U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

понедељак, 28. септембар 2015.

ŠTRUDLICE S PEKMEZOM

Volim ove štrudlice! Recept sam našla ovde, i po njemu ih spremam baš dugo... 

Brzo se naprave, koštaju minimalno, a fine su i prhke, i što duže stoje, sve su lepše!


Sastojci za testo:

- 400 gr brašna + oko 40 gr za posipanje testa 
- 2 dl kisele pavlake
- 160 gr masti
- 3 kašike šećera
- prstohvat soli

I još: 

- pekmez za filovanje, malo gušći

- prah šećer za posipanje pečenih štrudlica


Od navedenih sastojaka umesiti testo, pa ga umotati u streč foliju, i ostaviti u frižider na pola sata do sat vremena da se ohladi i stegne.

Za to vreme, na peki papiru nacrtati pravougaonik dimenzija 40 x 32 cm. 


Papir okrenuti na dole, crtežom na dole, ka stolu, pa na njemu oklagijom razvući testo, posipajući ga brašnom da se ne lepi, a pazeći da bude velik taman kao nacrtani pravougaonik. Testo iseći po dužini na šetiri dugačke trake. Na sredinu svake trake naneti pekmez, a zatom prstima podići ivice trake, i spojiti ih, kao što je na slici.



Na pleh za pečenje staviti peki papir, pa pažljivo preneti svaku štrudlicu, i staviti je na papir šavom na dole, da se spoj ne vidi. Tek kad su sve šetiri štrudlice prenete, iseći ih na parčad, ali, ne treba ih rastavljati da pekmez ne curi.


Peku se oko na 180 stepeni, dvadesetak minuta, pazeći da ostanu bele, i da ne porumene previše.

Još vruće štrudlice trebalo bi uvaljati u prah šećer.

Kad se dovoljno ohlade, treba ih spremiti u kutiju sa poklopcem, i čuvati na hladnom. Što duže stoje, sve su lepše!









уторак, 22. септембар 2015.

PEČENE MARINIRANE SKUŠE

Skuše na jednostavan način...



- 5 kom. skuša (jedna po osobi) 
- 1 veza peršunovog lista 
- 1 glavica belog luka 
- 1 glavica crnog luka 
- 2-3 limuna 
- 2 dl belog vina 
- 0,5 dl maslinovog ulja 
- 1 dl vode 
- malo maslina 
- grančica ruzmarina 
- prstohvat soli malo bibera

Skuše oprati i očistiti im utrobu. Dobro oprati, pazeći da se ispere i sukrvica koja mesu daje gorčinu. Utrobu skuša puniti polutkama kolutova limuna, grančicama peršunovog lista i ruzmarina,rebarcima luka i komadićima belog luka. Posoliti i pobiberiti, ali oprezno. 

Skuše složiti u pleh u kom će se peći, preliti maslinovim uljem, belim vinom i vodom, pa pored njih ušuškati još limuna, luka, masline i iskidanu grančicu ruzmarina. 

Prekriti pleh folijom, pa ostaviti u frižider da se riba marinira nekoliko sati, da se mirisi i ukusi začina i travčica prožmu.  

Peći otklopljeno, u pećnici zagrejanoj na 180 stepeni. Povremeno prelivati skuše, da ne budu suve. Za 30 - 40 minuta trebalo bi da su ispečene. 

Servirati uz krompir salatu i još limuna, naravno i dobro rashlađeno vino je obavezno... Iznenadićete se koliko su ukusni pečeni limun i pečene masline iz ovog safta... nama su bile pravo otkriće!

среда, 16. септембар 2015.

KESTEN KUGLICE

Stiže jesen... a s njom i kesten! Evo jednostavnog slatkiša od gotovog kesten pirea!


- 250 ml slatke pavlake (mlečne, Imlekove)
- 100 gr čokolade za kuvanje 
- 250 gr kesten pirea (gotovog, zaslađenog)
- oko 200 gr mlevenog keksa 
- malo ruma

I još: 

- čokoladne mrvice, šećer, kakao, ili šarene mrvice za valjanje kuglica 
- papirne korpice za minjone

Slatku pavlaku zagrejati do vrenja (ali, paziti da ne provri), pa dodati izlomljenu čokoladu. Mešati dok se čokolada ne rastopi. Odmah dodati i kesten pire (koristila sam gotov, zaslađen, sa već dodatim rumom, tako da nisam dodavala ni šećer, ni rum). Ako volite jaču aromu ruma, dodajte par kapi.

Sve dobro izmešati, da se lepo sjedini. Dodati i keks (oko 200 gr), još jednom dobro izmešati, pa staviti u frižider na pola sata, da se smesa dobro ohladi i stegne. 

Od ohlađene smese praviti kuglice (da ne bih svaku kuglicu vagala, ja sam masu zahvatala kašikom za sladoled, tako da su mi sve kuglice bile iste veličine). 

Kuglice uvaljati u ono što volite (čokoladne ili šarene mrvice, rendanu čokoladu, mleveni keks, šećer, kakao i sl.). 

Od ove količine sastojaka dobila sam 18 kuglica (ali su bile džambo, svaka težine oko 45 grama).

субота, 12. септембар 2015.

ČOKOLADNA TORTA


Recept za ovu prelepu čokoladnu tortu našla sam na Coolinarici... Pravila sam je nekoliko puta, i baš nam se dopada!

Kore (peku se 3 ovakve):

- 3 jaja
- 6 kašika šećera
- 3 kašike ulja
- 3 kašike mleka
- 3 kašike kakaoa
- 3 kašike brašna
- malo praška za pecivo

Ganaš:

- 1/2 litra slatke pavlake (mlečne, Imlekove)
- 200 gr čokolade za kuvanje
- 300 gr mlečne čokolade (Milka, sa alpskim mlekom)
- 100 gr bele čokolade (Milka)
- 125 gr putera

Kakao za prelivanje kora:

- 7 kašika šećera
- 1 kašika kakaoa
- 1 dl mleka
- 3 dl vode

......................................................................................................................................
Kore:

Za ovu tortu kore pečem odvojeno, 3 puta od po 3 jaja, tako mi budu iste debljine, i ne mučim se sa sečenjem na listove. Pripremim i 3 kruga od peki papira, prečnika 28 cm, i pečenje ide brzo i lako... 

Za prvu koru jaja dobro umutiti mikserom, (ne treba odvajati žumanca od belanaca), pa postepeno dodavati šećer. Dodati i brašno, kakao i prašak za pecivo, koji su zajedno prosejani kroz sito. Dalje mešati špatulom, i dodati ulje i mleko. Smesu sipati u kalup u koji je stavljen papir. 
Ispeći koru na 180 stepeni, a zatim ponoviti postupak još dva puta, za još dve kore.

Ganaš:

Slatku pavlaku zagrejati do vrenja, skloniti sa ringle, pa ubaciti sitno izlomljenu čokoladu. Mešati sve dok se čokolada ne istopi. Dodati puter, i ostaviti da se dobro ohladi.

Kakao za prelivanje kora:

Izmešati sve sastojke, prokuvati ih par minuta, i ostaviti da se ohladi.

Kore se filuju u obruču, tako je jednostavnije. Prvu koru staviti na tacnu, nakvasiti je trećinom kakaoa, staviti trećinu fila (pre toga odvojiti šoljicu fila, za premazivanje torte sa strane, kad se skine obruč). Opet kora, kakao, ganaš, i tako još jednom.

Tortu ostaviti u frižider, da prenoći i stegne se. Sutradan skinuti obruč, sa strane je premazati onim odvojenim ganašom i dodatno ukrasiti po želji...

Volim da je ukrasim Milka čoko štapićima, jer je jednostavno, a dekorativno... za tortu ove veličine dva paketa su dovoljna, s tim što pri nizanju štapića treba ostavljati 2-3 milimetra slobodnog prostora između njih, da bi nožem lakše sekli parčad.

milka-choco-lila-stix







среда, 09. септембар 2015.

GIZELA TORTA

Još jedna lepa starinska torta... Oko nje ima malo više posla, ali je zato preukusna... Predstavljam vam Gizelu, tortu sa blanširanim bademima... 



Kore:

- 15 jaja 
- 15 kašika šećera 
- 15 kašika brašna 
- malo limunove kore 

Fil: 

- 240 gr šećera 
- 1,5 dl vode 
- 350 gr badema (blanširanog i oljuštenog) 
- 300 gr putera 

Bela glazura: 

- 200 gr prah šećera 
- 2-3 kašike vrele vode 
- 1/2 kašičice ulja
- par kapi limunovog soka 

Za ovu tortu neophodno je najpre pripremiti i blanširati bademe, najbolje dan - dva ranije. 

Blanširanje badema: 

Ugrejati u šerpici 5 dl vode, do ključanja. Preliti bademe i ostaviti ih minut, dva. Ocediti od vode, i rukom im skidati ljusku. Ovo je vrlo jednostavno, badem prosto sam sklizne iz ljuske. Nakon toga, bademe ostaviti da se dobro osuše, najbolje preko noći, na par puta savijenoj kuhinjskoj krpi. Po potrebi, promeniti krpu par puta, jer bademi sutradan moraju da budu potpuno suvi, da bi fil bio savršen. Ja sam ih za svaki slučaj još malo sušila u rerni, oko sat vremena na 50 stepeni.

Potpuno suve bademe sutradan samleti, i odmah odvojiti deo badema u jednu manju šolju, kojima ćemo ukrasiti tortu sa strane. 

Kore: 

Za ovu tortu korice se peku kao za Doboš tortu, zato je najbolje imati dva ista lima, jer će pečenje ići mnogo brže. 
Pripremiti 12 krugova od peki papira, prečnika 26 cm. 
Najpre se napravi smesa za korice od 5 belanaca, 5 kašika šećera, polako se doda 5 žumanaca i 5 kašika brašna, pa se izliva (kutlačom, kao za palačinke) na krugove od papira i stavlja u rernu da se korica ispeče.
Korice su vrlo brzo ispečene, za svega 6-7 minuta. ja sam pekla po dve istovremeno, u pećnici sa ventilatorom. Od ove količine (5 jaja) dobiju se 4 korice. 


Savet: Testo od ovih sastojaka (smese od 5 jaja, šećera i brašna) ima masu od 360 - 400 grama, što znači da na svaki papir treba staviti 90 do 100 grama mase.  
Ponoviti postupak sa narednih 5 jaja, pa i sa ostatkom od 5 jaja. 
Korica bi trebalo da bude 12. 
Ovaj put sam, pri filovanju, imala nešto manje fila, pa mi je jedna korica preostala, i nafilovala sam 11 kora.


Fil: 

240 gr šećera preliti sa 1,5 dl vode, i kuvati dok se ne pojave mehurići. Dodati mlevene bademe, dobro izmešati varjačom i skloniti sa vatre. U ovu masu dodati puter, isečen na tanke štapiće, i mešati brzo da se sve lepo ujednači. 
Fil je gotov, i kad se malo prohladi, filovati korice, i tortu sa strane, sve osim gornje korice (na gornju koru ide bela glazura). 
Tortu staviti u frižider, da prenoći, a belu glazuru staviti sutradan. 

Bela glazura: 

200 gr prah šećera umutiti sa 2-3 kašike vrele vode, dodati 1/2 kašičice ulja i par kapi limunovog soka. Brzo izliti na gornju koricu, pazeći da ne curi sa strane. Tortu sa strane ukrasiti onim mlevenim bademom, koji smo na početku izdvojili.




понедељак, 07. септембар 2015.

ELZA TORTA

Još jedna divna starinska torta...



Kora (peku se 3 ovakve):

- 6 belanaca 
- 8 kašika šećera 
- 75 gr seckanih oraha 
- 75 gr mlevenih oraha 
- 50 gr seckane čokolade 
- 1 kašika brašna 

Fil: 

- 18 žumanaca 
- 200 gr prah šećera 
- 250 gr putera 
- 125 gr margarina 

Za ukrašavanje: malo čokoladnih mrvica, čokoladnih draže bombona ili nešto drugo što vi volite.

Kora: 

Pre nego što počnem da radim, u tri posude pripremim seckanu čokoladu i orahe, mlevene orahe i brašno, i iskrojim tri peki papira u krug prečnika 28 cm, tako mi pečenje kora ide brže. 

6 belanaca izlupati u čvrst sneg, dodati šećer, pa lupati još malo. Dodati 75 gr mlevenih oraha, 75 gr seckanih oraha, 50 gr seckane čokolade, i 1 kašiku brašna. Sad polako i nežno mešajući varjačom sve ovo sjediniti. Sipati u kalup za tortu (na peki papir) i ispeći koru. 
Kora se peče oko 15 minuta, na 180 stepeni. Koristila sam okrugli kalup prečnika 28 cm (ponekad pečem kore u pravougaonom plehu dimenzija 20 x 35 cm). 
Ispeći još 2 ovakve kore. 

Fil: 

18 žumanaca i 200 gr prah šećera izmešati i skuvati ih na pari (ja ovo radim u loncu za kuvanje mleka). Kad se ova smesa ohladi, izmešati je sa 250 gr putera umućenog sa 125 gr margarina. 
Kad se fil ohladi i malo stegne u frižideru, filovati, i celu tortu premazati i spolja. Ja sam je ukrasila čokoladnim mrvicama i dražeom od lešnika. 






недеља, 06. септембар 2015.

GABON TORTA

Prelepa starinska torta! Recept sam dobila od svoje mnooogo mlađe koleginice Jelene, i potpuno sam ga usvojila...
Orasi, čokolada, puter, jaja, i - bez trunke brašna... Ovo je već godinama rođendanska torta mog muža...


 Za fil : 

- 250 gr putera 
- 125 gr margarina 
- 250 gr prah šećera 
- 16 žumanaca 
- 250 gr čokolade za kuvanje 

Za kore (peku se četiri ovakve, u kalupu prečnika 28 cm): 

- 4 belanaca 
- 4 kašika šećera 
- 2,5 kašike fila (unapred pripremljenog)
- 75 gr mlevenih oraha 

Ganaš za prelivanje torte: 

- 120 gr slatke pavlake 
- 100 gr čokolade 

Za ovu tortu prvo treba napraviti fil

Puter i margarin penasto umutiti mikserom, pa dodati prah šećer. Mutiti još malo, pa dodati 16 žumanaca (prilikom razbijanja jaja, belanca odmah rasporedite u 4 posude po 4 komada, jer će to biti za 4 kore). 
Rastopiti 250 gr čokolade za kuvanje, pa i nju dodati u fil sa žumancima. Ostaviti fil da se ohladi, jer je čokolada vrela, pa tek onda praviti kore.

Kore: 

Za ovu tortu peku se 4 kore od po 4 belanaca, 4 kašike šećera, 2,5 kašike fila i 75 gr oraha. 
Iako se čini da je ovo najpipaviji deo posla, nije strašno. Unapred iskrojim 4 kruga od peki papira, prečnika 28 cm, i sve ide brzo.

Belanca ulupati u čvrst sneg, dodati šećer i još malo lupati. Kad se u umućena belanca dodaju orasi i fil, treba nežno i pažljivo izmešati smesu, pa je pažljivo istresti u kalup, u koji je stavljen peki papir. 

Kore uvek pečem na peki papiru, jer ih tako lakše odvajam od kalupa. 

Kore se peku od 14-16 minuta svaka, na 180 stepeni. 
Ohlađene kore nafilovati, a tortu odozgo preliti ganašom od čokolade. 
Ostaviti tortu u frižider da se ohladi. 





Ganaš: ugrejati u šerpici slatku pavlaku, skoro do vrenja, skloniti sa vatre, pa u nju ubaciti čokoladu izlomljenu na kockice, i mešati dok se čokolada ne istopi. Ostaviti da se malo prohladi i zgusne, pa preliti tortu. Ukrasiti tortu po želji.

Napomena: jednostavnija varijanta ove torte je četvrtasta tora, pa se u plehu dimenzija 25 x 39 cm ispeku dve kore od po 8 jaja, ispečene se preseku se po dužoj strani, a fil ostaje isti. 



субота, 05. септембар 2015.

PASULJ SALATA

Jednostavna... i gotova za pet minuta!



- 1 manja konzerva crvenog pasulja 
- 1 manja konzerva kukuruza šećerca 
- 1 glavica ljubičastog luka 
- 3-4 mlada crna luka 
- 1 crvena paprika 
- desetak čeri paradajzića (ili sušeni paradajz iz tegle) 
- 1 ljuta papričica 
- so, biber
- par listova zelene salate
- malo maslinovog ulja 
- malo sićeta (koristila sam aćeto)

Pasulj i kukuruz šećerac ocediti od tečnosti, pa dodati ostalo usitnjeno povrće. Posoliti po ukusu, dodati malo bibera i preliti sirćetom i uljem. Pažljivo promešati salatu.

U činiju za serviranje staviti nekoliko listova zelene salate, pa salatu rasporediti po njoj. Ljutu papričicu (pošto je ne vole svi) stavim samo odozgo, da se vidi (i lakše zaobiđe). 
Dobro ohladiti pre serviranja. 



петак, 04. септембар 2015.

LEMON CURD

Dok sam samo čitala o lemon curdu, i pitala se kakvog je ukusa, nisam mogla ni da pretpostavim da će mi se toliko dopasti ova jednostavna krema od limuna... Fina, mirisna, i brzo gotova... Pritom, idealna za filovanje keksića i torti... 


- 4 žumanca 
- 1 veći limun (korica i sok) 
- 65 gr šećera 
- 40 gr putera 

Lemon curd se kuva na pari, a za mene je najjednostavnije da za to koristim lonac za mleko, sa duplim dnom.

Sve sastojke staviti u lonac (naravno, u duplo dno prvo treba usuti vodu, onako kako to proizvođač lonca preporučuje, a u mom slučaju su to 2 dl vode). Lonac staviti na ringlu, i mešati sastojke. Kad ventil počne da pišti, kuvati najviše dva minuta... smesa se vrlo brzo zgusne, i gotova je. 

Još tako toplu, skuvanu smesu prebaciti u teglicu, da se više ne kuva, i da se brže ohladi. Od ovih sastojaka dobije se oko 200 gr lemon curda.


четвртак, 03. септембар 2015.

VAFLE SA KAKAOM I CIMETOM

Fine i brzo gotove grickalice iz pekača za tanke vafle...




- 125 gr putera 
- 100 gr šećera 
- 1 vanil šećer 
- 3 jaja 
- 40 gr kakaoa 
- 1 kašičica cimeta 
- 1/2 praška za pecivo 
- 210 gr brašna 
- 150 ml mlake vode 

Puter, šećer i vanilin šećer dobro izmešati mikserom, da bude penasto. Muteći i dalje, dodati jedno po jedno jaje, a zatim i brašno prosejano sa praškom za pecivom, cimetom i kakaom. Smesi dodati i mlaku vodu, oko 150 ml.

Aparat za vafle zagrejati, pa vrele ploče premazati silikonskom četkicom sa par kapi ulja (i gornje i donje ploče). Ovo je jedino podmazivanje, pre pečenja prvih vafli, a kasnije više neće biti potrebno. Peći vafle tridesetak sekundi.
I ove vafle se mogu savijati dok su vruće, u oblik kanolija, korneta ili čašice, i tada se pune nadevima po želji (krema, pekmez, lemon curd)...



среда, 02. септембар 2015.

GRČKA MUSAKA OD PATLIDŽANA

Volim grčku kuhinju... slična je našoj (pa, komšije smo, zar ne?), bogata povrćem, ribom,  ali je mnogo bogatija začinima... 
Prilikom boravka u Grčkoj jela sam grčku musaku od patlidžana, i baš mi se dopala... Kupila sam začin, a kasnije i kod kuće napravila svoju mešavinu...




- 5 patlidžana, srednje veličine 
- 2 glavice crnog luka 
1/2 kg mlevenog mesa (junetine ili mešanog)
- 3 manja paradajza 
- 1dl crnog vina 
- so, biber 
- 1 kašika začina za musaku 
- maslinovo ulje 
- 200 gr sira (koristila sam gaudu) 

Za bešamel sos: 
1 kašika maslaca, 2 kašike ulja, 2 kašike brašna, oko 5 dl mleka, so, biber, muskatni oraščić. 

Začin za grčku musaku: 
- po 1/2 kašičice: timijana, origana, peršunovog lista 
- po 1/4 kašičice: cimeta i muskatnog oraščića 



Patlidžane oprati, osušiti ubrusima (po želji oljuštiti koru), pa iseći na lepe tanke šnite, usoliti i ostaviti da petnaestak minuta odmore i puste sok. 

Nakon toga ih treba ocediti, proprati i svaku krišku osušiti na ubrusu, pa propržiti na maslinovom ulju. Svaku stranu pržiti minut-dva, ne više. 

Luk sitno iseckati i ispržiti na malo maslinovog ulja, pa dodati meso. Posle desetak minuta prženja mesa, dodati paradajz (oljušten, isceđen od viška soka i iseckan na sitne komadiće) i vino (koristila sam crno). Pržiti dok ne uvri sva tečnost, pa dodati začine. 

Bešamel sos: na ulju i malo maslaca propržiti brašno, pazeći da ne potamni, dodati mleko i začine i skuvati. Sos treba da bude nešto gušći nego obično. 

U odgovarajući sud ređati patlidžane (ne treba podmazivati), pa mleveno meso, bešamel sos, pa izrendan sir. 




Ponoviti: patlidžani, meso, sos, sir, i još jednom (imala sam tri sloja patlidžana i dva reda mlevenog mesa).  

Gornju površinu musake obilno posuti rendanim sirom (u Grčkoj je to kefalotiri sir), a ja sam koristila gaudu. Zapeći u rerni oko pola sata. 


Musaka je najlepša kad se malo prohladi (e, to je najteži deo)... 

Servirati sa dosta salate, ljutom papričicom i dobrim crnim vinom... 

Ovako izgleda musaka poslužena u grčkom restoranu, odlična je ideja da se složi i peče u malim keramičkim posudama, koje su taman porcija za jednu osobu... 





уторак, 01. септембар 2015.

KONJIČKA SALATA


Ne znam odakle potiče ime ove fine salate... a, mogla bih je nazvati i namazom od sira, ali znam da je jako fina, da je volimo, i da sam recept već mnogo puta prosledila drugima... 
Moji sinovi su bili na slavi kod druga, i po povratku kući s oduševljenjem su pričali o ovoj salati... Odlično se slaže uz pečenje i roštilj, proverili smo mnogo puta...

Naravno, odmah sam zamolila za recept, i on je stigao! Još jednom se zahvaljujem Dragani S. što je bila tako ljubazna da mi recept pošalje, i dozvoli njegovo objavljivanje!




- 1/2 kg sremskog (ili feta) sira 
- 2 kuvana jaja 
- 4 čena belog luka 
- 1 kašika senfa 
- 100 gr majoneza 
- 2 dl kisele pavlake 
- 5 kiselih krastavčića 
- malo soli i bibera

Za ukrašavanje: kuvano jaje, kiseli krastavčić, peršunov list, čeri paradajz, masline, propečeni susam...

Kisele krastavčiće, beli luk i jaja sitno iseckati. 
Sir izgnječiti viljuškom, pa dodati pavlaku, majonez i senf. Mešati dok se masa lepo ne ujednači, pa dodati krastavčiće, jaja i beli luk. Promešati još jednom, proveriti slanost, i po potrebi posoliti i dodati malo bibera. Servirati, ukrasiti, pa ostaviti da se dobro ohladi. 
Ja sam koristila feta sir, pa nije bilo potrebe da dodam ni trun soli.