U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

петак, 31. март 2023.

GRČKI PASTIRSKI NAMAZ


 - 200 gr feta sira

- 100 gr krem sira

- 10 iseckanih crnih maslina

- 2 čena usitnjenog belog luka

- 2 kašike paradajz pirea

- 2 kašike maslinovog ulja

- so, biber, origano

Feta sir izgnječiti viljuškom, pa dodati ostale sastojke. Začiniti po ukusu, i dobro rashladiti pre služenja.



Recept je Draganin, sa Coolinarike.


PROVANSALSKA SALATA

 

Salata:

- 1 konzerva crvenog pasulja

- 3 - 4  glavice ljubičastog luka

- 300 gr paradajza 

- 50 gr crnih maslina

Preliv:

- 4 kašike sirćeta

- 3 kašike maslinovog ulja

- so, biber, trun šećera

- peršunov list i par listića nane, ili prstohvat mešavine provansalskih začina

Za salatu je najbolje prvo napraviti preliv, i to tako što se svi sastojci sipaju u bočicu sa dobrim zatvaračem, i, snažno protrese nekoliko puta.

Pasulj ocediti od tečnosti, pa mu dodati preliv, i izmešati. Dodati luk, isečen na rebarca i usitnjene masline. 

Paradajz se dodaje na kraju, ali ga prethodno treba očistiti od ljuske, odstraniti semenke i iseći na kockice. Dodati peršunov list i par listića nane.

Lagano promešati sa pasuljem, i dobro rashladiti pre služenja.

Recept je Draganin, sa Coolinarike.


уторак, 28. март 2023.

GAGIN ZELJANIK

Čim dođe proleće, i s njim mlado zeleno povrće, vreme je da se pravi zeljanik! I ovo je jedan od recepata koji sam usvojila od Gage, izuzetne kuvarice!

Fil:

- 6 kašika ulja

- 2 veze mladog crnog luka

- 500 gr mladog livadskog zelja (blitve, spanaća, koprive), blanširanog, i oceđenog od viška vode - meriti posle blanširanja!

- 1/2 kašičice soli

- malo bibera 

Testo:

- 400 gr kukuruznog brašna (ili palente i brašna, pola-pola)

- 200 gr belog pšeničnog brašna

- 1 prašak za pecivo

- 2 jaja

- 60 gr ulja

- 1/2 kašičice soli

- 200 gr izgnječenog belog sira

- oko 2,5 dl vode

- po želji susam za posipanje zeljanika 

Najpre se sprema fil: luk oprati, osušiti, iseckati na kolutiće, i propržiti na ulju, pa dodati zeleniš koji je opran, blanširan, iseckan i oceđen od viška vode. Kad se sve lepo proprži, i uvri voda, ostaviti sa strane, da se sve lepo prohladi. Začiniti po ukusu.

Testo se pravi tako što se svi sastojci lepo sjedine mikserom, a vodu dodavati postepeno.

Ovo su mere za zeljanik koji se peče u tepsiji prečnika 26 ili 28 cm, a za posudu prečnika 20 cm dovoljna je polovina mere.

Tepsiju ovlaš podmazati, i posuti brašnom, pa u nju rasporediti polovinu testa. Po testu rsporediti fil, ali, ne do ivica posude. Zatim odozgo staviti i drugu polovinu testa, razmazujući ga nožem, da se lepo rasporedi. Po želji posuti zeljanik susamom, i ispeći ga do zlatno žute boje.






петак, 24. март 2023.

PORTUGALSKA TORTICA S NARANDŽAMA

Biskvit:

- 4 jaja

- 125 gr šećera

- 1 vanil šećer 

- 2 kašičice rendane narandžine kore

- 100 gr brašna

- 4 kašike mlake vode

Fil:

- 1/2 litra mleka

- 1 kesica pudinga od vanile

- 6 kašika prah šećera

- 100 gr putera

- 2 dl slatke pavlake

- 4 kašike pečenih mlevenih lešnika 

- malo izrendane narandžine kore 

Pripremiti kalup za tortu, prečnika 24 cm, i u njega staviti peki papir. Rernu uključiti na 180 stepeni. Napraviti testo, najpre umutiti sneg od belanaca sa šećerom, pa polako dodati sve ostale sastojke. Staviti da se peče, i odmah smanjiti temperaturu na 170 stepeni. Ispečeni biskvit ohladiti, pa preseći na dva dela.  

Za fil je potrebno izmešati puding sa šećerom, dodati malo mleka, i skuvati ga u ostatku mleka koje vri. Kada se ohladi, izmešati sa umućenim puterom, a zatim dodati i umućenu slatku pavlaku, lešnike i narandžinu koru. Polovinu fila staviti između kora, a ostatkom premazati torticu odozgo, i sa strane. Ukrasiti po želji.

Recept je iz knjige ''Kolači s ljubavlju''

понедељак, 6. март 2023.

POSNI KOLAČ SA JABUKAMA

 Jednostavan, posan i brzo gotov!

Za ovaj kolač potrebno je:
- 2 čaše brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 čaša šećera (čak i malo manje)
- 1/2 čaše ulja
- 1 čaša vode
- 2 nakisele jabuke, očišćene i iseckane na kockice
- 2 kašike džema od kajsija
- 2 kašike kakaoa
- malo cimeta
U receptu se koristi čaša zapremine 2 dl, i kalup za tortu prečnika 26 cm.

Rernu odmah uključiti da se zagreje  na 180 stepeni.
Kalup za tortu podmazati i posuti brašnom, ili na dno staviti peki papir.
U činiji pomešati sve mokre sastojke, pa redom dodati i suve (osim kakaoa i cimeta).
Smesu podeliti na dva dela, pa prvu polovinu izliti u posudu za pečenje, i ovlaš poravnati špatulom. U drugi deo smese dodati kakao i cimet, promešati, pa tu smesu kašikom nabacati na žutu smesu. Štapićem za ražnjić praviti šare, da se smese ovlaš izmešaju.
Kolač se peče 30 do 40 minuta, na oko 170 stepeni. Po želji, posuti prah šećerom, (mada je dovoljno sladak i bez toga).





четвртак, 2. март 2023.

POSNE PUNJENE PAPRIKE

Ovo je recept za savršene posne punjene paprike, za koje čak i zakleti ljubitelji mesa tvrde da su bolje, a paprike ukusnije, od onih klasičnih, punjenih mlevenim mesom! Usvojila sam ga od moje drugarice Gage, još pre mnooogo godina, pravila ih mali milion puta, i, isto toliko puta podelila recept svima koji su ih probali, i, u njih se zaljubili na prvi zalogaj! 

Za punjenje je potrebno:

- 2 praziluka
- 4 glavice crnog luka
- oko 100 gr mešavine ovsenih, raženih i ječmenih pahuljica (zovem ih ORJ pahuljice, i kupujem u prodavnicama zdrave hrane)
- oko 100 gr pirinča, skuvanog i oceđenog
- začini (so, biber, aleva paprika, i malo ljute tucane paprike)
- 2 paradajza, za zatvaranje paprika
- oko 1 dl ulja
i naravno
- 10 - 12 crvenih paprika

Luk i praziluk iseći i ispržiti na ulju, pa dodati mešavinu ORJ pahuljica, skuvan i ohlađen pirinač i začine. Sve dobro izmešati, po potrebi dodati još ulja, jer fil treba da bude malo masniji. 
Dok se fil hladi, oprati i izdubiti paprike, pa ih fino napuniti. Zatvoriti ih kolutićem paradajza, složiti u pleh, opet ovlaš preliti uljem, i staviti da se peku na 170 stepeni, oko 40 minuta. Paprike nije potrebno okretati tokom pečenja.
Za punjenje su najlepše crvene roge. Punila sam i žute babure, ali, to nije to.
Uvek spremim više paprika, pa ispečene, i ohlađene  ostavim u zamrzivač, i imam spreman ručak za dane kad ne stižem da kuvam. Jednako su dobre i iz zamrzivača, i tople, i hladne.