U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

петак, 7. април 2023.

JAFA KOLAČ

 

Za biskvit (peku se dva ovakva):

- 3 jaja

- 120 gr šećera

- 80 gr ulja

- 80 gr mleka

- 150 gr oštrog brašna

- 1/2 kesice praška za pecivo

Fil:

- 2 smrznute narandže

- 2 dl vode 

- 200 gr šećera

- 150 gr pekmeza od kajsija

Glazura od čokolade:

- 200 gr čokolade

- 4 kašike ulja

Za ovaj kolač volim da ispečem dva ovakva biskvita, od po 3 jaja, u plehu veličine oko 22 x 30 cm, mada neko peče jedan, od 6 jaja, u najvećem plehu iz rerne, pa ga preseče na pola.

Za biskvit se umute jaja sa šećerom, pa se dodaju ostali sastojci, i dalje izmešaju lagano špatulom. Ispeći, na peki papiru, pa sve ponoviti još jednom, i sa drugim biskvitom.

Nakon hlađenja, jedan biskvit vratiti u tepsiju, premazati ga pekmezom od kajsija, pa će na njega ići fil, a drugi iseći na kockice, ili ga usitniti rukama.

Fil: smrznute narandže izrendati, na najsitnije rende. Vodu i šećer prokuvati, pa tako vruće naliti na izrendane narandže, promešati, i dodati usitnjeni biskvit. Sve lepo izmešati, pa premazati prvi biskvit. Poravnati, i ceo kolač preliti glazurom od čokolade. 

Glazura: u šerpici, na pari otopiti usitnjenu čokoladu, sa par kašika ulja, pa kad provri, preliti kolač. 

Pre služenja, kolač obavezno izvaditi iz frižidera bar petnaestak minuta ranije, radi lakšeg sečenja, i da čokolada ne puca.



Нема коментара:

Постави коментар