U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

четвртак, 14. јул 2016.

DIANINE ROLNICE SA VANIL KREMOM

Ovo je kolač sa mojom omiljenom vanil kremom, a ujedno i jedan od prvih koje sam zavolela sa Coolinarike...

Diana je vrhunski poslastičar, iz Makarske je, i znam je samo virtuelno, sa Coolinarike... Isprobala sam mnoge njene kolače, i svi su mi bili savršeni... Ipak, njen recept, koji sam potpuno ''usvojila'', jer ga svi volimo su baš ove rolnice...

Za rolnice je potrebno:

- 750 gr lisnatog testa (3 table od po 250 gr)
- malo putera za podmazivanje kalupa
- 1 umućeno jaje

Za kremu:

- 5 dl mleka 
- 1 kesica pudinga od vanile
- 1 kašika gustina
- 150 gr šećera
- 1 kesica želatina u prahu (10 gr)
- 4 kašike hladne vode
- 3 žumanca
- 1 vanil šećer
- 2 dl slatke pavlake

- prah šećer za posipanje rolnica

Postupak:

Lisnato testo ostaviti da se odmrzne, pa ga oklagijom, i uz dodavanje brašna po stolu rastanjiti na debljinu od oko 3 milimetra. Testo iseći na trake, a od jedne table razvaljanog testa trebalo bi dobiti oko 12 traka.
Uključiti rernu da se ugreje, na 200 stepeni.

Limene kalupe za rolnice ovlaš premazati puterom, pa na svaki kalup namotati traku testa, pazeći da se ivice traka blago preklapaju. Kalupe sa trakama staviti na pleh (obavezno koristiti peki papir, jer to olakšava rad).

Kada svi kalupi sa trakama testa budu složeni u pleh, uzeti četkicu, pa svaku rolnicu premazati umućenim jajetom. jaje ovde služi kao ''lepak'' da rolna ostane zalepljena i lepo formirana.

Staviti u rernu, i ispeći ih, vodeći računa de se ne prepeku (15 - 20 min).


Gotove rolnice se najlakše skidaju sa kalupa dok su još vruće. Nije lako, ali, bolje i to, nego da se posle ne mogu skinuti sa kalupa, kada su potpuno hladne .

Vanil krema:

U činijici promešati žumanca, šećer, puding i gustin, pa dodati 1 dl mleka, i sve izmešati da nema grudvica. Ostatak mleka, 4 dl staviti da provri, pa zakuvati u njemu smesu sa žumancima. Ostaviti da se ohladi.

Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode, ostaviti ga tako par minuta, pa staviti na ringlu, i uz stalno mešanje zagrevati, skoro do vrenja. Kad bude blizu vrenja, ubaciti ga u puding, i dobro izmešati. 

Ostaviti kremu da se potpuno ohladi. Nakon toga, slatku pavlaku umutiti u šlag i pažljivo je izmešati sa ohlađenim pudingom. Staviti kremu u frižider, da se malo stegne, pa tek onda puniti rolnice.

Ja ih punim tako što kremu stavim u špric za tulumbe, i punim polako, sa oba kraja, jer su rolnice prilično prhke.

Kad sve rolnice budu napunjene, složiti ih na tacnu, i posuti prah šećerom zamirisanim vanilom.


Prijatno!

2 коментара:

  1. Ooooooh, još se sećam divnog ukusa ovih rolnica! jela sam ih kod tebe, mogu svima koji čitaju recept da potvrdim da su božanstvene! ❤ Hrskave rolnice, svilenkasti mirišljavi krem... ima na Instagramu haštag #pornfood, e ovo je to! 👌

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala ti puno, da nisam od tebe dobila prve limene kalupe, ko zna kad bih isprobala ovaj prelepi recept!

    ОдговориИзбриши