U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

петак, 8. јул 2016.

MUSAKA OD TIKVICA

Najjednostavnija musaka od tikvica, samo je složena malo drugačije... 


Za musaku je potrebno:
-  4 srednje tikvice (do 1300 gr) 
- 500 gr mlevenog mesa 
- 1 crni luk 
- 3 čena belog luka
- 1 crvena paprika 
- malo provansalske mešavine začina 
- so, biber 
- ulje 

Za preliv: 
- 2 - 3 jaja 
- 1 čaša kisele pavlake 
- 1 dl mleka 

Tikvice oprati, oljuštiti i iseći na krugove... blago ih posoliti, i staviti u cediljku, da ispuste višak vode. Za to vreme spremiti fil od mlevenog mesa. Luk (crni i beli) iseći na kockice, i ispržiti na malo ulja. Dodati i crvenu papriku, takođe isečenu na kockice, da fil bude lepši i veseliji... 

Nakon desetak minuta dodati mleveno meso, i sve zajedno pržiti još desetak minuta. Skloniti sa ringle, i dodati začine po želji...so i biber su obavezni, a provansalske travke se mogu zameniti bosiljkom, ili mirođijom, ako ih više volite. 

U posudu, keramičku, ili metalnu đuvečaru, podmazanu uljem, ređati kolutove tikvica, uspravno, posipajući mesom između redova (kao na slici).

Kad se sve namirnice potroše, staviti sud u rernu zagrejanu na 170 stepeni, i peći dvadesetak minuta. Nakon dvadeset minuta, musaku preliti prelivom od umućenih jaja, pavlake i vrlo malo mleka. Vratiti da se dopeče još desetak do petnaest minuta.


Musaku servirati prohlađenu, sa dosta salate, i još malo pavlake ili kiselog mleka. 


2 коментара: