Možda je rano za ovaj post... do Božića ima još više od mesec dana... Ali, recept je tu, neka se nađe...
Božićno jutro započinjem mešenjem testa za tradicionalnu Česnicu. Veruje se
da njeno ime potiče od staroslovenske reči: ČEST (što znači: DEO), jer se pred
ručak lomi na delove. U testo se stavlja novčić, koji bi, prema verovanju
trebalo da donese sreću onome ko ga nađe u svom delu. Pri lomljenju, svako
od prisutnih otkida sebi deo hleba, a jedan deo je ''kućni''. Ove godine, naša
parica ostala je ''u kući''.
Sastojci:
- 1 kocka svežeg kvasca
- 3,5 - 4 dl mleka
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica brašna
I još:
- 750 gr brašna
- 1 jaje
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
Za premazivanje i posipanje
česnice:
- 1 belance
malo susama i lana
- malo soli
Najvažnije:
- 1 novčić za sreću, umotan u komadić alufolije
Postupak:
Ugrejati mleko sa šećerom, pa ga skloniti sa ringle, dodati kašičicu brašna i kocku
kvasca, pa ga razmrviti u mleku. Ostaviti na toplom mestu, da kvasac počne da radi i
zapenuša se.
U vanglu staviti brašno (pre toga odvojiti dve šake sa strane, u neku činiju), jaje, ulje i
so. Kada kvasac naraste, dodati ga testu i početi sa mešenjem. Po potrebi dodavati još
mlakog mleka ili brašna (onog odvojenog sa strane), da bi se dobilo srednje tvrdo testo.
Umešeno testo staviti u vanglu (pre toga ga poprašiti brašnom), pokriti krpom i ostaviti
na mirnom i toplom mestu da udvostruči veličinu.
Za to vreme pripremiti sud za
pečenje, malo ga podmazati uljem i poprašiti brašnom. Kad testo naraste, premesiti ga na stolu, i po potrebi dodavati brašno od onog,
odvojenog sa strane, pa podeliti na dva dela, veći (oko 2/3 testa) i manji (1/3 testa).
Manji deo oblikovati u kuglu, u njega utisnuti novčić za sreću, umotan u alufoliju, i
staviti ga u sredinu suda za pečenje (ovaj put sam koristila kalup za tortu prečnika 28
cm). Ostatak testa (onaj dvotrećinski) oklagijom razvaljati na debljinu od oko 1 cm, pa
čašom izrezivati ''krofnice''. Ja sam izrezala 18 komada. ''Krofnice'' slagati jednu do
druge, preklapajući ih (vidi sliku), dok svih 18 ne složimo pravilno. Ostatak testa (od izrezivanja ''krofnica'') premesiti, podeliti na dva dela, pa napraviti dva duuuugačka
štapića, preplesti ih, pa ugurati sa spoljašnje strane, da bi se popunila praznina u
kalupu.
Umućenim belancetom premazati česnicu, posuti solju, susamom i lanenim semenkama,
pa ostaviti da raste još oko pola sata.
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 15
minuta, a zatim smanjiti na 180 stepeni i peći dok ne bude gotova, do zlataste boje.
Ponekad Česnicu pravim kao običnu pogaču, bez ukrasa, samo grančicom Badnjaka
napravim par rupica u vidu krsta.
Od ovog testa može se napraviti i slavski kolač, samo je ukrašavanje drugačije, ali, to ću opisati u nekom od narednih postova.