U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

четвртак, 13. август 2020.

BRZA KAFANSKA POGAČA

Odlična pogača, brzo gotova, a jednostavna za pravljenje, čak i potpuni početnici je mogu napraviti bez problema!


Potrebno je: 

- 20 gr svežeg kvasca (1/2 kocke)

- 2 dl tople vode

- 1 kašičica šećera

- 300 gr brašna

- 1 kašičica soli

- 2 kašike ulja

Kvasac izmrviti i rastvoriti u toploj vodi, pa dodati šećer i prstohvat brašna. Ostaviti par minuta, da se kvasac aktivira, i zapeni.

U vanglicu prosejati brašno, dodati so i ulje, i kvasac, pa sve dobro umesiti, da se dobije mekano, homogeno testo. Prebaciti sada testo na radnu površinu, i mesiti još malo, da se dobije lepa kugla. Zatim je rukama nežno spljoštiti, praveći pogaču, do željene debljine.

Sada je staviti na pleh, na kom je peki papir, i oblikovati još malo. Izbockati je čačkalicom, i pokriti čistom krpom, pa je ostaviti da raste još petnaestak minuta.

Na donjoj slici su dve pogače, svaka od po 300 gr brašna, baš ih volimo!

Tek sada uključiti rernu na 200 stepeni, i kada se ugreje, ubaciti pogaču, i ispeći je do željene boje. Temperaturu smanjiti na oko 170 stepeni.

Ispečenu pogaču ''umiti'' , ili je jednostavno poprskati sa malo hladne vode, pa uviti u krpu, da se potpari i lepo ohladi.




Izvor: Coolinarika, Suzana

уторак, 4. август 2020.

CIMET ČVORIĆI

Nedavno sam isprobala recept za fine Cimet čvoriće, koji sam prethodnih dana zapazila na Instagramu... Recept je odličan, tačan u gram, a pecivo božanstveno!
Za 12 čvorića je potrebno:

- 600 gr brašna
- 2 dl mleka
- 150 gr grčkog jogurta
- 1/2 kocke svežeg kvasca (20 gr)
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 3 vrhom pune kašike šećera
- prstohvat soli
- 50 gr omekšalog putera
- 2 žumanca

Za ovo testo nisam stavljala kvasac da se prvo aktivira u mleku, nego sam ga izmrvila, stavila u brašno, i odmah dodala sve ostale sastojke. Testo je brzo umešeno, i lepo je za rad.
Odmah ga treba izvagati, i količinu podeliti na 12, da bi se dobilo 12 loptica iste veličine.
Složiti ih jednu pored druge, na pobrašnjenu površinu, i ostaviti dvadesetak minuta, da malo narastu. Za to vreme spremiti premaz.

Premaz:
- 100 gr omekšalog, ne sasvim otopljenog putera
- 100 gr šećera
- 1 -2 supene kašike cimeta

Lopticu testa rastanjiti oklagijom, da bi se dobila duguljasta elipsa. 

Uzeti četkicu, i premazati je mekanim puterom, a zatim posuti šećerom, a zatim i cimetom. Po dužoj strani elipse urolati testo, kao palačinku, a zatim je preseći po dužini, najbolje nožem za pizzu.


Staviti polovine testa unakrst, jednu preko druge, pazeći da razrezi sa cimetom budu gore. Uplesti ih kao čvorić, i staviti na peki papir, na kom će se peći.
Ponoviti postupak i sa ostalih jedanaest loptica testa. Uključiti rernu, na 170 stepeni,  a za to vreme čvoriće pokriti čistom krpom, i ostaviti da narastu. Pred samo ubacivanje u rernu, umutiti viljuškom belance, i četkicom premazati svaki čvorić.
Peći do zlatno rumene boje.