Pravila sam je za slavu, kao predjelo...
Za kore (peku se dve ovakve):
- 6 jaja
- 4 kašike pečenog mlevenog
kikirikija
- 3 kašike brašna
- 3 kašike ulja
- trun soli
Za fil:
- 800 gr feta sira
- 800 gr kisele pavlake (sa 20 % mm)
- 250 gr pečenog mlevenog kikirikija
Za ukrašavanje:
čeri paradajz, veza francuskog
peršuna, malo bosiljka
Za ovu tortu pekla sam dve iste kore (od po 6 jaja, i ostalog navedenog), u najvećem
plehu od rerne, pa sam dobijene kore presekla po širini, i dobila 4 kore.
Za one koji ne
znaju, belanca se umute sa trunom soli, mikserom, pa se dodaju žumanca, koja se u
smesu umešaju pažljivo, špatulom (nikako mikserom). Dodati ulje, brašno i kikiriki, pa
smesu izliti u pleh na koji smo stavili peki papir.
Ja sam obe kore pekla istovremeno, na
170 stepeni, jer imam pećnicu sa ventilatorom, i jako brzo su bile ispečene.
Dok se kore hlade, pripremiti fil. Feta sir izgnječiti viljuškom, pa dodati kiselu pavlaku,
i dobro promešati. Od ovog fila odvojiti jedan deo, za premazivanje gornje površine
torte. Ostatku pavlake i sira dodati mleveni kikiriki, dobro promešati, i filovati kore.
Poslednju, gornju koru premazati onim odvojenim filom. Tortu i sa strane fino zagladiti,
i ostaviti je u frižider, da prenoći. Sutradan će biti fina i mekana.
Tortu ukrasiti neposredno pred služenje, naročito ako koristite svež peršunov, ili list
bosiljka. Ja sam je odozgo ukrasila šarenim paradajzićima, i jako lepo je izgledala. Za
ukrašavanje se može koristiti i ostatak mlevenog kikirikija, ili ono što vi volite.
U fil se, po želji mogu dodati i neki drugi dodaci, kuvana jaja (izrendana), kockice
šunke, ili rendani kiseli krastavčići. Ja sam mnogo toga već imala u ostatku predjela,
tako da sam odlučila da kod ove torte osnovni ukus bude samo ukus pečenog kikirikija.