U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

недеља, 5. март 2017.

JEDNOSTAVNI MAFINI

Koliko god recepata da imam, svaki novi za mafine je dobro došao...
Za 12 mafina, potrebno je:

- 4 manja jajeta
- 80 gr šećera
- 1 vanil šećer
- 120 gr putera
- rendana kora limuna ili narandže
- 140 gr brašna
- malo soli
- malo praška za pecivo

- prah šećer za posipanje gotovih mafina

- za punjenje: džem, nutela, kockice čokolade ... 

U kalup za mafine staviti papirne korpice, a rernu uključiti na 180 stepeni.

U jednoj posudi umutiti čvrst sneg od belanaca sa trunom soli i 40 gr šećera.

U drugoj posudi umutiti omekšali puter sa ostalih 40 gr šećera i vanil šećerom, i rendanom korom limuna ili narandže, pa dodati žumanca. Promešati mikserom, pa ga odložiti sa strane, jer belanca sa drugom smesom, od žumanaca i putera treba izmešati kuhinjskom špatulom, nežno prevrćući masu. Polako dodavati brašno izmešano sa praškom za pecivo, dok smesa ne postane homogena.

Kašikom smesu rasporediti u korpice za mafine.

Mafine napunite onim što volite, kod mene su ukusi različiti, pa je punjenje išlo ovako:
džem od šljiva, džem od kajsija, eurokrem i domaći karamel.


U toku pečenja, punjenje će se samo spustiti u sredinu mafina, kao na naslovnoj slici, zato obožavam ovaj recept!
Mafini se peku 20 - 25 minuta, u rerni sa ventilatorom.