U kuhinji i oko nje

U kuhinji i oko nje

уторак, 16. мај 2023.

JOGURT PITA

 

U neka bolja, stara vremena, odlične recepte nalazila sam na Coolinarici, a jedan od onih koje sam usvojila je i ovaj, Mariov recept za Jogurt pitu. 

Mario, gde god da si, a, verujem da si još uvek negde u Spitu, ili okolini, hvala ti na receptu!

Testo:

- 350 gr oštrog brašna

- 1/2 kesice pzp

- prstohvat soli

- 170 gr putera

- 5 kašika šećera

- 3 žumanca

- 2 kašike mleka

- izrendana kora jednog limuna

Fil:

- čvrsto ulupan sneg od 3 belanca

- malo soli

- 6 dl grčkog jogurta

- 8 dl kisele pavlake

- 12 kašika šećera

- 4 kesice vanil šećera

- izrendana kora jednog limuna

- 4 kašike brašna

Testo se priprema tako da se svi sastojci u činiji umese rukama, dok se ne dobije fina glatka kugla, koju odmah treba podeliti na dva dela. Jedan deo staviti u kesicu, pa u frižider, a drugu oklagijom rastanjiti na veličinu pleha, kod mene je to otprilike 34 x 22 cm. Testo pomoću oklagije preneti na podmazan, i brašnom posut pleh, pa ga viljuškom izbockati, da ujednačeno raste. Staviti testo da se peče na oko 170 stepeni, desetak minuta.

Za to vreme spremiti fil, najpre umutiti čvrst sneg od 3 belanca, sa trunom soli, a u drugoj činiji pomešati jogurt, piselu pavlaku, šećer, vanilu, i limunovu koru, pa sve lagano izmešati špatulom. Na kraju lagano dodati brašno, i polako sve sjediniti. Ovu smesu izliti na polupečenu koru. 

Sada treba uzeti rende, i po filu izrendati onu drugu polovinu testa, pa vratiti u rernu, da se ispeče do kraja. Ukupno pečenje trebalo bi da traje 45 do 50 minuta, ali, najbolje je pratiti svoju rernu. Pita treba da bude blago rumene boje, ia srednji deo izdignut.

Ostaviti pitu da se dobro ohladi, pa pred služenje posuti prah šećerom.

Нема коментара:

Постави коментар