U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

четвртак, 13. август 2020.

BRZA KAFANSKA POGAČA

Odlična pogača, brzo gotova, a jednostavna za pravljenje, čak i potpuni početnici je mogu napraviti bez problema!


Potrebno je: 

- 20 gr svežeg kvasca (1/2 kocke)

- 2 dl tople vode

- 1 kašičica šećera

- 300 gr brašna

- 1 kašičica soli

- 2 kašike ulja

Kvasac izmrviti i rastvoriti u toploj vodi, pa dodati šećer i prstohvat brašna. Ostaviti par minuta, da se kvasac aktivira, i zapeni.

U vanglicu prosejati brašno, dodati so i ulje, i kvasac, pa sve dobro umesiti, da se dobije mekano, homogeno testo. Prebaciti sada testo na radnu površinu, i mesiti još malo, da se dobije lepa kugla. Zatim je rukama nežno spljoštiti, praveći pogaču, do željene debljine.

Sada je staviti na pleh, na kom je peki papir, i oblikovati još malo. Izbockati je čačkalicom, i pokriti čistom krpom, pa je ostaviti da raste još petnaestak minuta.

Tek sada uključiti rernu na 200 stepeni, i kada se ugreje, ubaciti pogaču, i ispeći je do željene boje. Temperaturu smanjiti na oko 170 stepeni.

Ispečenu pogaču ''umiti'' , ili je jednostavno poprskati sa malo hladne vode, pa uviti u krpu, da se potpari i lepo ohladi.

Na donjoj slici su dve pogače, svaka od po 300 gr brašna, baš ih volimo!

Izvor: Coolinarika, Suzana

Нема коментара:

Постави коментар