Ovo je bila naša rođendanska torta, pa Novogodišnja torta... pravila sam je već nekoliko puta, a recept sam odavno našla kod Ivane, na Coolinarici...
Moja verzija ove torte je nešto izmenjena, umesto bele čokolade, koristila sam crnu, koju mnogo više volimo...
Moja verzija ove torte je nešto izmenjena, umesto bele čokolade, koristila sam crnu, koju mnogo više volimo...
Sastojci za koru:
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 3 kašike mlevenih pečenih lešnika
- par kapi arome vanile
- malo praška za pecivo
Za preliv:
- oko 1 dl mlakog mleka
Za kremu:
- 6 dl mleka
- 6 žumanaca
- 150 gr šećera
- 1 vanil šećer
- 200 gr crne čokolade
- 2 kesice želatina, od po 10 gr
- 100 g mlevenih pečenih lešnika
- 500 ml slatke pavlake za šlag
kalup za tortu, prečnika 28 cm
Postupak:
Kora:
Zagrejati rernu na 180 stepeni.
Iskrojiti komad peki papira, prema veličini kalupa za tortu.
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 3 kašike mlevenih pečenih lešnika
- par kapi arome vanile
- malo praška za pecivo
Za preliv:
- oko 1 dl mlakog mleka
Za kremu:
- 6 dl mleka
- 6 žumanaca
- 150 gr šećera
- 1 vanil šećer
- 200 gr crne čokolade
- 2 kesice želatina, od po 10 gr
- 100 g mlevenih pečenih lešnika
- 500 ml slatke pavlake za šlag
kalup za tortu, prečnika 28 cm
Postupak:
Kora:
Zagrejati rernu na 180 stepeni.
Iskrojiti komad peki papira, prema veličini kalupa za tortu.
Belanca umutiti u čvrst sneg, dodati šećer i vanilu. Izmešati brašno s lešnicima i praškom za pecivo, pa lagano mešajući, dodati belancima. Izliti smesu u kalup, na peki papir, i poravnati. Ivice kalupa ne podmazujem, da bi se testo ''zalepilo'' za ivice kalupa, i zadržalo lep i pravilan oblik.
Peći petnaestak minuta. Još toplu koru preliti mlakim mlekom, bockajući je viljuškom, da se mleko bolje upije.
Krem:
Žumanca izmešati sa šećerom i malo mleka. Ostatak mleka stavite da zavri.
Želatin preliti sa 8 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri.
Kad mleko zavri, smanjiti vatru, pa lagano mešajući ulivati smesu od žumanaca. Kuvati još par minuta na laganoj vatri.
U vrelu smesu dodati naseckanu čokoladu, mešajući dok se ne otopi. Zatim dodati želatin, pa je dobro umešati u krem. Krem prebacite u drugu posudu da se brže ohladi.
Slatku pavlaku umutiti u šlag, pa joj dodati krem od žumanaca. Dodati i mlevene lešnike.
Koru iz kalupa prebaciti na tanjir za serviranje, skloniti peki papir i vratiti obruč od torte. Sad u obruč izliti krem, i ostaviti tortu na hladno, da odstoji i poveže se, najbolje preko noći.
Sutradan skinuti obruč, i tortu ukrasiti po želji.
Jako fina torta! Prepuna ukusa!
ОдговориИзбриши