U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

понедељак, 13. фебруар 2017.

FAŠIRKE SA SIROM (pečene u rerni)

Volimo faširane šnicle... evo kratkog uputstva kako ih napraviti na brzinu... 

Za 4 osobe je potrebno:
- 700 gr mlevenog mesa (mešanog)
  • - 1 manja glavica proprženog crnog luka
  • - 4 čena belog luka
  • - 1 jaje
  • - 70 gr dimljenog sira
  • - 1 kašičica aleve paprike
  • - 1 prstohvat majčine dušice
  • - 1/2 kašičice provansalske mešavine začina
  • - malo soli i bibera
  • - malo putera
  • Mleveno meso staviti u činiju, pa dodati ostale sastojke. Crni luk prvo treba propržiti, na malo ulja, a beli luk iseckati. Sir iseći na kockice. Dodati jaje i začine, pa sve dobro rukom izmešati.Sada treba kuglu od mesa pokriti prijanjajućom folijom, i ostaviti je u frižider na sat vremena.
  • Nakon sat vremena, pripremiti pleh za pečenje, i na njega staviti peki papir. Kuglu od mesa podeliti na 8 delova, i svaki formirati u kuglicu. Rastanjiti ih, i rasporediti na pripremljen papir, pa na svaku staviti po listić putera.
  • Staviti pleh u rernu, zagrejanu na 170 stepeni, i peći oko pola sata. Servirati sa omiljenim prilogom i dosta sezonske salate. Moji ukućani ove faširke najradije jedu sa krompir pireom, i varivom od šargarepe.



ČOKOLADNI KUGLOF DONE HEJ

Volim recepte Done Hej, Australijanke koju sam zavolela gledajući ''24 kitchen''. Dopada mi se jednostavnost njenih recepata, kao i način na koji prezentuje svoje recepte... Nema kod nje mnogo suvišnih sastojaka, i sve mi se čini brzo, lako i ne previše komplikovano.
Recept za ovaj kuglof videla sam na pomenutoj televiziji, brzinski zapisala sastojke na papirić, i negde ga zaturila... Izronio je nedavno, iz mora sličnih papirića, pa sam odlučila da napravim taj kuglof. Divan je, i apsolutno čokoladan.

Sastojci za kuglof:

- 125 gr putera
- 180 gr prah šećera
- 2 jaja
- prtohvat soli
- 240 gr kisele pavlake
- 280 gr mekog brašna
- 40 gr kakaoa (prosejati da nema grudvica)
- 1/2 kesice praška za pecivo

Za ganaš:
- 2 dl slatke pavlake (Imlek)
- 150 gr čokolade (za kuvanje, ili mlečne, svejedno)

Kuglof se pravi jednostavno, ali, najpre modlu premazati puterom, posuti brašnom, istresti višak brašna, i odložiti je sa strane.

Uključiti rernu na 180 stepeni.

Mikserom umutiti puter sa prah šećerom, dodajući ga pomalo. zatim dodati jedno po jedno jaje. Odložiti mikser sa strane, pa ostale sastojke dodavati pomalo,naizmenično dodajući pavlaku, i brašno, kakao i prašak za pecivo,  mešajući nežno i polako špatulom. Smesa će biti gusta i teška za mešanje, ali, to je u redu.
Smesu rasporediti u modlu, odozgo poravnati špatulom, i staviti da se peče. Temperaturu rerne kroz par minuta smanjiti na 150 stepeni, i peći oko 40 minuta. 
Ispečen kuglof izvaditi iz rerne, i ostaviti ga da se hladi desetak minuta, pa ga pažljivo prevrnuti na tanjir. Kada se potpuno ohladi, preliti ga ganašom od čokolade.

Ganaš se pravi tako što se slatka pavlaka zagreva skoro do vrenja, skloni sa ringle, i prelije se po kockicama izlomljene šokolade. mešati dok se čokolada ne istopi, a smesa bude homogena. Kada se prohladi, preliti kuglof.

Ovaj kuglof sam videla i kod Marije, na Coolinarici


Kuglof treba servirati sa kuglom šlaga, ili još bolje sladoleda, odlično se uklapaju!

субота, 4. фебруар 2017.

MEKSIČKA SALATA SA TORTILJA ČIPSOM

Još jedan recept dobijen od mlađe koelginice je na vidiku... Jelenu sam već spominjala, od nje sam usvojila recept za Gabon tortu, Tre leće i Taljatele sa lososom, i kad mi je pričala o ovoj salati, znala sam da je nešto odlično u pitanju...
Juče smo na poslu proslavile njen rođendan, donela je salatu (i još fiiiinih đakonija), probala sam, i oduševila se... Naravno, u povratku s posla, usput kupila sastojke, salatu napravila još sinoć, i, evo je... isprobana u mojoj porodici, svi se oduševili, i evo recepta...

Sastojci:
- 1 pileće belo meso, skuvano, ohlađeno, sitno iseckano
- 8 pečenih paprika, oljuštenih, iseckanih na kockice
- 300 - 400 gr skuvanog kukuruza šećerca
- 2 kese ljutog meksičkog tortilja čipsa (izlomljenog rukama), i još bar jedan paket za         
  serviranje
-.1 velika kašika kisele pavlake
- 150 - 200 gr majoneza
- so, biber

Sve sastojke izmešati u činiji, i staviti u frižider da se dobro ohladi pre serviranja. Ako je pravite dan ranije, nemojte odmah dodati izlomljeni tortilja čips. Treba ga dodati pred služenje, jer je fantastičnog ukusa kad je krckav, umesto raskvašen.

Pavlaku i majonez dodati po potrebi, samo da povežu sastojke. Servirati je sa još čipsa u činijici, a mi smo je dodatno posipali ljutom tucanom paprikom... Fantazija ukusa!