U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

недеља, 6. септембар 2015.

GABON TORTA

Prelepa starinska torta! Recept sam dobila od svoje mnooogo mlađe koleginice Jelene, i potpuno sam ga usvojila...
Orasi, čokolada, puter, jaja, i - bez trunke brašna... Ovo je već godinama rođendanska torta mog muža...


 Za fil : 

- 250 gr putera 
- 125 gr margarina 
- 250 gr prah šećera 
- 16 žumanaca 
- 250 gr čokolade za kuvanje 

Za kore (peku se četiri ovakve, u kalupu prečnika 28 cm): 

- 4 belanaca 
- 4 kašika šećera 
- 2,5 kašike fila (unapred pripremljenog)
- 75 gr mlevenih oraha 

Ganaš za prelivanje torte: 

- 120 gr slatke pavlake 
- 100 gr čokolade 

Za ovu tortu prvo treba napraviti fil

Puter i margarin penasto umutiti mikserom, pa dodati prah šećer. Mutiti još malo, pa dodati 16 žumanaca (prilikom razbijanja jaja, belanca odmah rasporedite u 4 posude po 4 komada, jer će to biti za 4 kore). 
Rastopiti 250 gr čokolade za kuvanje, pa i nju dodati u fil sa žumancima. Ostaviti fil da se ohladi, jer je čokolada vrela, pa tek onda praviti kore.

Kore: 

Za ovu tortu peku se 4 kore od po 4 belanaca, 4 kašike šećera, 2,5 kašike fila i 75 gr oraha. 
Iako se čini da je ovo najpipaviji deo posla, nije strašno. Unapred iskrojim 4 kruga od peki papira, prečnika 28 cm, i sve ide brzo.

Belanca ulupati u čvrst sneg, dodati šećer i još malo lupati. Kad se u umućena belanca dodaju orasi i fil, treba nežno i pažljivo izmešati smesu, pa je pažljivo istresti u kalup, u koji je stavljen peki papir. 

Kore uvek pečem na peki papiru, jer ih tako lakše odvajam od kalupa. 

Kore se peku od 14-16 minuta svaka, na 180 stepeni. 
Ohlađene kore nafilovati, a tortu odozgo preliti ganašom od čokolade. 
Ostaviti tortu u frižider da se ohladi. 





Ganaš: ugrejati u šerpici slatku pavlaku, skoro do vrenja, skloniti sa vatre, pa u nju ubaciti čokoladu izlomljenu na kockice, i mešati dok se čokolada ne istopi. Ostaviti da se malo prohladi i zgusne, pa preliti tortu. Ukrasiti tortu po želji.

Napomena: jednostavnija varijanta ove torte je četvrtasta tora, pa se u plehu dimenzija 25 x 39 cm ispeku dve kore od po 8 jaja, ispečene se preseku se po dužoj strani, a fil ostaje isti. 



4 коментара:

  1. The torta! Ova je skroz po mom ukusu... Koliko god bili moderne druge sa sirom, gustinom, želatinom i ostalim kerefekama, ja najviše volim ovakve klasične torte ♥

    ОдговориИзбриши
  2. Znaaaam! I ja ih volim, nema torte do klasične, sa starim, dobrim i milion puta proverenim sastojcima... Hvala ti na javljanju, Gagoooo:-)!

    ОдговориИзбриши
  3. Divna torta,ja je imam pod drugim imenom i macice drugacijih omjera.A zasto kombinacija maslaca i margarina?

    ОдговориИзбриши
  4. Maslac je previše mekan, pa ovih 125 gr margarina da finu čvrstinu filu.

    ОдговориИзбриши