Obožavamo ih, a kod kuće ih zovemo: ekstračokoladni!
Ovo je mera za 14 mafina:
- 250 gr oštrog brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 kašičica kakaoa
- 2 velike kašike prah šećera
- 150 gr kisele pavlake, sa 20 % mm
- 1 jaje
- 100 gr omekšalog putera
- 2 dl mleka
- 200 gr čokolade za kuvanje, iseckane
I još, za posipanje mafina:
- malo čokoladnih kapljica
- malo seckanih lešnika, ili oraha
Za ove mafine najpre je potrebno iseckati čokoladu, i ostaviti je sa strane, jer se svi sastojci za čas umute, i mafini brzo idu u rernu, na pečenje. U kalup za mafine staviti papirnate korpice.
U posudi za mešenje najpre izmešati sve suve sastojke (brašno, kakao, so, šećer, i pzp), a zatim dodati sve ostale sastojke, osim čokolade. Tek sada uzeti mikser, i njime ujednačiti smesu. Ne treba dugo mutiti, tek toliko da se smesa poveže, i postane homogena. Odložiti mikser, pa dodati seckanu čokoladu, i sve lagano izmešati špatulom.
Velikom kašikom puniti korpice, skoro do vrha. Odozgo ih ukrasiti kapljicama čokolade i seckanim lešnicima, orasima, ili onim što volite.
Staviti mafine da se peku u rerni zagrejanoj na oko 170 stepeni, oko pola sata.
Mafini su odlični, i ostaju sočni i sveži i sutradan, u poklopljenoj kutiji.
Recept sam našla kod Inke, na Coolinarici!
Нема коментара:
Постави коментар