U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

понедељак, 27. септембар 2021.

ŽERBO KOCKE

Kore:

- 750 gr mekog brašna

- 2 jaja

- 250 gr putera

- trun soli

- 6 kašika šećera

- kesica suvog kvasca

- 1,5 dl mleka

Fil:

- 500 gr mlevenih oraha 

- oko 700 gr džema od kajsija

- 120 gr šećera

Glazura: 

- 200 gr čokolade

- 6 kašika mleka

- 6 kašika ulja


U toplo mleko staviti kvasac i kašiku šećera, pa ostaviti sa strane, da se kvasac aktivira.

U vanglicu sipati brašno, ali deo, oko 100 gr prethodno ostaviti sa strane, za doradu testa. Dodati jaja, omekšali puter, trun soli i ostatak šećera, pa zamesiti testo. Dodati kvasac, i umesiti testo. Po potrebi dodati brašna, odvojenog sa strane.

Umešeno testo podeliti na 4 dela, svaki staviti u kesicu, pa odložiti u frižider, na oko sat vremena.

Za to vreme napraviti fil. Orahe i šećer izmešati sa džemom, tako da se dobije fin, kremast fil. Izmeriti težinu fila, i podeliti na 3, tako da pri filovanju svi budu iste debljine.

Sada veliki pleh od rerne premazati puterom. Prvi deo testa razvući u veliku, tanku koru, dodajući, po potrebi, brašna odvojenog sa strane, pa je oklagijom preneti na pleh. Premazati koru trećinom fila. Ponoviti postupak, druga kora, fil, treća kora, fil, četvrta kora. Na kraju ivice kolača prstima utapkati, da se kore zalepe jedna za drugu, da fil ne curi sa strana. Viljuškom izbockati kolač, da bi ispario višak vlage. 

Pokriti kolač čistom krpom, i ostaviti da raste oko sat vremena.

Rernu ugrejati na 160 stepeni, i peći oko pola sata. Kore bi trebalo da ostanu svetle.

Ispečen kolač ostaviti da se malko prohladi, pa ga pomoću druge tepsije preokrenuti, i ostaviti da se potpuno ohladi. Zatim ga preliti glazurom od čokolade, i ostaviti da odstoji preko noći.

Glazura - na tihoj vatri istopiti čokoladu sa uljem i mlekom, dok se ne dobije fina, homogena smesa.

Recept preuzet sa: https://www.youtube.com/watch?v=o8st1O2GYVM

Нема коментара:

Постави коментар