U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

петак, 4. август 2017.

SLANA KIKIRIKI TORTA

Pravila sam je za slavu, kao predjelo... 
Za kore (peku se dve ovakve):
- 6 jaja 
- 4 kašike pečenog mlevenog kikirikija 
- 3 kašike brašna 
- 3 kašike ulja 
- trun soli 

Za fil: 
- 800 gr feta sira 
- 800 gr kisele pavlake (sa 20 % mm) 
- 250 gr pečenog mlevenog kikirikija 

Za ukrašavanje: čeri paradajz, veza francuskog peršuna, malo bosiljka 

Za ovu tortu pekla sam dve iste kore (od po 6 jaja, i ostalog navedenog), u najvećem plehu od rerne, pa sam dobijene kore presekla po širini, i dobila 4 kore. 
Za one koji ne znaju, belanca se umute sa trunom soli, mikserom, pa se dodaju žumanca, koja se u smesu umešaju pažljivo, špatulom (nikako mikserom). Dodati ulje, brašno i kikiriki, pa smesu izliti u pleh na koji smo stavili peki papir. 
Ja sam obe kore pekla istovremeno, na 170 stepeni, jer imam pećnicu sa ventilatorom, i jako brzo su bile ispečene. 

Dok se kore hlade, pripremiti fil. Feta sir izgnječiti viljuškom, pa dodati kiselu pavlaku, i dobro promešati. Od ovog fila odvojiti jedan deo, za premazivanje gornje površine torte. Ostatku pavlake i sira dodati mleveni kikiriki, dobro promešati, i filovati kore.

Poslednju, gornju koru premazati onim odvojenim filom. Tortu i sa strane fino zagladiti, i ostaviti je u frižider, da prenoći. Sutradan će biti fina i mekana. 

Tortu ukrasiti neposredno pred služenje, naročito ako koristite svež peršunov, ili list bosiljka. Ja sam je odozgo ukrasila šarenim paradajzićima, i jako lepo je izgledala. Za ukrašavanje se može koristiti i ostatak mlevenog kikirikija, ili ono što vi volite. 

U fil se, po želji mogu dodati i neki drugi dodaci, kuvana jaja (izrendana), kockice šunke, ili rendani kiseli krastavčići. Ja sam mnogo toga već imala u ostatku predjela, tako da sam odlučila da kod ove torte osnovni ukus bude samo ukus pečenog kikirikija. 

недеља, 2. јул 2017.

HRSKAVA PILETINA SA TIKVICAMA

Ovo je brzinski ručak, spreman za pola sata... Zato baš volim ovaj recept!

Sastojci: 
- 600 gr šnicli od pilećeg belog mesa 

Smesa za paniranje: 
- 80 gr putera 
- 80 gr prezli 
- 60 gr parmezana 
- 30 gr brašna 
- malo soli i bibera 

Prilog: 
- 2 cukini tikvice 
- 4-5 čenova belog luka

Za ovaj brzinski ručak, neophodno je sve sastojke staviti na radnu površinu, da budu na dohvat ruke, da bi sve išlo brzo. U činijici pomešati prezle, rendani parmezan, brašno, so i biber. 
Puter zagrejati i otopiti na laganoj vatri. Ostaviti da se samo par minuta prohladi, pa svaku šnicu provući kroz njega, i odmah je utapkati u smesu prezli, parmezana i brašna. Složiti šnicle na tacnu.
Cukine iseći na kolutove, a beli luk sitno iseckati. 
 Obe tacne postaviti blizu šporeta, jer sledi prženje, i sve ide jako brzo. 
Na ostatku putera iz šerpice pržiti šnicle do zlatno žute boje, pa ih izvaditi na dupli kuhinjski ubrus, da otkaplje višak masnoće. Kad su šnicle ispržene, u tavu ubaciti beli luk, a odmah zatim i kolutove tikvica. Posoliti tikvice, i okrenuti ih par puta, pažljivo, kuhinjskom hvataljkom, da se ne raspadnu. Dodati oko pola dl vode, i ostaviti još neki minut da se prže. Meni je, nakon serviranja ostalo dosta prezli u tavi, koje su spale tokom prženja šnicli, a one su bile toliko fine, da su mi bukvalno ulepšale ručak! 

субота, 29. април 2017.

KOTLETI AMURA (pečeni u rerni)

Nedavno smo kupili belog amura od 11 kilograma, i zato sam imala ove divne velike kotlete... Želela sam da ih spremim bez mnogo masnoće, koju bih svakako morala da upotrebim za prženje, pa sam se zato odlučila da ih ispečem u rerni, sa svega 3 kašičice ulja...
Sastojci:
- 3 kotleta amura
- 4 kašike brašna
- 4 kašike kukuruznog griza, ili palente
- so i biber
- 2 kašičice aleve paprike
- malo majčine dušice
- malo ruzmarina
- malo belog luka u prahu
- 3 kašičice ulja
- 1 limun

Kotlete amura posoliti sa obe strane, i ostaviti ih sa strane, oko pola sata, da upiju so.
Za to vreme spremiti smesu u koju ih treba uvaljati pre pečenja. U dublji sud staviti brašno, kukuruzno brašno, malo soli i bibera, beli luk u prahu i izmrvljene začinske trave.
Svaki kotlet uvaljati u ovu smesu, i prstima dobro utapkati, sa obe strane. Složiti ih u sud za pečenje, na peki papir, preliti svaki kašičicom ulja, i staviti u rernu zagrejanu na oko 170 stepeni. U rerni sa ventilatorom peku se oko pola sata. Meso će biti izuzetno meko i sočno, zahvaljujući korici od brašna.
Servirati sa parčićima limuna, i obavezno uz krompir salatu.

недеља, 23. април 2017.

PLETENICA SA LEŠNICIMA

Danas sam pravila nešto novo, pletenicu sa pečenim lešnicima... Kolač savršenog ukusa, pritom, pravi se brzo i prilično jednostavno, nema kvasca, nema puno čekanja... Recept sam našla ovde, pa, izvolite, pročitajte oba recepta, ja sam unela male izmene, jer, recept je odličan i tačan... 
Za testo je potrebno:
- 250 gr brašna
- prstohvat soli
- pola kesice praška za pecivo
- 1 jaje
- 150 gr sira za kolače
- 6 kašika ulja
- 70 gr šećera

Fil:
- 250 gr mlevenih pečenih lešnika
- 100 gr šećera
- 1 vanil šećer
- kora i sok jedne narandže (50 - 100 ml)
- po želji malo cimeta i suvog grožđa
- 1 jaje za premazivanje pletenice

Od navedenih sastojaka za testo, umesiti testo, rukama, dok se ne dobije homogena kugla koja se ne lepi za ruke. Umotati je u streč foliju i staviti u frižider na pola sata, a za to vreme pripremiti fil.
Lešnike samleti, dodati rendanu koricu narandže, šećer i vanilu, a ako želite i cimet i suvo grožđe, dodajte ih sad. Sok narandže dodavati polako u fil, da ne bude previše tečan. Mešati kašikom, i dodavati toliko soka, samo da poveže fil, da bi mogao da se nanese na testo.
Testo izvaditi iz frižidera nakon pola sata, staviti ga na veći peki papir, pa ga oklagijom istanjiti na pobrašnjenoj podlozi, na debljinu od oko 5-7 mm, vodeći računa da se dobije pravougaonik.
Na testo kašikom naneti fil, i lepo ga i ravnomerno rasporediti. Sada po dužoj stranici testo saviti u čvrst rolat. Oštrim nožem preseći rolat po dužini, da se dobiju dva dela, i odmah ih preplesti, da se dobije pletenica, kao na slici. 

Pletenicu, zajedno sa papirom pažljivo staviti u duguljasti kalup. Moj kalup je dimenzija 35 x 12 x 8 cm.
Ako nemate ovakav kalup, pletenicu možete ispeći na običnom plehu iz rerne, naravno, na peki papiru.
Ugrejati rernu na 170 stepeni. Pletenicu premazati jajetom, i staviti je da se peče.
Na oko 170 stepeni pekla sam je nešto više od pola sata. Ostaviti je da se dobro ohladi, pa je zajedno sa papirom izvaditi iz kalupa. 

Nama se jako dopala, jedva čekam reprizu!

Dodatak receptu: pletenica je prelepa i ako se filuje makom, dakle sve po receptu, samo što mak, izmešan sa šećerom, treba popariti vrelim mlekom. Evo i slike:
Evo još jedne slike pletenice sa orasima, ali sam je pre nanošenja fila od oraha, premazala Nutelom... Bila je savršena!


недеља, 5. март 2017.

JEDNOSTAVNI MAFINI

Koliko god recepata da imam, svaki novi za mafine je dobro došao...
Za 12 mafina, potrebno je:

- 4 manja jajeta
- 80 gr šećera
- 1 vanil šećer
- 120 gr putera
- rendana kora limuna ili narandže
- 140 gr brašna
- malo soli
- malo praška za pecivo

- prah šećer za posipanje gotovih mafina

- za punjenje: džem, nutela, kockice čokolade ... 

U kalup za mafine staviti papirne korpice, a rernu uključiti na 180 stepeni.

U jednoj posudi umutiti čvrst sneg od belanaca sa trunom soli i 40 gr šećera.

U drugoj posudi umutiti omekšali puter sa ostalih 40 gr šećera i vanil šećerom, i rendanom korom limuna ili narandže, pa dodati žumanca. Promešati mikserom, pa ga odložiti sa strane, jer belanca sa drugom smesom, od žumanaca i putera treba izmešati kuhinjskom špatulom, nežno prevrćući masu. Polako dodavati brašno izmešano sa praškom za pecivo, dok smesa ne postane homogena.

Kašikom smesu rasporediti u korpice za mafine.

Mafine napunite onim što volite, kod mene su ukusi različiti, pa je punjenje išlo ovako:
džem od šljiva, džem od kajsija, eurokrem i domaći karamel.


U toku pečenja, punjenje će se samo spustiti u sredinu mafina, kao na naslovnoj slici, zato obožavam ovaj recept!
Mafini se peku 20 - 25 minuta, u rerni sa ventilatorom.




понедељак, 13. фебруар 2017.

FAŠIRKE SA SIROM (pečene u rerni)

Volimo faširane šnicle... evo kratkog uputstva kako ih napraviti na brzinu... 

Za 4 osobe je potrebno:
- 700 gr mlevenog mesa (mešanog)
  • - 1 manja glavica proprženog crnog luka
  • - 4 čena belog luka
  • - 1 jaje
  • - 70 gr dimljenog sira
  • - 1 kašičica aleve paprike
  • - 1 prstohvat majčine dušice
  • - 1/2 kašičice provansalske mešavine začina
  • - malo soli i bibera
  • - malo putera
  • Mleveno meso staviti u činiju, pa dodati ostale sastojke. Crni luk prvo treba propržiti, na malo ulja, a beli luk iseckati. Sir iseći na kockice. Dodati jaje i začine, pa sve dobro rukom izmešati.Sada treba kuglu od mesa pokriti prijanjajućom folijom, i ostaviti je u frižider na sat vremena.
  • Nakon sat vremena, pripremiti pleh za pečenje, i na njega staviti peki papir. Kuglu od mesa podeliti na 8 delova, i svaki formirati u kuglicu. Rastanjiti ih, i rasporediti na pripremljen papir, pa na svaku staviti po listić putera.
  • Staviti pleh u rernu, zagrejanu na 170 stepeni, i peći oko pola sata. Servirati sa omiljenim prilogom i dosta sezonske salate. Moji ukućani ove faširke najradije jedu sa krompir pireom, i varivom od šargarepe.



ČOKOLADNI KUGLOF DONE HEJ

Volim recepte Done Hej, Australijanke koju sam zavolela gledajući ''24 kitchen''. Dopada mi se jednostavnost njenih recepata, kao i način na koji prezentuje svoje recepte... Nema kod nje mnogo suvišnih sastojaka, i sve mi se čini brzo, lako i ne previše komplikovano.
Recept za ovaj kuglof videla sam na pomenutoj televiziji, brzinski zapisala sastojke na papirić, i negde ga zaturila... Izronio je nedavno, iz mora sličnih papirića, pa sam odlučila da napravim taj kuglof. Divan je, i apsolutno čokoladan.

Sastojci za kuglof:

- 125 gr putera
- 180 gr prah šećera
- 2 jaja
- prtohvat soli
- 240 gr kisele pavlake
- 280 gr mekog brašna
- 40 gr kakaoa (prosejati da nema grudvica)
- 1/2 kesice praška za pecivo

Za ganaš:
- 2 dl slatke pavlake (Imlek)
- 150 gr čokolade (za kuvanje, ili mlečne, svejedno)

Kuglof se pravi jednostavno, ali, najpre modlu premazati puterom, posuti brašnom, istresti višak brašna, i odložiti je sa strane.

Uključiti rernu na 180 stepeni.

Mikserom umutiti puter sa prah šećerom, dodajući ga pomalo. zatim dodati jedno po jedno jaje. Odložiti mikser sa strane, pa ostale sastojke dodavati pomalo,naizmenično dodajući pavlaku, i brašno, kakao i prašak za pecivo,  mešajući nežno i polako špatulom. Smesa će biti gusta i teška za mešanje, ali, to je u redu.
Smesu rasporediti u modlu, odozgo poravnati špatulom, i staviti da se peče. Temperaturu rerne kroz par minuta smanjiti na 150 stepeni, i peći oko 40 minuta. 
Ispečen kuglof izvaditi iz rerne, i ostaviti ga da se hladi desetak minuta, pa ga pažljivo prevrnuti na tanjir. Kada se potpuno ohladi, preliti ga ganašom od čokolade.

Ganaš se pravi tako što se slatka pavlaka zagreva skoro do vrenja, skloni sa ringle, i prelije se po kockicama izlomljene šokolade. mešati dok se čokolada ne istopi, a smesa bude homogena. Kada se prohladi, preliti kuglof.

Ovaj kuglof sam videla i kod Marije, na Coolinarici


Kuglof treba servirati sa kuglom šlaga, ili još bolje sladoleda, odlično se uklapaju!

субота, 4. фебруар 2017.

MEKSIČKA SALATA SA TORTILJA ČIPSOM

Još jedan recept dobijen od mlađe koelginice je na vidiku... Jelenu sam već spominjala, od nje sam usvojila recept za Gabon tortu, Tre leće i Taljatele sa lososom, i kad mi je pričala o ovoj salati, znala sam da je nešto odlično u pitanju...
Juče smo na poslu proslavile njen rođendan, donela je salatu (i još fiiiinih đakonija), probala sam, i oduševila se... Naravno, u povratku s posla, usput kupila sastojke, salatu napravila još sinoć, i, evo je... isprobana u mojoj porodici, svi se oduševili, i evo recepta...

Sastojci:
- 1 pileće belo meso, skuvano, ohlađeno, sitno iseckano
- 8 pečenih paprika, oljuštenih, iseckanih na kockice
- 300 - 400 gr skuvanog kukuruza šećerca
- 2 kese ljutog meksičkog tortilja čipsa (izlomljenog rukama), i još bar jedan paket za         
  serviranje
-.1 velika kašika kisele pavlake
- 150 - 200 gr majoneza
- so, biber

Sve sastojke izmešati u činiji, i staviti u frižider da se dobro ohladi pre serviranja. Ako je pravite dan ranije, nemojte odmah dodati izlomljeni tortilja čips. Treba ga dodati pred služenje, jer je fantastičnog ukusa kad je krckav, umesto raskvašen.

Pavlaku i majonez dodati po potrebi, samo da povežu sastojke. Servirati je sa još čipsa u činijici, a mi smo je dodatno posipali ljutom tucanom paprikom... Fantazija ukusa!


петак, 13. јануар 2017.

RAFIOLI

Fini prhki kolačići, koji potiču iz Primorja... Čitajući o njima, našla sam recepte za trogirske, makarske, sinjske i istarske rafiole. Način pripreme testa se razlikuje od recepta, do recepta, dok je punjenje uglavnom od badema, šećera, maraskina ili prošeka, i narandžine ili limunove kore. Recept po kom sam ih radila je ovde.

Testo:
- 250 gr putera
- 2 dl kisele pavlake, sa 20 % mlečne masti
- oko 600 gr mekog brašna
- prstohvat soli

Umesiti testo od ovih sastojaka, pa ga podeliti na dva dela, uviti u streč foliju, i ostaviti u frižider na sat vremena, da se dobro ohladi.
Za to vreme pripremiti fil.

Fil:
- 250 gr mlevenih badema
- 12 kašika šećera
- 2 vanil šećera
- 1 jaje
- rendana korica narandže
- sok od narandže, po potrebi
- malo prošeka ili maraskina

Sve suve sastojke za fil promešati u činiji, pa dodati jaje. Prošek i sok od ceđene narandže dodavati po potrebi, jer fil mora da bude čvrst.

Nakon što je testo odmorilo, uzeti prvu polovinu, i razviti ga na stolu, oklagijom, što tanje. Zatim modlom vaditi krugove, i na svaki stavljati po kašičicu fila. Ivice svakog kruga premazati vodom, ili belancetom, da bi se testo dobro zalepilo, i da fil ne curi.Preklopiti svaki krug testa, formirajući školjku - rafiol. Viljuškom utapkati testo da se dobro zatvori. 
Isto uraditi i sa ostatkom testa.
Ja sam ovaj deo posla radila uz pomoć modlice za pancerote.

Rafiole slagati na papir za pečenje, koji je stavljen na pleh. Od ove količine sastojaka dobila sam dva velika pleha rafiola.
Pri pečenju rafiola, voditi računa da ostanu beli, ja sam ih pekla na 170 stepeni, u pećnici sa ventilatorom.
Ispečene i još tople rafiole treba uvaljati u prah šećer. Druga varijanta je, da se pečeni rafioli četkicom premažu sa malo prošeka, i odmah da se uvaljaju u kristal šećer.

Rafioli su odlični, i mogu dugo da stoje. Stajanjem postaju sve bolji.