Za koru (kalup za tortu prečnika 28 cm):
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1/3 kesice praška za pecivo
- 2 kašike hladne vode
Za kremu:
- 1/2 l voćnog jogurta (ukus jagoda, ili
šumskog voća)
- 180 gr prah šećera
- 1/2 l slatke pavlake
- 300 gr crvenog voća (maline, jagode, kupine)
- 2 kesice (od po 10 gr) želatina u prahu
Za ukrašavanje torte:
- voće po izboru, lepog izgleda i boje
- 1 kesica preliva za tortu (Dr Etker)
- 4 kašike šećera
- 2 dl vode
Kora:
Za pečenje kore pripremiti okrugli kalup za tortu, prečnika 28 cm. Na dno kalupa
staviti peki papir, a ivice namazati margarinom i posuti brašnom.
Belanca dobro umutiti
u čvrst sneg, pa dodati šećer. Još malo mutiti, pa dodati žumanca, brašno, kakao, malo
praška za pecivo i 2 kašike vode, i sve lepo i polako špatulom izmešati, da se dobije
homogena masa.
Koru ispeći i ohladiti, a zatim je vodoravno preseći, da se dobiju 2
kore.
Krema:
Slatku pavlaku dobro umutiti mikserom, da se dobije čvrst šlag.
U drugom sudu
izmešati voćni jogurt i prah šećer.
U manjoj šerpici želatin natopiti sa 8 kašika vode,
ostaviti 5-10 minuta da nabubri, pa tek onda staviti na vatru da se otopi, ali ne sme da
provri. Mešati stalno, ali paziti da ne provri. Otopljeni želatin odmah uliti u posudu sa
jogurtom i lagano izmešati.
Dodati ulupanu slatku pavlaku i nežno mešati 5 - 8 minuta,
dok se masa ne ujednači. U smesu dodati voće (krupnije jagode ili kupine iseckati), i sve
još jednom polako i nežno promešati špatulom.
Slaganje torte:
Na tacnu za tortu staviti jednu koru, pa na nju vratiti opran i suv obruč
od kalupa. Na koru istresti kremu, a na kremu staviti drugu koru. Blago pritisnuti rukom,
da se krema i kora zalepe jedna za drugu.
Ukrašavanje torte:
Voće izabrano za ukrašavanje složiti na gornju koru.
Pripremiti
kesicu preliva za torte Dr Etker, prema uputstvu (kesicu praha izmešati sa 4
kašike šećera i 2 dl vode, staviti na ringlu i grejati do vrenja, ali da ne provri).
Prelivati
kašikom svaku voćkicu na površini torte. Preliv učvršćuje voće, da ne klizi po kori, i da ne ''beži'' pri sečenju, a takođe torti daje neverovatan sjaj.
Tortu staviti u
frižider, da se dobro ohladi i stegne.
Neposredno pred služenje torte, nožem odvojiti kremu od obruča,
skinuti obruč i uživati u izgledu i ukusu!
Torta se može ukrasiti i šlagom, po želji.
Нема коментара:
Постави коментар