Odlična pogača, brzo gotova, a jednostavna za pravljenje, čak i potpuni početnici je mogu napraviti bez problema!
- 20 gr svežeg kvasca (1/2 kocke)
- 2 dl tople vode
- 1 kašičica šećera
- 300 gr brašna
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ulja
Kvasac izmrviti i rastvoriti u toploj vodi, pa dodati šećer i prstohvat brašna. Ostaviti par minuta, da se kvasac aktivira, i zapeni.
U vanglicu prosejati brašno, dodati so i ulje, i kvasac, pa sve dobro umesiti, da se dobije mekano, homogeno testo. Prebaciti sada testo na radnu površinu, i mesiti još malo, da se dobije lepa kugla. Zatim je rukama nežno spljoštiti, praveći pogaču, do željene debljine.
Sada je staviti na pleh, na kom je peki papir, i oblikovati još malo. Izbockati je čačkalicom, i pokriti čistom krpom, pa je ostaviti da raste još petnaestak minuta.
Na donjoj slici su dve pogače, svaka od po 300 gr brašna, baš ih volimo!
Tek sada uključiti rernu na 200 stepeni, i kada se ugreje, ubaciti pogaču, i ispeći je do željene boje. Temperaturu smanjiti na oko 170 stepeni.
Ispečenu pogaču ''umiti'' , ili je jednostavno poprskati sa malo hladne vode, pa uviti u krpu, da se potpari i lepo ohladi.
Izvor: Coolinarika, Suzana