Odličan recept za dve fine i sočne štrudle, jedna je sa makom, a druga sa orasima!
- oko 600 gr brašna
- 2,5 dl toplog mleka
- 1 jaje
- 1 žumance
- 2 kašike šećera
- prstohvat soli
- kesica suvog kvasca, od 10 gr
- 1 dl ulja
U toplo mleko staviti šećer i suvi kvasac, pa ostaviti desetak minuta da se kvasac aktivira. Nakon toga ga dodati u posudu, u kojoj su svi ostali sastojci, pa umesiti glatko testo, formirati ga u kuglu, ovlaš namazati uljem, pokriti krpom, i ostaviti da naraste.
Dok testo raste, spremiti filove.
Fil od maka:
- 300 gr mlevenog maka
- 2 kašike griza
- 130 gr šećera
- 1 vanil šećer
- po želji suve brusnice
- oko 1,5 dl mleka
Mleko zagrejati do vrenja, pa preliti sve ostale sastojke, i dobro izmešati.
Fil od oraha:
- 300 gr mlevenih oraha
- 120 gr šećera
- 1 vanil šećer
- malo ruma ili limunovog soka
- malo suvog grožđa
- 120 ml mleka
Vrelim mlekom preliti sve sastojke, dobro izmešati, i ostaviti sa strane, da se dobro ohladi.
Kada testo naraste, podeliti ga na dva dela, pa svaki oklagijom razvući što tanje, u oblik pravougaonika, premazati filom, i urolati u štrudlu. Staviti je na peki papir, pa u tepsiju. Isto uraditi i sa drugom polovinom testa. Za pečenje koristim duguljaste kalupe sa slike, jer tako štrudle zadržavaju oblik, i rastu podjednako.
Нема коментара:
Постави коментар