Savršen kolač, ukusan kao knedle sa šljivama!
Sloj od prezli:- 400 gr prezli
- 130 gr šećera
- 100 ml ulja
Fil od griza:
- 1 litar mleka
- 180 gr šećera
- 1 vanil šećer
- 150 gr griza
- 1 jaje
- 80 gr maslaca
Fil od šljiva:
- 1,2 kg očišćenih i usitnjenih šljiva
- 100 gr šećera
- 1 vanil šećer
- 60 gr gustina
- 6 kašika vode
- kalup za tortu, prečnika 26 ili 28 cm
Najpre treba napraviti fil od šljiva, da bi se prohladio pre slaganja u kalup. U šerpu staviti šljive, šećer i vanilu, pa ih ukuvati da ispari tečnost, i šljive omekšaju, 10 do 15minuta. Zatim dodati gustin razmućen sa vodom, vratiti na ringlu, i kuvati još par minuta.
Prezle propržiti na ulju, da malo potamne, i na kraju dodati šećer. Polovinu ove količine prezli odmah rasorediti u kalup za tortu.
Sad treba skuvati fil od griza. 7 dl mleka staviti da provri sa šećerom, a u ostalih 3 dl razmutiti griz i jaje. Kad mleko provri, dodati griz, i sve kuvati par minuta, dok se ne zgusne, Na samom kraju dodati maslac, i sve lepo izmešati, da se otopi i sjedini.
Na sloj prezli u kalupu izliti polovinu fila od griza. Na taj sloj ide ceo fil od šljiva, pa opet fil od griza. Poravnati i istresti odozgo drugu polovinu prezli. Sve dobro utapkati, ohladiti, pa tek onda staviti u frižider da se dobro ohladi i stegne.
Recept je sa IG, sa profila Ivanina kuhinja.