U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

понедељак, 26. септембар 2016.

PALAČINKE OD HELJDE (zapečene sa sirom)

Palačinke su u našoj porodici obožavane... Slane, slatke, prazne, nebitno... Rado ih spremam... Ovog puta sam ih spremala za druženje sa drugaricama...  Beležim sastojke, da ih ne zaboravim...

Sastojci:

- 20 palačinki od heljde 

Za fil: 

- 700 gr punomasnog sira (koristila sam Zlatarski, sa 45 % mm) 
- 4 jaja 
- 2oo gr mladog kajmaka 
- 2 dl mleka 
- 2 dl jogurta 
- malo soli 
- malo putera
- susam, lan, semenke suncokreta

Palačinke napraviti od heljdinog i pšeničnog brašna, uz dodatak jaja, mleka, mineralne vode, malo ulja i malo soli. Ostaviti testo bar pola sata da odmara pre pečenja, jer će ga heljda zgusnuti, a tek pred pečenje proveriti gustinu, dodati tečnosti po potrebi i ispeći ih. Ja sam ovaj posao odradila ujutro, nafilovala ih, a zapekla sam ih tek predveče, kad sam očekivala svoje drage gošće.


Za fil je potrebno izgnječiti sir viljuškom, dodati sve ostale sastojke redom, filovati palačinke, i slagati ih u pekač podmazan puterom. Prvi red palačinki zaliti sa malo fila, pa složiti i drugi red. 
Ostatkom fila zaliti i drugi red palačinki, pa odozgo staviti još poneku gomilicu putera i kajmaka, posuti semenkama i ispeći, do zlatno žute boje. 

Žao mi je što nemam lepšu sliku gotovih, zapečenih palačinki, ali, i sledeća slika priča...