среда, 2. септембар 2015.

GRČKA MUSAKA OD PATLIDŽANA

Volim grčku kuhinju... slična je našoj (pa, komšije smo, zar ne?), bogata povrćem, ribom,  ali je mnogo bogatija začinima... 
Prilikom boravka u Grčkoj jela sam grčku musaku od patlidžana, i baš mi se dopala... Kupila sam začin, a kasnije i kod kuće napravila svoju mešavinu...




- 5 patlidžana, srednje veličine 
- 2 glavice crnog luka 
1/2 kg mlevenog mesa (junetine ili mešanog)
- 3 manja paradajza 
- 1dl crnog vina 
- so, biber 
- 1 kašika začina za musaku 
- maslinovo ulje 
- 200 gr sira (koristila sam gaudu) 

Za bešamel sos: 
1 kašika maslaca, 2 kašike ulja, 2 kašike brašna, oko 5 dl mleka, so, biber, muskatni oraščić. 

Začin za grčku musaku: 
- po 1/2 kašičice: timijana, origana, peršunovog lista 
- po 1/4 kašičice: cimeta i muskatnog oraščića 



Patlidžane oprati, osušiti ubrusima (po želji oljuštiti koru), pa iseći na lepe tanke šnite, usoliti i ostaviti da petnaestak minuta odmore i puste sok. 

Nakon toga ih treba ocediti, proprati i svaku krišku osušiti na ubrusu, pa propržiti na maslinovom ulju. Svaku stranu pržiti minut-dva, ne više. 

Luk sitno iseckati i ispržiti na malo maslinovog ulja, pa dodati meso. Posle desetak minuta prženja mesa, dodati paradajz (oljušten, isceđen od viška soka i iseckan na sitne komadiće) i vino (koristila sam crno). Pržiti dok ne uvri sva tečnost, pa dodati začine. 

Bešamel sos: na ulju i malo maslaca propržiti brašno, pazeći da ne potamni, dodati mleko i začine i skuvati. Sos treba da bude nešto gušći nego obično. 

U odgovarajući sud ređati patlidžane (ne treba podmazivati), pa mleveno meso, bešamel sos, pa izrendan sir. 




Ponoviti: patlidžani, meso, sos, sir, i još jednom (imala sam tri sloja patlidžana i dva reda mlevenog mesa).  

Gornju površinu musake obilno posuti rendanim sirom (u Grčkoj je to kefalotiri sir), a ja sam koristila gaudu. Zapeći u rerni oko pola sata. 


Musaka je najlepša kad se malo prohladi (e, to je najteži deo)... 

Servirati sa dosta salate, ljutom papričicom i dobrim crnim vinom... 

Ovako izgleda musaka poslužena u grčkom restoranu, odlična je ideja da se složi i peče u malim keramičkim posudama, koje su taman porcija za jednu osobu... 





2 коментара:

  1. Eh, sedela sam za stolom u restoranu na Golden Biču na Tasosu kad je uslikana ova musaka za jednu personu. Musaku sam pravila u vege verziji, cimet u začinu joj daje specifičan ukus i dobije se pravi grčki šmek ♥

    ОдговориИзбриши
  2. Eeeeeh... zlatno doba.... Ja čak mislim da si ti i slikala ovu porciju, Gago! :-)

    ОдговориИзбриши