U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

четвртак, 25. април 2013.

NAJLEPŠA VOĆNA TORTA - JOGOBELA


Za koru (kalup za tortu prečnika 28 cm):

6 jaja 
- 6 kašika šećera 
- 6 kašika brašna 
- 2 kašike kakaoa
- 1/3 kesice praška za pecivo 
- 2 kašike hladne vode

Za kremu: 

- 1/2 l voćnog jogurta (ukus jagoda, ili šumskog voća)
- 180 gr prah šećera 
- 1/2 l slatke pavlake 
- 300 gr crvenog voća (maline, jagode, kupine) 
- 2 kesice (od po 10 gr) želatina u prahu 

Za ukrašavanje torte: 

- voće po izboru, lepog izgleda i boje
- 1 kesica preliva za tortu (Dr Etker)
- 4 kašike šećera 
- 2 dl vode 

Kora: 

Za pečenje kore pripremiti okrugli kalup za tortu, prečnika 28 cm. Na dno kalupa staviti peki papir, a ivice namazati margarinom i posuti brašnom. 
Belanca dobro umutiti u čvrst sneg, pa dodati šećer. Još malo mutiti, pa dodati žumanca, brašno, kakao, malo praška za pecivo i 2 kašike vode, i sve lepo i polako špatulom izmešati, da se dobije homogena masa. 
Koru ispeći i ohladiti, a zatim je vodoravno preseći, da se dobiju 2 kore. 

Krema: 

Slatku pavlaku dobro umutiti mikserom, da se dobije čvrst šlag. 
U drugom sudu izmešati voćni jogurt i prah šećer. 
U manjoj šerpici želatin natopiti sa 8 kašika vode, ostaviti 5-10 minuta da nabubri, pa tek onda staviti na vatru da se otopi, ali ne sme da provri. Mešati stalno, ali paziti da ne provri. Otopljeni želatin odmah uliti u posudu sa jogurtom i lagano izmešati. 
Dodati ulupanu slatku pavlaku i nežno mešati 5 - 8 minuta, dok se masa ne ujednači. U smesu dodati voće (krupnije jagode ili kupine iseckati), i sve još jednom polako i nežno promešati špatulom. 

Slaganje torte: 

Na tacnu za tortu staviti jednu koru, pa na nju vratiti opran i suv obruč od kalupa. Na koru istresti kremu, a na kremu staviti drugu koru. Blago pritisnuti rukom, da se krema i kora zalepe jedna za drugu.  

Ukrašavanje torte: 

Voće izabrano za ukrašavanje složiti na gornju koru. 
Pripremiti kesicu preliva za torte Dr Etker, prema uputstvu (kesicu praha izmešati sa 4 kašike šećera i 2 dl vode, staviti na ringlu i grejati do vrenja, ali da ne provri). 
Prelivati kašikom svaku voćkicu na površini torte. Preliv učvršćuje voće, da ne klizi po kori, i da ne ''beži'' pri sečenju, a takođe torti daje neverovatan sjaj. 
Tortu staviti u frižider, da se dobro ohladi i stegne. 
Neposredno pred služenje torte, nožem odvojiti kremu od obruča, skinuti obruč i uživati u izgledu i ukusu! 
 Torta se može ukrasiti i šlagom, po želji.




Нема коментара:

Постави коментар