U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

понедељак, 14. април 2025.

ČOKOLADNA TORTA

 Ovo je torta koja je obeležila moj 65.rođendan!

Čokoladni preliv:

- 200 gr čokolade

- 125 gr margarina

- 7 kašika šećera

- 150 ml mleka

Sve zajedno otopiti u šerpi, na nižoj temperaturi, da preliv postane homogen, pa ostaviti da se ohladi.

Kore:

- 8 belanaca

- 7 kašika šećera

- 4 kašike brašna

- 150 gr pečenih samlevenih lešnika

- 4 kašike čokoladnog preliva

Ovo su sastojci za dve kore, zato treba pripremiti 2 peki papira, sa iscrtanim krugovima prečnika 28 cm, pa kad se sve lepo umuti i promeša, podeliti na svaki papir po polovinu smese. Kore se peku na oko 170 - 180 stepeni, malo manje od 15 minuta. 

Zatim postupak ponoviti, i na isti način ispeći još dve kore, tako da dobijemo 4 kore.

Kada se kore ohlade, premazati ih ostatkom čoko mase, i ostaviti da se čokoladni preliv stegne. 


Fil:

- 16 žumanaca skuvati na pari sa 12 kašika šećera, a kad se zgusne dodati 200 gr čokolade, izlomljene na kockice. Dobro promešati, i ostaviti da se ohladi.

- U pola litra mleka skuvati 2 pudinga od čokolade izmešana sa 4 kašike šećera, pa ostaviti da se ohladi.

Kad se oba dela fila ohlade, izmešati ih sa 375 gr umućenog margarina (1,5 margarin), i nafilovati tortu.

Ukrasiti je po želji, a ja sam istopila 180 gr mlečne čokolade sa 3 kašike ulja, i prelila je odozgo.

Recept sam dobila od moje drugarice Danijele S. 





Нема коментара:

Постави коментар