U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

недеља, 8. јануар 2023.

PUTER POGAČA

 Prelepa pogača, koja nam je već drugu godinu česnica, za Božić...

Za testo je potrebno:
- 20 gr svežeg kvasca
- 2 dl toplog mleka 
- 1 kašika šećera 
- 1 kašika brašna

- 600 gr brašna
- 1 jaje
- 1 belance 
- 1 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
- 1 dl jogurta 
- 1/2 dl ulja

- 100 gr putera (margarina)

- 1 žumance i malo mleka

- semenke susama, lana, suncokreta, ćurokota, po želji

U toplo mleko sa malo šećera i brašna izmrviti svež kvasac, i ostaviti ga da se aktivira.
Za to vreme pripremiti brašno, i dodati mu prašak za pecivo, jaje, belance, so, jogurt i ulje, i na kraju aktiviran kvasac, pa zamesiti testo. Formiranu kuglu premazati uljem, pokriti krpom, i ostaviti da testo naraste. 

Naraslo testo oklagijom rastanjiti, iseći radlom (kao na slici), pa preko cele površine izrendati 100 gr hladnog putera (margarina).

Sada testo iz jednog ugla, ukoso, zarolati, kao rolat, i, odseći mu krajeve, koji će ići u sredinu, kao dve ružice. Pažljivo ga staviti na peki papir (jer je testo nežno, i mekano), pa u odgovarajući okrugli pleh (kod mene je prečnika 26 cm).





Opet testo pokriti krpom, i ostaviti da još malo raste, dok se rerna ugreje. Pred samo pečenje, pogaču četkicom premazati preostalim žumancetom, razmućenim sa dve kašike mleka, i, posuti semenkama po želji.

Peći na 160 - 170 stepeni, do lepe rumene boje.
Prošlogodišnja:


Recept je sa IG profila sjajne Sneže Marjanović.



Нема коментара:

Постави коментар