U mojoj porodici, već dugo važi pravilo da svako bira svoju rođendansku tortu... ja sam samo izvršilac posla...
E, sad... kad je moj rođendan u pitanju, želim svima da izađem u susret, a naravno i sebi... pritom, moram da imam u vidu da jedno dete i sestra ne vole voćne torte, drugo i treće dete ne vole ''jake'' torte... Muž nije izbirač, samo nek je slatko i čokoladno...
Torta je savršenog ukusa, a dominiraju ukus pečenih lešnika i Nutele.
Biskvit
(za kalup od 28 cm)
- 6 jaja
- 300 gr šećera
- 300 gr brašna
- 3 supene kašike kakaoa
- 120 ml ulja
- 120 ml vode
- 1/2 kesice praška za pecivo
- oko 2 dl čokoladnog
mleka
Krema
- ½ l slatke pavlake
- 500 g
ala kajmaka
- 400 gr Nutele
- 100 gr pečenog mlevenog
lešnika
- 100 gr samlevenih
lešnik napolitanki
Ganaš krema
- 2 dl slatke pavlake
- 200 gr tamne
(ili mlečne) čokolade
Postupak:
Kora:
Umutiti belanca u čvrst sneg.
U drugoj posudi mutiti žumanca sa šećerom. Kakao preliti sa 2-3
kašike vruće vode i izmešati da se dobije gusta pasta, a potom ga umešati u žumanca.
Stalno miksajući polako dodati ulje, a zatim i vodu. Prosejati brašno sa praškom
za pecivo i umešati u prethodnu smesu. Izliti u modlu prečnika 26 cm, oboloženu
peki papirom. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180°C . Trebaće oko 50 minuta da se ispeče (zbog vode koja se
dodaje, pečenje biskvita ide malo sporije). Pečen biskvit ohladite i
horizontalno prerežite dva puta, da se dobiju tri korice.
Fil:
Umutiti sir sa Nutelom, pa dodati mlevene lešnike i napolitanke.
Slatku pavlaku čvrsto umutiti i dodati siru.
Filovati tortu (koristeći
obruč) i ukrasiti po želji. Kore natopiti čokoladnim mlekom (oko 2 dl su
dovoljna za sve tri kore).
Ganaš krema:
Slatku pavlaku zagrejati do ključanja, a zatim je preliti preko
sitno izlomljene čokolade i lagano mešati dok se sva čokolada ne otopi. Nemojte
mešati energično, da u kremu ne ulazi vazduh. Ostaviti da se malo ohladi, pa
jedan deo kreme preliti preko gornje kore torte i izravnati. Ostatak
dobro ohladiti i umutiti mikserom, pa tortu premazati sa strane, ili staviti u
poslastičarski špric i ukrasiti tortu.
Uh, ovo je fantazija od torte... sve sastojci koji volim ♥
ОдговориИзбришиI mi je baš volimo! Hvala, Gago!
ОдговориИзбриши