U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

недеља, 13. март 2016.

SLATINSKI KOLAČIĆI

Liče na vanilice, ali su drugačiji, i baš ih volimo... Pravim ih već duuugo, po starom receptu... 
Sastojci za testo:

- 700 gr brašna
- 300 gr masti
- 2 jaja
- 4 žumanca
-150 gr šećera
- 2 vanil šećera
- izrendana kora jednog limuna
- prstohvat soli

I još:
- džem
- prah šećer

Sve sastojke za testo staviti u sud za mešenje, i testo dobro umesiti rukama. Mešenje ne treba da traje dugo, jer toplota ruku greje mast, i testo je lepljivo. 
Čim bude ujednačenog, i lepog izgleda, napraviti veknu, podeliti je nožem na dva dela, pa svaki zamotati u streč foliju i staviti u frižider na hlađenje, oko sat vremena.

Nakon tog vremena, pripremiti peki papir, i na njemu rastanjiti prvu polovinu testa, na oko pola centimetra. Modlom vaditi oblike, ređati na pleh postavljen peki papirom, i isto uraditi i sa drugom polovinom testa.
Peći na oko 160 stepeni, i paziti da ostanu svetli.
Još tople kolačiće spajati džemom, pa ih uvaljati u prah šećer. 



понедељак, 7. март 2016.

KINDER PINGUI

Još jedan odličan recept sa Coolinarike, a usvojen kod nas!



Sastojci:

Za biskvit:

- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 2 kašike kakaoa
- 6 kašika hladne vode

Fil:

- 1/2 litra slatke pavlake
- 3 kašike prah šećera
- 1 kesica želatina (10 gr)

Glazura:

- 200 gr čokolade za kuvanje
- 4 kašike ulja
- 150 gr putera


Na 2 peki papira iscrtati dimenzije tepsije u kojoj će se slagati kolač. Moja tepsija je veličine 20 x 36 cm.

Umutiti smesu za biskvit, prvo belanca sa šećerom, a zatim postepeno dodati sve ostale sastojke, polako ih sjedinjujući špatulom. Smesu podeliti na dva dela, i rasporediti je na pripremljene peki papire. Ja ih pečem istovremeno, u rerni sa ventilatorom, na oko 180 stepeni, oko 15 minuta.

Prvi biskvit staviti u tepsiju.

Sad treba spremiti glazuru. U šerpicu staviti ulje i puter, i na tihoj vatri otapati puter. Dodati izlomljenu čokoladu, i mešati dok se ona potpuno ne istopi. Glazura ne sme da provri! Skloniti je sa strane.

U manjoj šerpici želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.

Za to vreme slatku pavlaku umutiti mikserom, i dodati prah šećer. Želatin zagrejati do vrenja, ubaciti ga u umućenu slatku pavlaku, brzo izmešati, pa polovinu staviti na biskvit koji je u tepsiji. Preliti polovinom čokoladne glazure, pa staviti u zamrzivač na deset minuta.

Nakon toga, izvaditi kolač iz zamrzivača, naneti drugu polovinu slatke pavlake, pa odozgo staviti drugi biskvit (blago ga pritiskati rukama, da se ''zalepi'' za fil). 
Na njega izliti ostatak čokoladne glazure. 
Naginjući tepsiju levo-desno, glazura, koja je lepa i tečna, će se sama lepo i ravnomerno rasporediti svuda po kolaču.

Kolač ostaviti u frižider na par sati.

Prilikom sečenja, da glazura ne bi pucala, dobro je oštricu noža držati u vreloj vodi. 

KROFNE

Konačno recept kojim sam zadovoljna, možda zato što sam čitajući Jakičin recept zapamtila i primenila nekoliko važnih caka...


Sastojci:

- 1 kg brašna + još oko 100 gr 
- 2 jaja
- 2 žumanca
- 1 ravna kašika soli
- 1 svež kvasac 
- 4 kašike šećera
- oko 6 dl mleka
- 4 kašike ulja 
- 2 kašike otopljenog putera
- izrendana limunova kora

- ulje za prženje
- dodaci po želji (džem, šećer, nutela)


 U toplo mleko dodati šećer i dve kašičice brašna i ostaviti da nadođe.

Za to vreme u vanglu prosejati brašno, pa dodati jaja, žumanca, so, ulje, puter i limunovu koru. Dodati i nadošli kvasac, i umesiti testo. Pošto je testo izuzetno mekano, polako dodavati još malo brašna. 

Pokriti krpom, i ostaviti na toplom da odmori i udvostruči svoju veličinu.

Nadošlo testo istresti na radnu površinu i lagano ga premesiti. Razvaljati oklagijom na debljinu prsta. Modlom vaditi krofne, i slagati ih na tacnu poprašenu brašnom. Ostaviti da odmaraju 15 minuta.

Nakon toga, krofne okrenuti na tacni, i ostaviti da rastu još 15 minuta.



Pripremiti dublju posudu za prženje krofni, i zagrejati ulje, pa polako spuštati krofne, stranom koja je bila gore, okrećući je tako da ona bude dole. Posudu poklopiti poklopcem dok se prži prva strana. Kad ih okrenemo, više ne poklapati!



Vaditi ih na tanjir sa papirnim ubrusom, da se upije višak masnoće.