U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

петак, 20. мај 2016.

SIRUP OD NANE

Prošle godine sam prvi put pravila sirup od nane... Desilo se da sam dobila punu kesu mladih grančica, i odlučila da probam... Čaj od nane nikad nisam volela, i mislila sam da mi se ni sok neće dopasti, ali, moji momci vole sokove, pa sam u eksperiment ušla zbog njih... Naravno, kad sam probala sok, bile su vrućine, dodala kriške limuna i dosta leda, i oduševila se njegovim reskim, svežim ukusom...

Ovog proleća već druga tura se pravi i pije... i, sve je jasno... obožavamo ga!

Za sirup je potrebno:

- 600 gr mladih grančica nane
- 10 kašika šećera
- 120 gr limuntusa
- 3 kg šećera
- 5 litara vode

Grančice nane potopiti u veću posudu, da sa nje spadne prašina. Ukoliko je voda prljava, promeniti je nekoliko puta, dok ne bude čista.

Nakon toga, nanu posuti limuntusom (120 gr) i šećerom (10 kašika). Preliti sa 3 litra hladne vode, pokriti čistom krpom, i ostaviti da odstoji tako 24 sata.


Nakon 24 sata nanu izvaditi iz vode, dobro je izgnječiti i baciti, a dobijeni sok procediti kroz čistu gazu, nekoliko puta presavijenu.
U dobijeni sok dodati 3 kg šećera i još 2 litra hladne vode. Da bi sirup bio dobar, neophodno je mešati sve dok se šećer i limuntus potpuno ne istope, a on postane bistar.

Prilikom serviranja, sirup razblažiti vodom, i servirati sa limunom i ledom.
Od ove količine dobije se oko 7 litara sirupa, a pošto se ne kuva, i nema konzervansa, čuvam ga u frižideru.

Ideja za recept je odavde, ja sam ga malo izmenila i prilagodila svojoj porodici.

2 коментара: