Kao dukat žuti...
Sastojci:
- 1 kocka svežeg kvasca
- 3,5 dl mleka
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica brašna
Za testo:
- oko 800 gr brašna
- 1 šolja (od 2,5 dl) pasirane bundeve
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 1 žumance
Za premazivanje:
- 125 gr putera
- 125 gr sira (ili krem sira)
I još:
- 1 belance
- malo ćurokota, susama, kima ili semena lana
- malo soli
Postupak:
U toplom mleku rastvoriti šećer, dodati brašno i razmrvljenu kockicu kvasca, pa ostaviti
na toplom mestu, da kvasac počne da radi.
Za to vreme, u vanglu prosejati oko 750 gr brašna, posoliti, dodati jaje, žumance i
ispasiranu bundevu (koristila sam pasiranu bundevu iz zamrzivača). Dodati kvasac i
mesiti, dok se ne dobije kugla testa srednje tvrdoće.
Ostaviti testo (posuto brašnom) u vangli, pokriveno krpom, da raste sve dok ne
udvostruči svoju zapreminu. Kad testo naraste, istresti ga na sto, posut brašnom, pa ga
oklagijom razviti na debljinu od oko 1 cm. Premazati puterom i posuti sirom.
Testo
saviti, kao rolat, pa oštrim nožem seći na ''rolatiće'' širine 6-7 cm.
''Rolatiće'' stavljati u
pripremljenu posudu za pečenje (pekla sam u kalupu za tortu prečnika 28 cm),
presečenom stranom na dole.
Preostalo belance umutiti, pa njime premazati celu pogaču. Ostatak putera
rasporediti po ružicama. Posuti zrnima susama, lana.... (ili, šta već volite), blago
posoliti i ostaviti u kalupu, da raste još dvadesetak minuta.
Za to vreme ugrejati rernu na 200 stepeni. Staviti pogaču da se peče, i odmah smanjiti
temperaturu na 180 stepeni. Pogača se peče nešto više od pola sata, odnosno dok lepo
ne porumeni.
Fantazija... baš ko dukat! ♥
ОдговориИзбришиI onda ti kažeš da ti ne idu testa od ruke ;) Kakva bi tek bila da ti idu! :)))
Hahahahaha, ne znam! Kad porastem, više ću da vežbam i učim!
ОдговориИзбриши