понедељак, 4. јануар 2016.

PARFE TORTA OD LEŠNIKA I ČOKOLADE

Ovo je bila naša rođendanska torta, pa Novogodišnja torta... pravila sam je već nekoliko puta, a recept sam odavno našla kod Ivane, na Coolinarici... 

Moja verzija ove torte je nešto izmenjena, umesto bele čokolade, koristila sam crnu, koju mnogo više volimo... 
Sastojci za koru: 

- 6 belanaca 
- 6 kašika šećera 
- 5 kašika brašna 
- 3 kašike mlevenih pečenih lešnika 
- par kapi arome vanile 
- malo praška za pecivo 

Za preliv:

- oko 1 dl mlakog mleka 

Za kremu: 

- 6 dl mleka 
- 6 žumanaca 
- 150 gr šećera 
- 1 vanil šećer
- 200 gr crne čokolade 
- 2 kesice želatina, od po 10 gr
- 100 g mlevenih pečenih lešnika 
- 500 ml slatke pavlake za šlag

kalup za tortu, prečnika 28 cm

Postupak:

Kora:

Zagrejati rernu na 180 stepeni. 
Iskrojiti komad peki papira, prema veličini kalupa za tortu.

Belanca umutiti u čvrst sneg, dodati šećer i vanilu. Izmešati brašno s lešnicima i praškom za pecivo, pa lagano mešajući, dodati belancima. Izliti smesu u kalup, na peki papir, i poravnati. Ivice kalupa ne podmazujem, da bi se testo ''zalepilo'' za ivice kalupa, i zadržalo lep i pravilan oblik.
Peći petnaestak minuta. Još toplu koru preliti  mlakim mlekom, bockajući je viljuškom, da se mleko bolje upije.
Krem: 

Žumanca izmešati sa šećerom i malo mleka. Ostatak mleka stavite da zavri. 

Želatin preliti sa 8 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri. 

Kad mleko zavri, smanjiti vatru, pa lagano mešajući ulivati smesu od žumanaca. Kuvati još par minuta na laganoj vatri. 

U vrelu smesu dodati naseckanu čokoladu, mešajući dok se ne otopi. Zatim dodati želatin, pa je dobro umešati u krem. Krem prebacite u drugu posudu da se brže ohladi. 

Slatku pavlaku umutiti u šlag, pa joj  dodati krem od žumanaca. Dodati i mlevene lešnike.

Koru iz kalupa prebaciti na tanjir za serviranje, skloniti peki papir i vratiti obruč od torte. Sad u obruč izliti krem, i ostaviti tortu na hladno, da odstoji i poveže se, najbolje preko noći.
Sutradan skinuti obruč, i tortu ukrasiti po želji. 




Ovaj put sam je, za Novu godinu, prelila ganašom od bele čokolade (100 gr bele čokolade rastopljeno u 100 ml slatke pavlake), i ukrasila Wiltonovim ukrasima.



Ukrasi, naravno, mogu biti i obični crni i beli čoko trouglići...




1 коментар: