U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

петак, 4. септембар 2015.

LEMON CURD

Dok sam samo čitala o lemon curdu, i pitala se kakvog je ukusa, nisam mogla ni da pretpostavim da će mi se toliko dopasti ova jednostavna krema od limuna... Fina, mirisna, i brzo gotova... Pritom, idealna za filovanje keksića i torti... 


- 4 žumanca 
- 1 veći limun (korica i sok) 
- 65 gr šećera 
- 40 gr putera 

Lemon curd se kuva na pari, a za mene je najjednostavnije da za to koristim lonac za mleko, sa duplim dnom.

Sve sastojke staviti u lonac (naravno, u duplo dno prvo treba usuti vodu, onako kako to proizvođač lonca preporučuje, a u mom slučaju su to 2 dl vode). Lonac staviti na ringlu, i mešati sastojke. Kad ventil počne da pišti, kuvati najviše dva minuta... smesa se vrlo brzo zgusne, i gotova je. 

Još tako toplu, skuvanu smesu prebaciti u teglicu, da se više ne kuva, i da se brže ohladi. Od ovih sastojaka dobije se oko 200 gr lemon curda.


3 коментара:

  1. Nikad jela... a obzirom na 4 žumanca i ne znam kad ću. Mada, kad vidim kako ga fino kristiš za razne deserte, pomislim da pola mere mogu i da napravim, tek da probam kako je :)))

    ОдговориИзбриши
  2. Ma, daaaj, Gago, ne isplati se prljati sudove za 2 žumanca i sto grama lemon curda... Napraviće tebi tvoja drugarica jednom, kad budeš dolazila, pa ćeš da probaš... ako ti se dopadne, lako ćeš... ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Imam ja male šerpice i za jedno žumance... Ali ih zaobilazim zbog požutele krštenice, svejedno ko da ih sprema :)))

      Избриши