tag:blogger.com,1999:blog-57369949534056778672024-03-17T19:27:29.321+01:00U KUHINJI I OKO NJEukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.comBlogger124125tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-59330284392185119802024-03-17T19:24:00.002+01:002024-03-17T19:26:31.965+01:00KOLAČ SA JABUKAMA I ČOKOLADOMTesto:- 2 žumanca- 150 gr šećera- 150 ml ulja- 3 kašike džema- 3 kašike kakaoa- 3 dl mleka- 200 gr brašna - 1/2 praška za pecivoFil:- 2 belanca- 150 gr šećera- 4 izrendane kiselkaste jabuke- sok od pola limunaGlazura od čokolade:- 100 gr čokolade i 4 kašike ulja istopiti na pariZa testo treba umutiti sve sastojke, kratko, mikserom, postepeno i ovim redom ih dodavajući. Staviti da se peče, oko 15 ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-86438099914992587642024-01-24T13:03:00.000+01:002024-01-24T13:03:00.838+01:00JEDNOSTAVNI MAK KOLAČZa testo: - 3 jaja- 1,5 čaša šećera- 1 vanil šećer- 1 čaša ulja- 200 gr mlevenog maka- 1/2 kesice praška za pecivo- 1,5 čaša mekog brašna- 2 čaše mleka (možda neće trebati cela količina, pa polako!)Mera je čaša od 2 dlDžem od kajsija za premazivanje kolačaZa glazuru:- 100 gr čokolade- 3 kašike ulja- malo puteraOvaj jednostavni kolač pravi se tako što se svi sastojci navedenim redom mute ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-32655500383347342382024-01-18T09:48:00.001+01:002024-01-18T09:48:29.636+01:00PRHKE MAK KIFLICESavršene! Ovo je recept za 48 komada.Fil od maka:- 250 gr mlevenog maka- 130 gr šećera - oko 1 dl mleka- rendana kora polovine limunaTesto:- 375 gr brašna- 1/2 kesice praška za pecivo- 150 gr putera- 1 jaje- prstohvat soli- 60 gr prah šećera- sok i kora polovine limuna- 75 ml hladnog mlekaZa ove kiflice prvo se napravi fil od maka, da bi se dobro ohladio, dok testo bude spremno. Mleko iukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-16789488581981006942023-12-05T08:44:00.003+01:002023-12-05T08:44:37.446+01:00MEKANE GALETE - 4 jaja- 13 kašika šećera- prstohvat soli- 1 limun (izrendana kora i isceđen sok)- 2 dl ulja- 1 vanil šećer- 1 prašak za pecivo- 450 gr brašna- 3 dl mlekaJaja umutiti sa šećerom, pa dodati sve ostale sastojke, i dobro ih sjediniti mikserom.Uključiti aparat za galete, pa kada ploče budu dobro zagrejane, isprskati ih uljem u spreju, ili premazati četkicom. Premazivanje ploča više neće biti ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-476580851837572272023-11-06T09:21:00.005+01:002023-11-06T09:21:48.660+01:00MEDENO SRCETesto:- 300 gr brašna- 10 gr sode bikarbone- 10 gr kakaoa- prstohvat soli- 5 gr začina za medenjake- malo cimeta- 180 gr šećera- 75 gr džema od šljiva, ili kajsija- 30 ml vode- 3 dl mleka- 100 ml uljaFil:- 170 gr džema- 50 ml vode- 100 gr čokolade (izrendane, ili istopljene)Glazura:- 100 gr čokolade- 4 kašike uljaZa testo je potrebno najpre izmešati suve sastojke u jednoj posudi, a vlažne u ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-10284606414261814812023-10-05T10:08:00.003+02:002023-10-05T10:08:26.864+02:00KUGLOF SA KONDENZOVANIM MLEKOM - 1 konzerva kondenzovanog mleka (zaslađenog)- 4 jaja- 180 gr brašna- 1/3 kesice praška za pecivo- 50 gr otopljenog putera- šoljica svežih borovnicaKolač se pravi vrlo jednostavno: umutiti jaja sa šećerom, pa dodati kondenzovano mleko i otopljeni puter, i dobro izmešati. Zatim dodati brašno, prosejano sa praškom za pecivo, promešati, dodati borovnice i izliti u podmazan i brašnom posut ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-86868794890601430612023-10-04T21:29:00.023+02:002023-10-15T07:53:59.297+02:00ŠTRUDLA S MAKOM I ORASIMAOdličan recept za dve fine i sočne štrudle, jedna je sa makom, a druga sa orasima! Za testo je potrebno:- oko 600 gr brašna- 2,5 dl toplog mleka- 1 jaje- 1 žumance- 2 kašike šećera- prstohvat soli- kesica suvog kvasca, od 10 gr- 1 dl uljaU toplo mleko staviti šećer i suvi kvasac, pa ostaviti desetak minuta da se kvasac aktivira. Nakon toga ga dodati u posudu, u kojoj su svi ostali sastojci, ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-462506392732966002023-09-26T11:41:00.003+02:002023-09-26T11:41:45.331+02:00KNEDLA KOLAČ Savršen kolač, ukusan kao knedle sa šljivama!Sloj od prezli:- 400 gr prezli- 130 gr šećera- 100 ml ulja Fil od griza:- 1 litar mleka- 180 gr šećera- 1 vanil šećer- 150 gr griza- 1 jaje- 80 gr maslacaFil od šljiva:- 1,2 kg očišćenih i usitnjenih šljiva- 100 gr šećera- 1 vanil šećer- 60 gr gustina- 6 kašika vode- kalup za tortu, prečnika 26 ili 28 cmNajpre treba napraviti fil od šljiva, ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-225495720262549312023-09-26T11:13:00.000+02:002023-09-26T11:13:06.665+02:00TART SA PLAZMA KEKSOM I MALINAMAPodloga:- 300 gr mlevenog plazma keksa- oko 100 ml soka od narandže- 125 gr omekšalog puteraFil od malina:- 300 gr malina (svežih, ili smrznutih)- 50 ml vode- 60 gr šećera- 1 kesica želatina (rastopljena sa 4 kašike vode)Ganaš od čokolade:- 250 gr čokolade (stavila sam 100 gr mlečne i 150 gr čokolade ta kuvanje)- 250 ml mlečne slatke pavlake- 160 gr vajkrema (ili nekog krem sira)- malo malina za ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-22366776316658476122023-09-26T10:39:00.004+02:002023-09-26T11:46:54.403+02:00DOMAĆI RAŽENO - HELJDIN HLEB Potrebno je:- 600 gr mekog belog brašna- 100 gr mešavine brašna za raženi hleb- 100 gr mešavine brašna za heljdin hleb- 1 suvi kvasac- 1 kašičica šećera- 2 kašičice soli- 1/2 litra vruće vode - pekač ili šerpa koji imaju poklopac, i mogu u rernuBrašno prosejati sa kvascem, šećerom i solju, pa dodati pola litra vruće vode, i sve dobro izmešati varjačom. Pokriti krpom, i ostaviti na ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-87202290558202839352023-08-04T07:59:00.003+02:002023-12-05T08:46:48.895+01:00ROLAT SA SPANAĆEMOvaj recept mi se dopao, jer se za koru koriste briketi spanaća, što prilično olakšava i ubrzava njegovo spremanje.Za koru je potrebno:- 4 jaja- 300 gr spanaća u briketima- 1/3 kašičice soli- 3 supene kašike brašna- malo praška za pecivoFil:- 300 gr mladog belog sira- 200 - 300 gr kisele pavlake- dvadesetak šnita pečenice Spanać staviti u cediljku, da se odmrzne, i otpusti višak vode, pa ga ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-59554428893156445212023-05-21T07:55:00.000+02:002023-05-21T07:55:07.505+02:00PROJICEZa 12 komada je potrebno:- 3 jaja- 1/2 kašičice soli- 1 čaša belog brašna- 1 čaša kukuruznog brašna (ili palente)- 1 čaša mleka (ili jogurta)- 1 čaša ulja- 1/2 kesice pzp- malo belog sira, usitnjenogProjice se prave brzo, rernu odmah uključiti na 180 stepeni, u kalup ubaciti papirnate korpice.Najpre belanca umutiti mikserom u čvrst sneg, a zatim polako dodati sve ostale sastojke, mešajući ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-71302285138717469472023-05-16T10:50:00.001+02:002023-05-16T10:50:24.188+02:00JOGURT PITA U neka bolja, stara vremena, odlične recepte nalazila sam na Coolinarici, a jedan od onih koje sam usvojila je i ovaj, Mariov recept za Jogurt pitu. Mario, gde god da si, a, verujem da si još uvek negde u Spitu, ili okolini, hvala ti na receptu!Testo:- 350 gr oštrog brašna- 1/2 kesice pzp- prstohvat soli- 170 gr putera- 5 kašika šećera- 3 žumanca- 2 kašike mleka- izrendana kora jednog ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-25875774199667642592023-04-12T21:47:00.001+02:002023-04-12T21:47:40.865+02:00AJVAR KOCKEOdličan recept za slanu tortu! Pravila sam ove kocke (šnite) mnogo puta, a recept preuzela od Svetlane, sa bloga Vikend kuvarica. Kora:- 5 jaja- 200 gr kisele pavlake (sa 20 % mm)- 100 gr ajvara- prstohvat soli- 9 kašika brašna- 1/2 kesice praška za pecivoFil:- 200 gr kisele pavlake (sa 20 % mm)- 100 gr ajvara- 150 gr izrendane gaude, ili kačkavalja- prstohvat soliZa ukrašavanje:- 50 grukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-32732146864984897722023-04-07T18:46:00.005+02:002023-04-07T18:46:44.563+02:00JAFA KOLAČ Za biskvit (peku se dva ovakva):- 3 jaja- 120 gr šećera- 80 gr ulja- 80 gr mleka- 150 gr oštrog brašna- 1/2 kesice praška za pecivoFil:- 2 smrznute narandže- 2 dl vode - 200 gr šećera- 150 gr pekmeza od kajsijaGlazura od čokolade:- 200 gr čokolade- 4 kašike uljaZa ovaj kolač volim da ispečem dva ovakva biskvita, od po 3 jaja, u plehu veličine oko 22 x 30 cm, mada neko peče jedan, od 6 ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-15122330068617923432023-04-07T13:56:00.000+02:002023-04-07T13:56:04.143+02:00POGAČICE SA SIROM Ne postoji jednostavniji recept za pogačice, od ovog... Za njih je potrebno samo vreme...- 500 gr sira (fete, ili mladog belog)- 500 gr margarina- 500 gr brašna- kašičica soli- jaje i susam, za posipanjeSir iznječiti viljuškom, pa dodati mikserom umućen margarin, brašno i so. Testo umesiti u finu, ujednačenu kuglu, pokriti ga folijom, i staviti u frižider, da odmori 24 sata. Ovo je jako ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-22687973728395268792023-03-31T11:03:00.005+02:002023-03-31T11:03:54.903+02:00GRČKI PASTIRSKI NAMAZ - 200 gr feta sira- 100 gr krem sira- 10 iseckanih crnih maslina- 2 čena usitnjenog belog luka- 2 kašike paradajz pirea- 2 kašike maslinovog ulja- so, biber, origanoFeta sir izgnječiti viljuškom, pa dodati ostale sastojke. Začiniti po ukusu, i dobro rashladiti pre služenja.Recept je Draganin, sa Coolinarike.ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-86807749124622152312023-03-31T10:42:00.003+02:002023-03-31T10:42:55.669+02:00PROVANSALSKA SALATA Salata:- 1 konzerva crvenog pasulja- 3 - 4 glavice ljubičastog luka- 300 gr paradajza - 50 gr crnih maslinaPreliv:- 4 kašike sirćeta- 3 kašike maslinovog ulja- so, biber, trun šećera- peršunov list i par listića nane, ili prstohvat mešavine provansalskih začinaZa salatu je najbolje prvo napraviti preliv, i to tako što se svi sastojci sipaju u bočicu sa dobrim zatvaračem, i, ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-76067942622519749922023-03-28T12:22:00.001+02:002023-03-31T09:04:07.980+02:00GAGIN ZELJANIKČim dođe proleće, i s njim mlado zeleno povrće, vreme je da se pravi zeljanik! I ovo je jedan od recepata koji sam usvojila od Gage, izuzetne kuvarice!Fil:- 6 kašika ulja- 2 veze mladog crnog luka- 500 gr mladog livadskog zelja (blitve, spanaća, koprive), blanširanog, i oceđenog od viška vode - meriti posle blanširanja!- 1/2 kašičice soli- malo bibera Testo:- 400 gr kukuruznog brašna (ili ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-82103732506037820622023-03-24T10:17:00.004+01:002023-03-28T13:00:16.461+02:00PORTUGALSKA TORTICA S NARANDŽAMABiskvit:- 4 jaja- 125 gr šećera- 1 vanil šećer - 2 kašičice rendane narandžine kore- 100 gr brašna- 4 kašike mlake vodeFil:- 1/2 litra mleka- 1 kesica pudinga od vanile- 6 kašika prah šećera- 100 gr putera- 2 dl slatke pavlake- 4 kašike pečenih mlevenih lešnika - malo izrendane narandžine kore Pripremiti kalup za tortu, prečnika 24 cm, i u njega staviti peki papir. Rernu uključiti ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-73485297986841739532023-03-06T10:54:00.005+01:002023-03-06T10:54:59.706+01:00POSNI KOLAČ SA JABUKAMA Jednostavan, posan i brzo gotov!Za ovaj kolač potrebno je:- 2 čaše brašna- 1 kesica praška za pecivo- 1 čaša šećera (čak i malo manje)- 1/2 čaše ulja- 1 čaša vode- 2 nakisele jabuke, očišćene i iseckane na kockice- 2 kašike džema od kajsija- 2 kašike kakaoa- malo cimetaU receptu se koristi čaša zapremine 2 dl, i kalup za tortu prečnika 26 cm.Rernu odmah uključiti da se zagreje na 180 ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-63506951384296914572023-03-02T11:30:00.002+01:002023-03-02T11:40:34.404+01:00POSNE PUNJENE PAPRIKEOvo je recept za savršene posne punjene paprike, za koje čak i zakleti ljubitelji mesa tvrde da su bolje, a paprike ukusnije, od onih klasičnih, punjenih mlevenim mesom! Usvojila sam ga od moje drugarice Gage, još pre mnooogo godina, pravila ih mali milion puta, i, isto toliko puta podelila recept svima koji su ih probali, i, u njih se zaljubili na prvi zalogaj! Za punjenje je potrebno:- 2 ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-53817572339816559152023-02-21T09:56:00.001+01:002023-02-21T09:56:43.455+01:00MAFINI SA HELJDOM I AJVAROM- 1 jaje- 2 dl jogurta- 1 do 2 dl mleka- 1/2 kašičice soli- 2 dl heljdinog brašna- 2 dl mekog belog brašna- 3 kašike ajvara- 5 kašika ulja- 1/2 kesice praška za pecivo- 150 do 200 gr mladog sira- malo susama za posipanje mafinaPošto se mafini umute za bukvalno 5 minuta, prvo je potrebno zagrejati rernu na 180 stepeni. Za ove fine mafine nije potreban mikser, jaje se umuti sa jogurtom i ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-9352543226643453102023-02-20T10:39:00.002+01:002023-02-20T12:08:10.347+01:00PLJESKAVICE OD TUNJEVINEFine i posne...- 1 konzerva tunjevine (u sopstvenom soku, od 165 gr)- 100 gr ovsenih pahuljica- 2 dl supe od povrća- malo peršunovog lista, ili seckanog vlasca- so, biber, malo aleve paprike i belog luka u prahu- malo uljaTunjevinu ocediti od tečnosti. Ovsene pahuljice preliti vrelom supom, i ostaviti da upiju tečnost. Sve dobro imešati i začiniti po ukusu. Nakvasiti dlanove, pa formirati male ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5736994953405677867.post-14240735860474241122023-02-15T14:40:00.012+01:002023-02-16T18:51:24.891+01:00PROJICE SA PAPRIKOMOdličan recept!- 100 gr mekog brašna- 200 gr kukuruznog griza, ili palente- 1 prašak za pecivo- 400 gr mladog sira, izgnječenog viljuškom- 100 gr rendanog sira (kačkavalja, gaude)- 3 jaja- 1 dl ulja- 2 dl jogurta- 1 iseckana crvena paprika- 50 gr praziluka, iseckanog- 100 gr šunke, iseckane- 1 kašičica soliIzmešati suve sastojke u činiji, pa dodati sve ostale. Puniti kalupe, do 2/3, i staviti da ukuhinjiiokonjehttp://www.blogger.com/profile/17531629413124160487noreply@blogger.com0