U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

понедељак, 7. март 2016.

KROFNE

Konačno recept kojim sam zadovoljna, možda zato što sam čitajući Jakičin recept zapamtila i primenila nekoliko važnih caka...


Sastojci:

- 1 kg brašna + još oko 100 gr 
- 2 jaja
- 2 žumanca
- 1 ravna kašika soli
- 1 svež kvasac 
- 4 kašike šećera
- oko 6 dl mleka
- 4 kašike ulja 
- 2 kašike otopljenog putera
- izrendana limunova kora

- ulje za prženje
- dodaci po želji (džem, šećer, nutela)


 U toplo mleko dodati šećer i dve kašičice brašna i ostaviti da nadođe.

Za to vreme u vanglu prosejati brašno, pa dodati jaja, žumanca, so, ulje, puter i limunovu koru. Dodati i nadošli kvasac, i umesiti testo. Pošto je testo izuzetno mekano, polako dodavati još malo brašna. 

Pokriti krpom, i ostaviti na toplom da odmori i udvostruči svoju veličinu.

Nadošlo testo istresti na radnu površinu i lagano ga premesiti. Razvaljati oklagijom na debljinu prsta. Modlom vaditi krofne, i slagati ih na tacnu poprašenu brašnom. Ostaviti da odmaraju 15 minuta.

Nakon toga, krofne okrenuti na tacni, i ostaviti da rastu još 15 minuta.



Pripremiti dublju posudu za prženje krofni, i zagrejati ulje, pa polako spuštati krofne, stranom koja je bila gore, okrećući je tako da ona bude dole. Posudu poklopiti poklopcem dok se prži prva strana. Kad ih okrenemo, više ne poklapati!



Vaditi ih na tanjir sa papirnim ubrusom, da se upije višak masnoće.


Нема коментара:

Постави коментар