U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

уторак, 26. септембар 2023.

KNEDLA KOLAČ

 Savršen kolač, ukusan kao knedle sa šljivama!

Sloj od prezli:

- 400 gr prezli

- 130 gr šećera

- 100 ml ulja 

Fil od griza:

- 1 litar mleka

- 180 gr šećera

- 1 vanil šećer

- 150 gr griza

- 1 jaje

- 80 gr maslaca

Fil od šljiva:

- 1,2 kg očišćenih i usitnjenih šljiva

- 100 gr šećera

- 1 vanil šećer

- 60 gr gustina

- 6 kašika vode


- kalup za tortu, prečnika 26 ili 28 cm


Najpre treba napraviti fil od šljiva, da bi se prohladio pre slaganja u kalup. U šerpu staviti šljive, šećer i vanilu, pa ih ukuvati da ispari tečnost, i šljive omekšaju, 10 do 15minuta. Zatim dodati gustin razmućen sa vodom, vratiti na ringlu, i kuvati još par minuta. 

Prezle propržiti na ulju, da malo potamne, i na kraju dodati šećer. Polovinu ove količine prezli odmah rasorediti u kalup za tortu.

Sad treba skuvati fil od griza. 7 dl mleka staviti da provri sa šećerom, a u ostalih 3 dl razmutiti griz i jaje. Kad mleko provri, dodati griz, i sve kuvati par minuta, dok se ne zgusne, Na samom kraju dodati maslac, i sve lepo izmešati, da se otopi i sjedini. 

Na sloj prezli u kalupu izliti polovinu fila od griza. Na taj sloj ide ceo fil od šljiva, pa opet fil od griza. Poravnati i istresti odozgo drugu polovinu prezli. Sve dobro utapkati, ohladiti, pa tek onda staviti u frižider da se dobro ohladi i stegne.

Recept je sa IG, sa profila Ivanina kuhinja.

TART SA PLAZMA KEKSOM I MALINAMA


Podloga:
- 300 gr mlevenog plazma keksa
- oko 100 ml soka od narandže
- 125 gr omekšalog putera

Fil od malina:
- 300 gr malina (svežih, ili smrznutih)
- 50 ml vode
- 60 gr šećera
- 1 kesica želatina (rastopljena sa 4 kašike vode)

Ganaš od čokolade:
- 250 gr čokolade (stavila sam 100 gr mlečne i 150 gr čokolade ta kuvanje)
- 250 ml mlečne slatke pavlake
- 160 gr vajkrema (ili nekog krem sira)

- malo malina za ukrašavanje
- kalup za tart, prečnika 26 ili 28 cm

Sastojke za podlogu izmešati rukom, i utisnuti u kalup za tart, prečnika 26 ili 28 cm (najbolje bi bilo da ima odvojivo dno). Ostaviti u frižider, na pola sata, da se lepo stegne.

Maline, vodu i šećer staviti na ringlu da proključaju, i prokuvaju se par minuta, pa dodati želatin rastvoren u vodi, dobro promešati, i skloniti sa ringle. Kada se fil malo prohladi, izliti ga na stegnutu koru od plazma keksa, i opet vratiti u frižider.

Kada se fil potpuno stegne, preliti ga ganašom od čokolade. 

Ganaš - čokoladu izlomiti na kockice, pa je preliti slatkom pavlakom ugrejanom do vrenja. Dobro izmešati nakon par minuta. Prohladiti, pa umešati vajkrem. Izliti na fil od malina.
Ukrasiti po želji.
Recept je sa IG, sa profila Jelene Dosković.

DOMAĆI RAŽENO - HELJDIN HLEB

 



Potrebno je:

- 600 gr mekog belog brašna
- 100 gr mešavine brašna za raženi hleb
- 100 gr mešavine brašna za heljdin hleb
- 1 suvi kvasac
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 1/2 litra vruće vode 

- pekač ili šerpa koji imaju poklopac, i mogu u rernu

Brašno prosejati sa kvascem, šećerom i solju, pa dodati pola litra vruće vode, i sve dobro izmešati varjačom. Pokriti krpom, i ostaviti na toplom, da naraste, oko sat vremena.
Zatim dobro pobrašniti podlogu, i na nju prebaciti testo (koje će biti lepljivo i retko, ali, tako treba da bude), pa ga nekoliko puta prebaciti lopaticom, formirajući veknu. Po želji posuti semenkama.
Staviti testo u sud za pečenje, zagrejan, sa malo ulja u njemu.
Ostaviti testo da raste još 20 minuta u posudi za pečenje.
Zatim posudu poklopiti, i ubaciti u rernu, zagrejanu na 200 stepeni, i peći poklopljeno pola sata.
Nakon toga skinuti poklopac, smanjiti temperaturu na 180 stepeni, i peći otklopljeno još 15 minuta.
Ispečen hleb težak je oko 1,3 kg.






Recept je sa IG, sa profila Jelene Dosković.