Torta je prelepa! Pošto je recept iz Švedske, logično je da je odmah dobila i nadimak - IKEA torta!
Recept po kom sam je pravila je od Inoche,sa Coolinarike, i kod nje ima dve korice, i fil po sredini, i odozgo. Meni je trebala za veći broj gostiju, deca su slavila Mladence, pa sam meru poduplala, i dobila 4 kore, i višu tortu...
Za ova dva biskvita potrebno je:
- 8 belanaca
- 140 gr šećera
- 200 gr samlevenih badema
- trun soli
- par kapi limunovog soka
Umutiti mikserom čvrst sneg od belanaca i šećera, dodati so, limun i bademe, pa sve polako špatulom izmešati. Masu podeliti, pa rasporediti na dva peki papira, i staviti da se peku na oko 170 stepeni. Nije potreban ni kalup, ni obruč za tortu.
Sve ovo ponoviti još jednom, i dobili smo 4 biskvita.
Fil:
- 4 dl slatke pavlake
- 200 gr šećera
- 16 žumanaca
- nekoliko kapi arome badema
- 300 gr maslaca
Žumanca izmešati sa šećerom, a slatku pavlaku zagrejati do vrenja. Zatim sve pažljivo spojiti, dodati par kapi arome badema, i kuvati na srednjoj temperaturi (ne treba da vri, da se žumanca ne zgrudvaju), dok fil ne počne da se zgušnjava. Mislim da je to trajalo desetak minuta.
Fil ostaviti da se ohladi, prekriven streč folijom, da se ne uhvati korica, a zatim ga još malo ohladiti u frižideru.
Umutiti maslac, i dodavati mu fil od žumanaca, dok se dobije homogena masa.
Filovati tortu, po četvrtina ide na svaku koru, znači i gore, i okolo.
Ukrašavanje:
- 120 gr listića badema
Listiće badema propržiti na suvom tiganju, neprestano mešajući. Kada se potpuno ohlade, naneti ih na tortu, prvo sa strane, a zatim i odozgo.
Torta je bez glutena, i jako nam se dopala.
Нема коментара:
Постави коментар