U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

четвртак, 18. јануар 2024.

PRHKE MAK KIFLICE

Savršene! 

Ovo je recept za 48 komada.

Fil od maka:

- 250 gr mlevenog maka

- 130 gr šećera 

- oko 1 dl mleka

- rendana kora polovine limuna

Testo:

- 375 gr brašna

- 1/2 kesice praška za pecivo

- 150 gr putera

- 1 jaje

- prstohvat soli

- 60 gr prah šećera

- sok i kora polovine limuna

- 75 ml hladnog mleka

Za ove kiflice prvo se napravi fil od maka, da bi se dobro ohladio, dok testo bude spremno. Mleko i šećer staviti na ringlu, da provri, pa popariti mak, i dodati limunovu koru. Dobro izmešati, i ostaviti sa strane da se dobro ohladi.

Testo se pravi jednostavno, u posudu za mešenje staviti brašno, prašak za pecivo, malo soli, pa dodati hladan puter, isečen na kockice, i zamesiti testo. Dodati jaje, mleko, koru i sok polovine limuna, pa mesiti par minuta, dok se ne dobije testo malo čvršće strukture.

Testo izvagati, pa podeliti na 3 jednaka dela, i od svakog napraviti finu lopticu, oklagijom je razvaljati na krug, prečnika oko 15 cm, prekriti krug streč folijom, i ostaviti ga u frižider, na oko sat vremena. Naravno, isto uraditi i sa ostale dve loptice testa. 

Nakon sat vremena, uzeti prvi deo testa, pa ga na pobrašnjenoj podlozi razvaljati u krug prečnika oko 37, do 38 cm, treba da bude jako tanko, debljine svega 1 do 2 mm. Testo premazati trećinom fila, ali, ivice kruga ostaviti prazne, oko 1 cm. Testo iseći na 16 trouglova, najbolje sekačem za pizzu.

Uviti svaki trougao u kiflicu, i slagati u pleh, na peki papir. Isto uraditi i sa ostatkom testa iz frižidera.

Kiflice se peku kratko, dvadesetak minuta na 170 stepeni, jer, treba da ostanu bele, ili blago rumene. Nakon pečenja ih, po želji, uvaljati u prah šećer.




Нема коментара:

Постави коментар