Najjednostavnija musaka od tikvica, samo je složena malo drugačije...
Za musaku je potrebno:
- 4 srednje tikvice (do 1300 gr)
- 500 gr mlevenog mesa
- 1 crni luk
- 3 čena belog luka
- 1 crvena paprika
- malo provansalske mešavine začina
- so, biber
- ulje
Za preliv:
- 2 - 3 jaja
- 1 čaša kisele pavlake
- 1 dl mleka
Tikvice oprati, oljuštiti i iseći na krugove... blago ih posoliti, i staviti u cediljku, da
ispuste višak vode. Za to vreme spremiti fil od mlevenog mesa. Luk (crni i beli) iseći na
kockice, i ispržiti na malo ulja. Dodati i crvenu papriku, takođe isečenu na kockice, da
fil bude lepši i veseliji...
Nakon desetak minuta dodati mleveno meso, i sve zajedno
pržiti još desetak minuta. Skloniti sa ringle, i dodati začine po želji...so i biber su
obavezni, a provansalske travke se mogu zameniti bosiljkom, ili mirođijom, ako ih više
volite.
U posudu, keramičku, ili metalnu đuvečaru, podmazanu uljem, ređati kolutove tikvica,
uspravno, posipajući mesom između redova (kao na slici).
Kad se sve namirnice potroše, staviti sud u
rernu zagrejanu na 170 stepeni, i peći dvadesetak minuta. Nakon dvadeset minuta, musaku preliti prelivom od umućenih jaja, pavlake i vrlo malo
mleka. Vratiti da se dopeče još desetak do petnaest minuta.
Musaku servirati prohlađenu, sa dosta salate, i još malo pavlake ili kiselog mleka.
Baš dekorativna musaka, pogotovo je lepa na oko nepečena.. Divne slikice ❤
ОдговориИзбришиO, hvala!
ОдговориИзбриши