U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

среда, 16. септембар 2015.

KESTEN KUGLICE

Stiže jesen... a s njom i kesten! Evo jednostavnog slatkiša od gotovog kesten pirea!


- 250 ml slatke pavlake (mlečne, Imlekove)
- 100 gr čokolade za kuvanje 
- 250 gr kesten pirea (gotovog, zaslađenog)
- oko 200 gr mlevenog keksa 
- malo ruma

I još: 

- čokoladne mrvice, šećer, kakao, ili šarene mrvice za valjanje kuglica 
- papirne korpice za minjone

Slatku pavlaku zagrejati do vrenja (ali, paziti da ne provri), pa dodati izlomljenu čokoladu. Mešati dok se čokolada ne rastopi. Odmah dodati i kesten pire (koristila sam gotov, zaslađen, sa već dodatim rumom, tako da nisam dodavala ni šećer, ni rum). Ako volite jaču aromu ruma, dodajte par kapi.

Sve dobro izmešati, da se lepo sjedini. Dodati i keks (oko 200 gr), još jednom dobro izmešati, pa staviti u frižider na pola sata, da se smesa dobro ohladi i stegne. 

Od ohlađene smese praviti kuglice (da ne bih svaku kuglicu vagala, ja sam masu zahvatala kašikom za sladoled, tako da su mi sve kuglice bile iste veličine). 

Kuglice uvaljati u ono što volite (čokoladne ili šarene mrvice, rendanu čokoladu, mleveni keks, šećer, kakao i sl.). 

Od ove količine sastojaka dobila sam 18 kuglica (ali su bile džambo, svaka težine oko 45 grama).

2 коментара: