U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

понедељак, 28. септембар 2015.

ŠTRUDLICE S PEKMEZOM

Volim ove štrudlice! Recept sam našla ovde, i po njemu ih spremam baš dugo... 

Brzo se naprave, koštaju minimalno, a fine su i prhke, i što duže stoje, sve su lepše!


Sastojci za testo:

- 400 gr brašna + oko 40 gr za posipanje testa 
- 2 dl kisele pavlake
- 160 gr masti
- 3 kašike šećera
- prstohvat soli

I još: 

- pekmez za filovanje, malo gušći

- prah šećer za posipanje pečenih štrudlica


Od navedenih sastojaka umesiti testo, pa ga umotati u streč foliju, i ostaviti u frižider na pola sata do sat vremena da se ohladi i stegne.

Za to vreme, na peki papiru nacrtati pravougaonik dimenzija 40 x 32 cm. 


Papir okrenuti na dole, crtežom na dole, ka stolu, pa na njemu oklagijom razvući testo, posipajući ga brašnom da se ne lepi, a pazeći da bude velik taman kao nacrtani pravougaonik. Testo iseći po dužini na šetiri dugačke trake. Na sredinu svake trake naneti pekmez, a zatom prstima podići ivice trake, i spojiti ih, kao što je na slici.



Na pleh za pečenje staviti peki papir, pa pažljivo preneti svaku štrudlicu, i staviti je na papir šavom na dole, da se spoj ne vidi. Tek kad su sve šetiri štrudlice prenete, iseći ih na parčad, ali, ne treba ih rastavljati da pekmez ne curi.


Peku se oko na 180 stepeni, dvadesetak minuta, pazeći da ostanu bele, i da ne porumene previše.

Još vruće štrudlice trebalo bi uvaljati u prah šećer.

Kad se dovoljno ohlade, treba ih spremiti u kutiju sa poklopcem, i čuvati na hladnom. Što duže stoje, sve su lepše!









2 коментара:

  1. Kad ih vidim ovako skockane, sve bih smazala... ♥
    A inače ne pravim ovakve kolače jer su opasni - ne možeš da se zaustaviš :)))

    ОдговориИзбриши
  2. Ne pitaj... pravila sam ih u subotu, i još onako vruće, iz pleha smazala 3-4 komada... Jedva sam uspela da se nateram da prestanem, hahaha... :-)

    ОдговориИзбриши