Odavno sam planirala da napravim ovaj kolač... ima ga na internetu u raznim varijantama, a ja opet volim moju Coolinariku, i pronađem recept kod jedne Dragane... Odlagala sam pravljenje milion puta, jer baš i nisam fan kokosa, a onda rešim da udovoljim ukućanima... I, naravno, toliko sam uživala jedući, da recept moram i ovde da pribeležim...
Mera za ovaj kolač je - šolja.
Sastojci za testo:
- 3 jaja
- 1 šolja šećera
- 1 šolja brašna
- 1 šolja kokosovog brašna
- 1 šolja ulja
- 1 šolja mleka (ili jogurta)
- 1 šolja griza
- 1 vanil šećer
- 1/2 kesice praška za pecivo
Za sirup:
- 1 šolja šećera
- 1 vanil šećer
- 2 šolje vode
- 1 narandža, isečena na kolutove
- sok od pola limuna
Testo:
Mera za ovaj kolač je - šolja.
Sastojci za testo:
- 3 jaja
- 1 šolja šećera
- 1 šolja brašna
- 1 šolja kokosovog brašna
- 1 šolja ulja
- 1 šolja mleka (ili jogurta)
- 1 šolja griza
- 1 vanil šećer
- 1/2 kesice praška za pecivo
Za sirup:
- 1 šolja šećera
- 1 vanil šećer
- 2 šolje vode
- 1 narandža, isečena na kolutove
- sok od pola limuna
Testo:
Jaja dobro umutiti mikserom, i postepeno dodavati šećer (nije potrebno odvajati žumanca od belanaca). Dodati i ostale sastojke, redom kako su navedeni, a brzinu miksera smanjiti na minimalnu. Testo sam pekla u podmazanoj i brašnom posutoj tepsiji dimenzija 20 x 32 cm, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Dok se kolač peče, skuvati sirup od navedenih sastojaka, i ostaviti ga da vri oko 10 minuta. Skloniti sa ringle, pa kad se kolač ispeče i malo prohladi, preliti ga.
Ispečen kolač poslužiti posut prah šećerom, kokosom, ili bademima (u nekim receptima kolač se pospe bademima, pa tako peče), a ja sam ga jela sa kolutovima narandže iz sirupa, jer volim taj spoj kiselog i slatkog.
Kolač je odličan, prijatno!