U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

уторак, 26. септембар 2023.

KNEDLA KOLAČ

 Savršen kolač, ukusan kao knedle sa šljivama!

Sloj od prezli:

- 400 gr prezli

- 130 gr šećera

- 100 ml ulja 

Fil od griza:

- 1 litar mleka

- 180 gr šećera

- 1 vanil šećer

- 150 gr griza

- 1 jaje

- 80 gr maslaca

Fil od šljiva:

- 1,2 kg očišćenih i usitnjenih šljiva

- 100 gr šećera

- 1 vanil šećer

- 60 gr gustina

- 6 kašika vode


- kalup za tortu, prečnika 26 ili 28 cm


Najpre treba napraviti fil od šljiva, da bi se prohladio pre slaganja u kalup. U šerpu staviti šljive, šećer i vanilu, pa ih ukuvati da ispari tečnost, i šljive omekšaju, 10 do 15minuta. Zatim dodati gustin razmućen sa vodom, vratiti na ringlu, i kuvati još par minuta. 

Prezle propržiti na ulju, da malo potamne, i na kraju dodati šećer. Polovinu ove količine prezli odmah rasorediti u kalup za tortu.

Sad treba skuvati fil od griza. 7 dl mleka staviti da provri sa šećerom, a u ostalih 3 dl razmutiti griz i jaje. Kad mleko provri, dodati griz, i sve kuvati par minuta, dok se ne zgusne, Na samom kraju dodati maslac, i sve lepo izmešati, da se otopi i sjedini. 

Na sloj prezli u kalupu izliti polovinu fila od griza. Na taj sloj ide ceo fil od šljiva, pa opet fil od griza. Poravnati i istresti odozgo drugu polovinu prezli. Sve dobro utapkati, ohladiti, pa tek onda staviti u frižider da se dobro ohladi i stegne.

Recept je sa IG, sa profila Ivanina kuhinja.

Нема коментара:

Постави коментар