''Mama, a zašto nam ne napraviš giros?''
Da me moji momci nisu to pitali, ne bi mi palo na pamet da pokušam... Ovako, prihvatila sam izazov, i napravila giros, pečen u rerni... Super je, pravila sam ga mnooogo puta na ovaj nacin, a servirala i sa tortiljama, a ovaj put sa somunima...
Da me moji momci nisu to pitali, ne bi mi palo na pamet da pokušam... Ovako, prihvatila sam izazov, i napravila giros, pečen u rerni... Super je, pravila sam ga mnooogo puta na ovaj nacin, a servirala i sa tortiljama, a ovaj put sa somunima...
Za marinadu:
- 1 dl maslinovog ulja
- 2 kašike origana
- 1/2 kašike aleve paprike
- 1 kašika senfa
- so, biber, beli luk u prahu
- meso (zavisno od broja osoba, obično kupim svinjski vrat, ili pileći file, oko 1 kg):
piletina, svinjetina, jagnjetina ...
Prilozi:
- tortilje ili somuni
- pomfrit
- majonez
- luk, paprika, paradajz, krastavac...
Priprema:
Pripremite sastojke za mariniranje mesa, najbolje u posudi koja ima poklopac, i u koju ćete staviti meso, pa u frižider, bar na 2-3 sata pre pecenja.
Dobro promešajte.
Parčad mesa (ovaj put sam koristila svinjski vrat, a odličan je i sa piletinom) provući kroz marinadu.
Sve komade mesa vratiti u posudu, poklopiti, pa staviti u frižider, da odmara pre pečenja, bar nekoliko sati.
Pečenje: u veliku tepsiju (najbolje onu od rerne), staviti peki papir i složiti meso, bez ikakvog dodavanja ulja (ima ga dovoljno u marinadi).
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, i to na najvišem mestu, što bliže gornjem grejaču.
Nakon dvadesetak minuta proveriti meso, pa ga okrenuti, pažljivo, hvataljkom, i dopeći.
Ispečeno meso ostaviti da se prohladi, pa ga iseći na dugačke trake, i njime puniti somune ili tortilje, dodati malo luka i paradajza, ako volite i majonez, a i pomfrit je obavezan uz to...
Druga varijanta spremanja girosa, koju sam takođe nekoliko puta koristila je čak nešto i brža, sveže meso odmah isečem na tračice, stavim u marinadu, pa se samim tim, meso brže i ispeče.
Ukus mesa je savršen, moja deca su oduševljena, kažu da ima odličan ukus, i da je mnogo bolji nego girosi u gradu... Probajte...
Lepo sve izgleda, ali bih se ovde zadovoljila prilogom - ne jedem meso pa ga prepuštam drugima... :)))
ОдговориИзбришиNego, nema mojih komentara ispod ranijih recepata :(
Ne znam šta se događa, taj problem sa komentarima, datumom i vremenom već par dana pokušavam da rešim, ali, izgleda da mi baš ne ide ...
ОдговориИзбришиHvala ti što pratiš i javljaš se...