Fini čokoladni zalogajčići!
Sastojci:
- 210 g oštrog brašna
- malo soli
- 220 g čokolade za kuvanje
- 55 g putera
- 100 g šećera
- 2 jaja
- pola kašičice praška za pecivo
- malo ruma
- malo šećera i
- malo šećera u prahu
Čokoladu i puter istopiti zajedno, na pari, pa ostaviti sa strane, da se malo prohladi.
Jaja, šećer i rum dobro umutiti mikserom, pa dodati čokoladu sa puterom. Smesu dobro izmešati varjačom, pa polako dodavati brašno izmešano sa praškom za pecivo i trunom soli, dok se ne dobije fina i ujednačena smesa. Smesu sada treba spremiti u frižider, najbolje preko noći, naravno, dobro pokrivenu folijom.
Zagrejati rernu na 170 stepeni, i tek onda smesu za raspucance izvaditi iz frižidera, pa početi sa pravljenjem kuglica.
Na radnoj površini pripremiti dve činijice, jednu sa prah šećerom, drugu sa običnim šećerom, u kristalu.
Izvagati smesu, i dobijenu gramažu podeliti na 50 (od smese se dobije pedesetak kuglica).
Rukom otkidati loptice, izvagati svaku na potreban broj grama, a zatim ih uvaljati prvo u kristal šećer, a zatim obilno u prah šećer.
Stavljati ih na lim prekriven peki papirom, i peći najviše 10 minuta. Raspucanci treba da budu meki na dodir, jer hlađenjem dodatno očvrsnu.
Zagrejati rernu na 170 stepeni, i tek onda smesu za raspucance izvaditi iz frižidera, pa početi sa pravljenjem kuglica.
Na radnoj površini pripremiti dve činijice, jednu sa prah šećerom, drugu sa običnim šećerom, u kristalu.
Izvagati smesu, i dobijenu gramažu podeliti na 50 (od smese se dobije pedesetak kuglica).
Rukom otkidati loptice, izvagati svaku na potreban broj grama, a zatim ih uvaljati prvo u kristal šećer, a zatim obilno u prah šećer.
Stavljati ih na lim prekriven peki papirom, i peći najviše 10 minuta. Raspucanci treba da budu meki na dodir, jer hlađenjem dodatno očvrsnu.