Potrebno je:
- 600 gr mekog belog brašna
- 100 gr mešavine brašna za raženi hleb
- 100 gr mešavine brašna za heljdin hleb
- 1 suvi kvasac
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 1/2 litra vruće vode
- pekač ili šerpa koji imaju poklopac, i mogu u rernu
Brašno prosejati sa kvascem, šećerom i solju, pa dodati pola litra vruće vode, i sve dobro izmešati varjačom. Pokriti krpom, i ostaviti na toplom, da naraste, oko sat vremena.
Zatim dobro pobrašniti podlogu, i na nju prebaciti testo (koje će biti lepljivo i retko, ali, tako treba da bude), pa ga nekoliko puta prebaciti lopaticom, formirajući veknu. Po želji posuti semenkama.
Staviti testo u sud za pečenje, zagrejan, sa malo ulja u njemu.
Ostaviti testo da raste još 20 minuta u posudi za pečenje.
Zatim posudu poklopiti, i ubaciti u rernu, zagrejanu na 200 stepeni, i peći poklopljeno pola sata.
Nakon toga skinuti poklopac, smanjiti temperaturu na 180 stepeni, i peći otklopljeno još 15 minuta.
Ispečen hleb težak je oko 1,3 kg.
Recept je sa IG, sa profila Jelene Dosković.
Нема коментара:
Постави коментар