U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

недеља, 1. мај 2016.

BRAUNIS - ČOKOLADNE KOCKE

Još jedne u nizu... 

Sastojci za testo:

- 6 jaja
- 180 gr prah šećera
- 250 gr putera
- 150 gr kvalitetne crne čokolade
- 100 gr brašna

Ganaš:

- 2 dl slatke pavlake
- 200 gr čokolade

Praveći ovaj kolač već godinama, radim po ovom redosledu, i brzo sve završim...

Tepsiju (moja je dimenzija 30 x 22 cm) premazati puterom, posuti brašnom i odložiti sa strane.


Čokoladu za testo, 150 gr, staviti na dupli peki papir, pa u rernu zagrejanu na 100 stepeni, na par minuta da se otopi. Izvaditi je i ostaviti tako na par minuta.

Odvojiti belanca i žumanca u dve posude za mućenje. 

Umutiti sneg od belanaca, sa trunom soli, i ostaviti sa strane.

U drugu posudu, sa žumancima, dodati puter i polovinu šećera, pa mikserom lepo umutiti. 

Dodati i ostatak šećera, mutiti još malo, pa dodati prohlađenu čokoladu.

Odložiti mikser sa strane, pa u smesu žumanaca i čokolade dodavati malo po malo snega od belanaca, mešajući polako, da bi se mase sjedinile. Sve vreme mešati polako i nežno. Kad su sva belanca dodata, dodati i brašno u dva do  tri puta, Testo sipati u pripremljenu tepsiju, pa staviti da se peče, na oko 170 stepeni. Pekla sam oko 25 minuta, u rerni sa ventilatorom.

Kad se kolač prohladi, pripremiti ganaš: u šerpici zagrejati slatku pavlaku do vrenja, skloniti sa ringle, pa dodati čokoladu. mešati dok se sve kockice ne rastope, pa preliti kolač. Kad se ohladi, staviti u frižider.
Servirati sa kuglom sladoleda, ili šlaga...ja sam se danas ipak odlučila za kandirane trešnje i malo listića nane...

8 коментара: