U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

четвртак, 2. март 2023.

POSNE PUNJENE PAPRIKE

Ovo je recept za savršene posne punjene paprike, za koje čak i zakleti ljubitelji mesa tvrde da su bolje, a paprike ukusnije, od onih klasičnih, punjenih mlevenim mesom! Usvojila sam ga od moje drugarice Gage, još pre mnooogo godina, pravila ih mali milion puta, i, isto toliko puta podelila recept svima koji su ih probali, i, u njih se zaljubili na prvi zalogaj! 

Za punjenje je potrebno:

- 2 praziluka
- 4 glavice crnog luka
- oko 100 gr mešavine ovsenih, raženih i ječmenih pahuljica (zovem ih ORJ pahuljice, i kupujem u prodavnicama zdrave hrane)
- oko 100 gr pirinča, skuvanog i oceđenog
- začini (so, biber, aleva paprika, i malo ljute tucane paprike)
- 2 paradajza, za zatvaranje paprika
- oko 1 dl ulja
i naravno
- 10 - 12 crvenih paprika

Luk i praziluk iseći i ispržiti na ulju, pa dodati mešavinu ORJ pahuljica, skuvan i ohlađen pirinač i začine. Sve dobro izmešati, po potrebi dodati još ulja, jer fil treba da bude malo masniji. 
Dok se fil hladi, oprati i izdubiti paprike, pa ih fino napuniti. Zatvoriti ih kolutićem paradajza, složiti u pleh, opet ovlaš preliti uljem, i staviti da se peku na 170 stepeni, oko 40 minuta. Paprike nije potrebno okretati tokom pečenja.
Za punjenje su najlepše crvene roge. Punila sam i žute babure, ali, to nije to.
Uvek spremim više paprika, pa ispečene, i ohlađene  ostavim u zamrzivač, i imam spreman ručak za dane kad ne stižem da kuvam. Jednako su dobre i iz zamrzivača, i tople, i hladne. 





Нема коментара:

Постави коментар