Palačinke su u našoj porodici obožavane... Slane, slatke, prazne, nebitno... Rado ih spremam... Ovog puta sam ih spremala za druženje sa drugaricama... Beležim sastojke, da ih ne zaboravim...
Sastojci:
- 20 palačinki od heljde
Za fil:
- 700 gr punomasnog sira (koristila sam
Zlatarski, sa 45 % mm)
- 4 jaja
- 2oo gr mladog kajmaka
- 2 dl mleka
- 2 dl jogurta
- malo soli
- malo putera
- susam, lan, semenke suncokreta
Palačinke napraviti od heljdinog i pšeničnog brašna, uz dodatak jaja, mleka, mineralne
vode, malo ulja i malo soli. Ostaviti testo bar pola sata da odmara pre pečenja, jer će
ga heljda zgusnuti, a tek pred pečenje proveriti gustinu, dodati tečnosti po potrebi i
ispeći ih. Ja sam ovaj posao odradila ujutro, nafilovala ih, a zapekla sam ih tek
predveče, kad sam očekivala svoje drage gošće.
Za fil je potrebno izgnječiti sir viljuškom, dodati sve ostale sastojke redom, filovati
palačinke, i slagati ih u pekač podmazan puterom. Prvi red palačinki zaliti sa malo fila,
pa složiti i drugi red.
Ostatkom fila zaliti i drugi red palačinki, pa odozgo staviti još poneku gomilicu putera i
kajmaka, posuti semenkama i ispeći, do zlatno žute boje.
Žao mi je što nemam lepšu sliku gotovih, zapečenih palačinki, ali, i sledeća slika priča...