U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

уторак, 19. јул 2016.

ČOKOLADNO - MALINASTI OBLAK

Torta od koje zastaje dah... Čokolada i maline, i još bez putera, odlična kombinacija! Recept je od moje virtuelne prijateljice Jasne, uz čiju saglasnost predstavljam recept i ovde...

Kora: 
- 5 jaja
- 10 kašika šećera
- 9 kašika brašna
- 4 kašike kakaoa
- 1/2 praška za pecivo
- 50 ml mleka
- 50 ml ulja

Fil:
- 1/2 l mleka
- 1 kesica pudinga (nugat, ili čokolada)
- 6 kašika šećera
- 100 gr čokolade
- 1 kesica želatina (10 gr)
- 3 dl slatke pavlake (Imlekove)

Ganaš: 
- 2 dl slatke pavlake (Imlekove)
- 150 gr čokolade

- oko 400 gr malina

Kalup za tortu, prečnika 26 cm postaviti peki papirom, i uključiti rernu, da se ugreje na 180 stepeni.
Jaja umutiti sa šećerom, dok ne pobele, pa dodati prosejano brašno, zajedno sa kakaom i praškom za pecivo. Dalje mešati poalo, špatulom. Dodati mleko i ulje, pa kad se smesa dobro ujednači, sipati je u kalup za tortu, i staviti da se peče. Kora će se peći tridesetak minuta, ali, treba proveravati. 
Neko proverava koru ubadanjem čačkalice, ali, ja pogledam ivice testa, ako se blago povlače ka sredini kalupa, a gornji sloj je kore je sjajan i izgleda pečeno, onda znam da je kora gotova. Ostaviti je da se ohladi, i tek onda je preseći po polovini.

Fil: Prašak za puding izmešati sa šećerom, i dodati 1 dl mleka, dobro izmešati, da se razbiju grudvice, pa tu smesu skuvati u ostatku mleka (4 dl). Smesa se kuva par minuta, i čim se skloni sa ringle, umešati u nju 100 gr čokolade, koja je blago omekšana u rerni, ili mikrotalasnoj. 
Želatin preliti sa 4 kašike vode, ostaviti ga par minuta da nabubri, pa ga na ringli zagrejati do vrenja. Odmah ga usuti u fil, i dobro izmešati. Ostaviti fil da se dobro ohladi, pazeći da se ne uhvati kora, a kad se dobro ohladi, izmutiti sa umućenom slatkom pavlakom (3 dl).

Filovanje torte:

Na tanjir za tortu staviti prvu koru, pa oko nje staviti obruč torte, na koru staviti maline, pa 3/4 fila. Na fil staviti drugu koru, i nežno pritisnuti, da se kore zalepe za fil.
Od ostatka fila, polovinu naneti na koru odozgo, a polovinu ostaviti u frižider, do sutra, za premazivanje torte sa strane, kad se skine obruč. 

Tortu preliti prohlađenim ganašom (slatku pavlaku zagrevati, skoro do vrenja, skloniti sa ringle, pa u nju ubaciti izlomljenu čokoladu, i promešati da se sve kockice istope).
Sutradan skinuti obruč, i ostatkom fila je premazati sa strane.
Ukrasiti po želji.

2 коментара: