Volim grčku kuhinju... slična je našoj (pa, komšije smo, zar ne?), bogata povrćem, ribom, ali je mnogo bogatija začinima...
Prilikom boravka u Grčkoj jela sam grčku musaku od patlidžana, i baš mi se dopala... Kupila sam začin, a kasnije i kod kuće napravila svoju mešavinu...
- 5 patlidžana, srednje veličine
- 2 glavice crnog luka
1/2 kg mlevenog mesa (junetine ili mešanog)
- 3 manja paradajza
- 1dl crnog vina
- so, biber
- 1 kašika začina za musaku
- maslinovo ulje
- 200 gr sira (koristila sam gaudu)
Za bešamel sos:
1 kašika maslaca, 2 kašike ulja, 2 kašike brašna, oko 5 dl mleka, so, biber, muskatni oraščić.
Začin za grčku musaku:
- po 1/2 kašičice: timijana, origana, peršunovog lista
- po 1/4 kašičice: cimeta i muskatnog oraščića
Prilikom boravka u Grčkoj jela sam grčku musaku od patlidžana, i baš mi se dopala... Kupila sam začin, a kasnije i kod kuće napravila svoju mešavinu...
- 5 patlidžana, srednje veličine
- 2 glavice crnog luka
1/2 kg mlevenog mesa (junetine ili mešanog)
- 3 manja paradajza
- 1dl crnog vina
- so, biber
- 1 kašika začina za musaku
- maslinovo ulje
- 200 gr sira (koristila sam gaudu)
Za bešamel sos:
1 kašika maslaca, 2 kašike ulja, 2 kašike brašna, oko 5 dl mleka, so, biber, muskatni oraščić.
Začin za grčku musaku:
- po 1/2 kašičice: timijana, origana, peršunovog lista
- po 1/4 kašičice: cimeta i muskatnog oraščića
Patlidžane oprati, osušiti ubrusima (po želji oljuštiti koru), pa iseći na lepe tanke šnite,
usoliti i ostaviti da petnaestak minuta odmore i puste sok.
Nakon toga ih treba ocediti,
proprati i svaku krišku osušiti na ubrusu, pa propržiti na maslinovom ulju. Svaku stranu
pržiti minut-dva, ne više.
Luk sitno iseckati i ispržiti na malo maslinovog ulja, pa dodati meso. Posle desetak
minuta prženja mesa, dodati paradajz (oljušten, isceđen od viška soka i iseckan na sitne
komadiće) i vino (koristila sam crno). Pržiti dok ne uvri sva tečnost, pa dodati začine.
Bešamel sos: na ulju i malo maslaca propržiti brašno, pazeći da ne potamni, dodati
mleko i začine i skuvati. Sos treba da bude nešto gušći nego obično.
U odgovarajući sud ređati patlidžane (ne treba podmazivati), pa mleveno meso,
bešamel sos, pa izrendan sir.
Ponoviti: patlidžani, meso, sos, sir, i još jednom (imala sam tri sloja patlidžana i
dva reda mlevenog mesa).
Gornju površinu musake obilno posuti rendanim sirom (u Grčkoj je to kefalotiri sir), a ja sam koristila gaudu. Zapeći u rerni oko pola sata.
Musaka je najlepša kad se malo prohladi (e, to je najteži
deo)...
Servirati sa dosta salate, ljutom papričicom i dobrim crnim vinom...
Ovako izgleda musaka poslužena u grčkom restoranu, odlična je ideja da se složi i peče
u malim keramičkim posudama, koje su taman porcija za jednu osobu...
Eh, sedela sam za stolom u restoranu na Golden Biču na Tasosu kad je uslikana ova musaka za jednu personu. Musaku sam pravila u vege verziji, cimet u začinu joj daje specifičan ukus i dobije se pravi grčki šmek ♥
ОдговориИзбришиEeeeeh... zlatno doba.... Ja čak mislim da si ti i slikala ovu porciju, Gago! :-)
ОдговориИзбриши