vanil šećer 

- 2 kašičice rendane narandžine kore

- 100 gr brašna

- 4 kašike mlake vode

Fil:

- 1/2 litra mleka

- 1 kesica pudinga od vanile

- 6 kašika prah šećera

- 100 gr putera

- 2 dl slatke pavlake

- 4 kašike pečenih mlevenih lešnika 

- malo izrendane narandžine kore 

Pripremiti kalup za tortu, prečnika 24 cm, i u njega staviti peki papir. Rernu uključiti na 180 stepeni. Napraviti testo, najpre umutiti sneg od belanaca sa šećerom, pa polako dodati sve ostale sastojke. Staviti da se peče, i odmah smanjiti temperaturu na 170 stepeni. Ispečeni biskvit ohladiti, pa preseći na dva dela.  

Za fil je potrebno izmešati puding sa šećerom, dodati malo mleka, i skuvati ga u ostatku mleka koje vri. Kada se ohladi, izmešati sa umućenim puterom, a zatim dodati i umućenu slatku pavlaku, lešnike i narandžinu koru. Polovinu fila staviti između kora, a ostatkom premazati torticu odozgo, i sa strane. Ukrasiti po želji.

Recept je iz knjige ''Kolači s ljubavlju''

понедељак, 6. март 2023.

POSNI KOLAČ SA JABUKAMA

 Jednostavan, posan i brzo gotov!

Za ovaj kolač potrebno je:
- 2 čaše brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 čaša šećera (čak i malo manje)
- 1/2 čaše ulja
- 1 čaša vode
- 2 nakisele jabuke, očišćene i iseckane na kockice
- 2 kašike džema od kajsija
- 2 kašike kakaoa
- malo cimeta
U receptu se koristi čaša zapremine 2 dl, i kalup za tortu prečnika 26 cm.

Rernu odmah uključiti da se zagreje  na 180 stepeni.
Kalup za tortu podmazati i posuti brašnom, ili na dno staviti peki papir.
U činiji pomešati sve mokre sastojke, pa redom dodati i suve (osim kakaoa i cimeta).
Smesu podeliti na dva dela, pa prvu polovinu izliti u posudu za pečenje, i ovlaš poravnati špatulom. U drugi deo smese dodati kakao i cimet, promešati, pa tu smesu kašikom nabacati na žutu smesu. Štapićem za ražnjić praviti šare, da se smese ovlaš izmešaju.
Kolač se peče 30 do 40 minuta, na oko 170 stepeni. Po želji, posuti prah šećerom, (mada je dovoljno sladak i bez toga).





четвртак, 2. март 2023.

POSNE PUNJENE PAPRIKE

Ovo je recept za savršene posne punjene paprike, za koje čak i zakleti ljubitelji mesa tvrde da su bolje, a paprike ukusnije, od onih klasičnih, punjenih mlevenim mesom! Usvojila sam ga od moje drugarice Gage, još pre mnooogo godina, pravila ih mali milion puta, i, isto toliko puta podelila recept svima koji su ih probali, i, u njih se zaljubili na prvi zalogaj! 

Za punjenje je potrebno:

- 2 praziluka
- 4 glavice crnog luka
- oko 100 gr mešavine ovsenih, raženih i ječmenih pahuljica (zovem ih ORJ pahuljice, i kupujem u prodavnicama zdrave hrane)
- oko 100 gr pirinča, skuvanog i oceđenog
- začini (so, biber, aleva paprika, i malo ljute tucane paprike)
- 2 paradajza, za zatvaranje paprika
- oko 1 dl ulja
i naravno
- 10 - 12 crvenih paprika

Luk i praziluk iseći i ispržiti na ulju, pa dodati mešavinu ORJ pahuljica, skuvan i ohlađen pirinač i začine. Sve dobro izmešati, po potrebi dodati još ulja, jer fil treba da bude malo masniji. 
Dok se fil hladi, oprati i izdubiti paprike, pa ih fino napuniti. Zatvoriti ih kolutićem paradajza, složiti u pleh, opet ovlaš preliti uljem, i staviti da se peku na 170 stepeni, oko 40 minuta. Paprike nije potrebno okretati tokom pečenja.
Za punjenje su najlepše crvene roge. Punila sam i žute babure, ali, to nije to.
Uvek spremim više paprika, pa ispečene, i ohlađene  ostavim u zamrzivač, i imam spreman ručak za dane kad ne stižem da kuvam. Jednako su dobre i iz zamrzivača, i tople, i hladne. 





уторак, 21. фебруар 2023.

MAFINI SA HELJDOM I AJVAROM

- 1 jaje

- 2 dl jogurta

- 1 do 2 dl mleka

- 1/2 kašičice soli

- 2 dl heljdinog brašna

- 2 dl mekog belog brašna

- 3 kašike ajvara

- 5 kašika ulja

- 1/2 kesice praška za pecivo

- 150 do 200 gr mladog sira

- malo susama za posipanje mafina

Pošto se mafini umute za bukvalno 5 minuta, prvo je potrebno zagrejati rernu na 180 stepeni. Za ove fine mafine nije potreban mikser, jaje se umuti sa jogurtom i mlekom, pa se dodaju svi ostali sastojci, osim sira, i, sve se lepo sjedini žicom za mućenje. Smesa treba da bude žitka, zato treba dodati mleka, po potrebi. Na kraju dodati izgnječen sir, i puniti korpice za mafine. Posuti susamom, i peći dok fino ne porumene. Ovo je mera za tačno 12 komada.


понедељак, 20. фебруар 2023.

PLJESKAVICE OD TUNJEVINE

Fine i posne...

- 1 konzerva tunjevine (u sopstvenom soku, od 165 gr)

- 100 gr ovsenih pahuljica

- 2 dl supe od povrća

- malo peršunovog lista, ili seckanog vlasca

- so, biber, malo aleve paprike i belog luka u prahu

- malo ulja

Tunjevinu ocediti od tečnosti. Ovsene pahuljice preliti vrelom supom, i ostaviti da upiju tečnost. Sve dobro imešati i začiniti po ukusu. Nakvasiti dlanove, pa formirati male pljeskavice, i stavljati ih na peki papir. Ovlaš ih premazati uljem, sa obe strane, pa ispeći u rerni.

Od ove količine, obično napravim 8 malih pljeskavica, što je sasvim dovoljno za dve osobe. Odlično se slažu sa salatom, kečapom, majonezom.

Recept je sa bloga Gaga u kujni.

среда, 15. фебруар 2023.

PROJICE SA PAPRIKOM

Odličan recept!
- 100 gr mekog brašna
- 200 gr kukuruznog griza, ili palente
- 1 prašak za pecivo
- 400 gr mladog sira, izgnječenog viljuškom
- 100 gr rendanog sira (kačkavalja, gaude)
- 3 jaja
- 1 dl ulja
- 2 dl jogurta
- 1 iseckana crvena paprika
- 50 gr praziluka, iseckanog
- 100 gr šunke, iseckane
- 1 kašičica soli

Izmešati suve sastojke u činiji, pa dodati sve ostale. Puniti kalupe, do 2/3, i staviti da se peku do zlatno žute boje, na oko 170 stepeni. Od ove količine sastojaka dobije se oko 15 projica.

Naravno, za promenu sam ih pravila i u dve nove verzije, jedna je bila sa skuvanim graškom, a druga sa seckanom blitvom i poluobarenim kockicama šargarepe.
Recept sam usvojila sa bloga ''Od slatkog slađe''...

понедељак, 16. јануар 2023.

SAVRŠENE KNEDLE ZA SUPU

Nikad nisam znala da ih pravim ''odokativno'', kao mama, ili tata, i, dok od moje Sanje, iz Zagreba nisam usvojila tačan recept, bilo je svega, i pretvrdih knedli, ali, i onih nepostojećih, koje su se rasplinule po celoj šerpi supe...

Knedle:

- 2 jaja

- pola kašičice soli

- 16 ravnih kašika griza

- 8 kašika ulja

Sve lepo izmešati kašikom, neposredno pre nego što ćemo ih zakuvati, u supu koja ne vri, nego samo lagano struji. Knedle vaditi malom kašičicom, pošto u kuvanju prilično narastu. Kuvati ih najviše 10 minuta, na tihoj vatri.

Ovo je mera za šerpu supe, od oko 3 litra.

недеља, 8. јануар 2023.

PUTER POGAČA

 Prelepa pogača, koja nam je već drugu godinu česnica, za Božić...

Za testo je potrebno:
- 20 gr svežeg kvasca
- 2 dl toplog mleka 
- 1 kašika šećera 
- 1 kašika brašna

- 600 gr brašna
- 1 jaje
- 1 belance 
- 1 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
- 1 dl jogurta 
- 1/2 dl ulja

- 100 gr putera (margarina)

- 1 žumance i malo mleka

- semenke susama, lana, suncokreta, ćurokota, po želji

U toplo mleko sa malo šećera i brašna izmrviti svež kvasac, i ostaviti ga da se aktivira.
Za to vreme pripremiti brašno, i dodati mu prašak za pecivo, jaje, belance, so, jogurt i ulje, i na kraju aktiviran kvasac, pa zamesiti testo. Formiranu kuglu premazati uljem, pokriti krpom, i ostaviti da testo naraste. 

Naraslo testo oklagijom rastanjiti, iseći radlom (kao na slici), pa preko cele površine izrendati 100 gr hladnog putera (margarina).

Sada testo iz jednog ugla, ukoso, zarolati, kao rolat, i, odseći mu krajeve, koji će ići u sredinu, kao dve ružice. Pažljivo ga staviti na peki papir (jer je testo nežno, i mekano), pa u odgovarajući okrugli pleh (kod mene je prečnika 26 cm).





Opet testo pokriti krpom, i ostaviti da još malo raste, dok se rerna ugreje. Pred samo pečenje, pogaču četkicom premazati preostalim žumancetom, razmućenim sa dve kašike mleka, i, posuti semenkama po želji.

Peći na 160 - 170 stepeni, do lepe rumene boje.
Prošlogodišnja:


Recept je sa IG profila sjajne Sneže Marjanović.