U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

уторак, 4. август 2020.

CIMET ČVORIĆI

Nedavno sam isprobala recept za fine Cimet čvoriće, koji sam prethodnih dana zapazila na Instagramu... Recept je odličan, tačan u gram, a pecivo božanstveno!
Za 12 čvorića je potrebno:

- 600 gr brašna
- 2 dl mleka
- 150 gr grčkog jogurta
- 1/2 kocke svežeg kvasca (20 gr)
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 3 vrhom pune kašike šećera
- prstohvat soli
- 50 gr omekšalog putera
- 2 žumanca

Za ovo testo nisam stavljala kvasac da se prvo aktivira u mleku, nego sam ga izmrvila, stavila u brašno, i odmah dodala sve ostale sastojke. Testo je brzo umešeno, i lepo je za rad.
Odmah ga treba izvagati, i količinu podeliti na 12, da bi se dobilo 12 loptica iste veličine.
Složiti ih jednu pored druge, na pobrašnjenu površinu, i ostaviti dvadesetak minuta, da malo narastu. Za to vreme spremiti premaz.

Premaz:
- 100 gr omekšalog, ne sasvim otopljenog putera
- 100 gr šećera
- 1 -2 supene kašike cimeta

Lopticu testa rastanjiti oklagijom, da bi se dobila duguljasta elipsa. 

Uzeti četkicu, i premazati je mekanim puterom, a zatim posuti šećerom, a zatim i cimetom. Po dužoj strani elipse urolati testo, kao palačinku, a zatim je preseći po dužini, najbolje nožem za pizzu.


Staviti polovine testa unakrst, jednu preko druge, pazeći da razrezi sa cimetom budu gore. Uplesti ih kao čvorić, i staviti na peki papir, na kom će se peći.
Ponoviti postupak i sa ostalih jedanaest loptica testa. Uključiti rernu, na 170 stepeni,  a za to vreme čvoriće pokriti čistom krpom, i ostaviti da narastu. Pred samo ubacivanje u rernu, umutiti viljuškom belance, i četkicom premazati svaki čvorić.
Peći do zlatno rumene boje.


Нема коментара:

Постави коментар